ПРИЗНАЊЕ ГРАДА... Мирослав Бирцлин и Марија Јевић, већница за културу

Разговор с поводом

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево

ИСТОРИЈА ПУНА УСПОНА И ПАДОВА

• У склопу обележавања значајног јубилеја, стоте годишњице оснивања, Градски музеј Панчево је организовао велику изложбу аквизиција прикупљених последњих четири деценије, у припреми је и монографија о првих сто година рада ове установе

Народни музеј Панчево основан је пре тачно сто година, 23. децембра 1923. године и то одлуком тадашњег градоначелника Панчева др Владимира Маргана и Одбора за културу који је основан на иницијативу др Борислава Јанкулова и који су, поред њега и градоначелника, чинили виђенији Панчевци тог времена. Музеј је тада, заједно са Градском библиотеком, која је основана истом одлуком, смештен у згради Магистрата. После селидбе у Граничарску кућу, а 1948. године и још једне секидбе, овај пут у Светосавски дом, Музеј се 1965. године, када је градска управа пресељена у нову зграду, коначно враћа у Магистрат где се и данас налази.

Са циљем обележавања овог значајног јубилеја, у музеју је недавно постављена изложба “Аквизиције Народног музеја Панчево 1984–2023” у избору кустоса на којој су приказане најзначајније аквизиције ове установе од 1984. године до данас. Како каже Мирослав Бирцлин, директор музеја, ова изложба, постављена у четири галерије ове установе, покрива предмете из свих одељења музеја и приказује најзначајније од свих предмета који су прикупљени у последњих четири деценије

– Седамдесете су биле златно доба нашег музеја, тада је обележено 50 година рада, када су набављени и значајни предмети, попут Заставе Војводства и “Сеобе” Паје Јовановића. Тада је директор био Љубомир Рељић, етнолог из Етнолошког музеја из Београда, који је значајно унапредио рад ове установе а посебно организацијом редовних изложби аквизиција, на сваких пет година. Та традиција се некако угасила крајем осамдесетих са почетком кризе и наша идеја је да актуелном изложбом ту традицију поново оживимо, да сваких пет година прикажемо најзначајније аквизиције.

МУЗЕЈ ДАНАС… ускоро реконструкција

Иначе, важно је напоменути да је само мали део актефаката наше установе набављен куповином, у чему нам обично Град финансијски помаже, већ да се кроз теренски рад наших стручњака највише долази до нових предмета, као и кроз поклоне од стране грађана, То јесте важно пошто показује да је нашим суграђанима важно да се за будуће генерације сачувају значајни предмети наше културне баштине а да ми, као музеј успемо да свим тим предметима направимо мозаик, слику тих прошлих времена – објашњава Бирцлин и наводи да је тако Музеју поклоњено писмо Бана Јелачића Стевану Шупљикцу којим га позива да се придружи револуцији као и новчаник Проте Васе, који је Музеју поклонила суграђанка која је некада радила у овој установи.

Кад је реч о историји музеја, директор Бирцлин каже да је историја ове установе пуна успона и падова. Тако је, убрзо после оснивања, 1932. године на чело установе долази др Јанкулов, који покреће рад Музеја, тада долази до сарадње са Харвардом у оквиру ископавања у Старчеву, збирке Музеја се значајно увећавају а организује се и прва стална поставка. Све то Други светски рат зауставља. После ослобођења и ангажовања др Јанкулова, Миховила Томандла и Олге Смедеревац на прикупљању музејских предмета, панчевачки музеј једва да има око стотину музејских предмета у поседу. Данас ова установа има преко 15 хиљада инвентираних предмета из свих периода и око 30 хиљада студијских материјала, подсећа наш саговорник.

Поред актуелне изложбе аквизиција, Бирцлин наводи да је Музеј током ове године организовао неколико успешних изложби попут изложби средњовековног оружја које је привукло велики број посетилаца као и неколико уметничких изложби, међу којима је и изложба дела Миленка Првачког, савременог панчевачког сликара који живи и ради у Сингапуру. Поред актуелне изложбе, Музеј ће у оквиру обележавања јубилеја издати и информацијама богату, обимну и лепо опремљену монографију о стогодишњици рада панчевачког Музеја која је тренутно у припреми а која ће изаћи почетком следеће године. Овај пројекат су финасијски помогли републичко Министарство културе и Град Панчево, напомиње директор Бирцлин и додаје да ће ускоро бити издат и двоброј Гласника музеја Баната, за ову и прошлу годину како би се покрио и период паузе током пандемије.

– Музеј има доста планова за наредни период али најважније је напоменути да имамо пуну подршку како Града Панчева тако и Покрајинског секретаријата и републичког Министарства културе у изради нове пројектно-техничке документације потребне за реконструкцију зграде тако да ћемо на пролеће кренути са конкурисањем за средства ка европским фондовима – каже за Старт 013 директор Градског музеја Панчево Мирослав Бирцлин.

(Старт 013)