СВЕ СЕ МОЖЕ КАД... Мирјана Дренча

Наша саговорница

Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“

КИТИКЕЗ СЕ ВРАЋА НА БАНАТСКУ ТРПЕЗУ

• Удружење „Вредне руке жена Ковина“ је недавно у Ковину одржало радионицу на којој су чланице удружења показале како се спрема китикез, посластица од дуња која се некада правила готово у свакој кући у Банату

Китикез је стара посластица, слаткиш од дуња карактеристичан за Банат и Војводину, крајеве које су некада биле под Аустроугарским царством, То је заборављена посластица, каже Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“, удружења које се, између својих осталих активности, веома труди да људе данас подсети на овај стари специјалитет. Тако су недавно, у просторијама Црвеног хрста у Ковину, чланице овог удружења организовале предавање и радионицу о спремању ове посластице која је некада у Банату била највећа радост деце.

ВРЕДНЕ РУКЕ… али осим руку ту је и још много тога још

– Ја сам задовољна како је протекло баше предавање, било је доста посетилаца који су на крају могли и сами пробати овај заборављени слаткиш који се данас, нажалост, веома ретко прави. Да би људе упознали са овом посластицом, наше удружење је конкурисало за средства код Савета за родну равноправност полова на којем смо добили 141.600 динара које смо утрошили за набавку опреме која нам је потребна за производњу китикеза. Купили смо дехидратор са девет спратова који има широк спектар употребе а нама ће служити за сушење плодова дуња од којих се спрема китикез – објашњава председница „Вредних руку жена Ковина“ и додаје да је купљена и једна квалитетна шерпа која ће се користити за спремање ове посластице, као и апарат за паковање производа. Како она додаје, план је да се на свим манифестацијама на којим ово удружење учествује или гостује, китикез прикаже посетиоцима а где је дозвољено, да се и продаје. До сада се китикез показао као хит, додаје наша саговорница и наводи да се веома добро продавао у Сомбору као и на манифестацији “Дани лудаје” одржаној недавно у Панчеву.

– План нам је да китикез прикажемо на свим манифестацијама на које ћемо као удружење ићи и до сада се показао као добар производ. Захвална сам чланицама удружења које су прихватиле моју идеју о производњи китикеза а морам речи да се он показао као веома тражен производ, посебно пошто се данас ретко спрема. Све чланице удружења имају санитарне књижице а сада смо набавили и сву потребну опрему тако да можемо понудити квалитетан и хигијенски исправан производ – наводи прва дама удружења „Вредне руке жена Ковина“ и додаје да ће се средства добијена продајом китикеза користити за будуће активности удружења, било да је то нека производња или дружење. Како она каже, циљ удружења је и дружење, да чланице уживају у свим активностима, како у раду тако и у путовањима, излетима и гостовањима. Као ово удружење функционише као буџетски корисник, тако добијена средства често нису довољна за реализацију свих планова тако да ће сваки динар зарађен продајом китикеза бити утрошен на нове активности удружења, објашњава наша саговорница.

– За спремање китикеза бирају се здраве, лепе дуње које се четкицом прво добро очисте од длачица и затим се кувају око 15 минута како би омекшале. Када се охладе, очисте се од петељки, секу на четвртине и очисте од семенки. Љуска се не дира пошто је она најбогатија пектином који је заслужан за желирање китикеза који, овако спремљен, може да стоји и до годину дана без конзерванса. Тада се дуње миксирају како би се добила густа каша којој се додаје од 400 до 600 грама шећера, зависно од самих дуња али и укуса, желите ли слађе или не и та смеса се кува од два до три сата после чега се додаје и око 250 грама сецканих ораха. То је мера за 2,5 килограма дуња што се показало као најбоља мера за спремање китикеза – открива Мирјана Дренча како се спрема китикез и додаје да се тада, док је још вруће, смеса излива у калупе који се остављају преко ноћи да се охладе. Тако добијен китикез се оставља на платнене крпе и суши два до три дана. После тога, китикез се може паковати по жељи, објашњава председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“.

(Старт 013)