Славе у Срба

СВЕТИ ТРИФУН

(14. фебруар)
• Прослави се овај угодник Божији тако што излечи цареву кћерку, прелепу Гордијану, која опседнута ђаволом сиђе с ума

Свети мученик Трифун био је дете благочестивих родитеља. Рођен је у селу Кампсади, сиромашног порекла, али веона побожан још од малих ногу. Као дете време је проводио чувајући гуске , те преблаги Бог изабра да баш у њега усели благодат Духа Светог. Дарован од Бога даром чудотворства и исцељењља, овај свети младић за време свог живота исцели многе болеснике, истера демоне из многих људи и поможе многима који од њега искаше помоћ. Многа чуда чинио је он, а између осталог, у оно време када је Римском царством завладао цар Гордије, прослави се овај угодник Божији тако што излечи цареву кћерку, прелепу Гордијану, која опседнута ђаволом сиђе с ума. Десило се то по промислу Божијем, када се јавио ђаво из девојке, рекавши да га из ње не може истерати нико дуги  него једино човек по имену Трифун. Чувши то, цар позове све људе са овим именом из царства свог, али никоме не пође за руком да истера ђавола из девојке. Дође ред и на младог Трифуна, који једини успе да истера ђавола и исцели Гордијану. Пресрећни цар Гордије богато награди овог чудотворца, а он затим сву своју награду подечли сиромасима. Овим исцељењем за њим пођоше многи и примише хришћанску веру. Касније, када на римски престо дође христоборни цар Декије, почеше страшни прогони хришћана и њихово страдање и мучење, те тако би и са светим Трифуном. Не хтеде се одрећи Христа и вере своје, те због тога би свирепо мучен  и прогањан, а касније и погубљен од стране цара незнабошца.

Подносио је овај благочестиви младић све муке са искреном радошћу, непрестано понављајући речи: „О, кад бих се могао удостојити да огњем и у мукама скончам у име Христа, Господа мога“. Погубљен је 250. године, а побожни хришћани из Никеје тело његово увише у чисте плаштанице и хтедоше да га сахране ту у Никеји, али јави им се овај свети младић и рече да његово тело пренесу у његово родно место Кампсаду и они тако и поступише.

Тако Свети Трифун, који од рођења свог би само Богу посвећен, преведе многе у хришћанску веру, исцели многе болеснике и подносећи велике муке у Христово име би овенчан вечном славом од Оца и Сина и Светог Духа.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)