СВУДА СТИГНЕ И СВЕ ПОСТИЖЕ... Данијела Лончар

На кафи са…

Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског управног округа

ПРАВА ГРАЂАНА НА ПИЈEДЕСТАЛУ СВИХ ПЛАНОВА

• Јужнобанатски управни округ пуно пута је био прави пример успешно обављеног посла, али и носилац бројних пилот пројеката
• По резултатима рада инспекцијских служби Јужнобанатски управни округ је један од најуспешнијих округа у Србији
• Које су то новине у раду инспектора?

Да одмах на почетку кажемо. Право је задовољство разговарати са Данијелом Лончар, начелницом Јужнобанатског управног округа, не само зато што је она пореклом из Селеуша (ту смо мало пристрасни, признајемо!) већ и зато што је то жена чија свака изговорена реч, па чак и она неизговорена, али наговештена, има своју специфичну тежину, и што увек погађа у суштину приче, ма о чему та прича била (ту нисмо нимало пристрасни).

Ево нас у њеном кабинету после годину дана, скоцканом тако да не знате где ћете пре погледати. Онда када је неко зовне на телефон, разуме се, јер другачије не би баш било превише пристојно, јер у разговору са њом нема превише пауза. Да ли у разноврсно украсно цвеће, да ли у складно уклопљен намештај, да ли у слике на зидовима, да ли…

А сад да кренемо и од приче због које смо и дошли. За почетак смо нашу саговорницу подсетили на наш претходни интервју, и већ после неколико изговорених речи, добијамо одговор, онакав какав долази спонтано од онога ко увек зна шта треба рећи и начин на који треба рећи, а да то не личи на нешто што је само требало рећи него што стварно јесте.

-Ако бисмо наставили у духу претходног интервјуа, признаћете, данас имамо и бољи и лепши поглед, поглед задовољства са постигнутим резултатима и поглед наде у сврсисходност онога што ћемо тек урадити у времену пред нама – започиње начелница Лончар, додајући да је Јужнобанатски управни округ   веома успешно завршио  и претходну годину, „срце ми је пуно јер сам у складу са функцијом коју носим учинила максималн напор да у оквирима својих надлежости учиним Јужни Банат још бољим, лепшим и уређенијм местом за живот свих његових грађана“.

НЕШТО НОВО
Оно што је новина у раду инспекцијских служби, осим што због забране запошљавање има све мање и због тога посла за оне који раде све више, то је најава посете инспектора.
Данијела Лончар каже да су многи били скептични колико ће то бити сврсисходно, али се у пракси то показало изузетно делотворним.
-Па, ево о чему је реч, једноставно хоћемо првенствено да делујемо превентивно, није сврха инспекцијског рада само кажњавање, хоћемо са послодавцима да будемо партнери на истом задатку, и они и ми смо део исте државе, свако на свом послу и својим доприносом, и зато нема разлога да се доживљавмо као „две стране“, јер је то једна страна, да свако својим радом допринесе стварању доброг пословног амбијента, како би  свим грађанима ове наше Србије било боље и како  би млади видели перспективу да остану у њој и граде свој живот – каже начелница Јужнобанатског управног округа, другог по величини у Србији, а једног од најуспешнијих по раду инспекцијских служби.

После ових уводних напомена, да наставимо са конкретним питањима. Да почнемо о ономе с чиме се грађани најпре сусрећу и због чега долазе  на 4. спрат зграде у панчевачког Трга краља Петра I.   Писарница и Стручне службе.

-Задатак писарнице и Стручне службе округа је да пружи и стручну и техничку потпору извршиоцима подручних јединица министарстава и покрајинских секретаријата, а електронска писарница Јужнобанатског управног округа испунила је и у овој години свој задатак у погледу ефикасности, доступности и транспарентности у раду, чиме смо подржали напоре Владе РС у стварању брзе и ефикасне државне управе која ће радити у корист грађана. Признајем, веома сам задовољна учињеним, али човек сваког дана мора радити на подизању својих стандарда, како у погледу личног усавршавања, тако и у погледу рада. Планови унапређења рада су формулисани,  кораци рада јасно дефинисани, па да заједно дочекамо и Е-инспектора о чему ће бити речи у наредном периоду – наговештва начелница Лончар.

У ВРХУ

    Е, сад је ред да чујемо и нешто и о раду инспекцијких служби, већ упознати саа чињеницом да је Јужни Банат по резултатима њиховог рада у самом врху међу 29 округа у Србији. Према званичним подацима, најмање радника запослених „на црно“ је у Јужнобанатском управном округу.

-Када је у питању  рад инспекцијских служби, координација и пословна комуникација са подручним јединицама је на изузетном нивоу, како с аспекта сарадње са стручном службом, тако и с аспекта сарадње са начелником управног округа. Резултати такве динамике рада су и више него одлични, па је управо Јужнобанатски управни округ пуно пута био прави пример успешно обављеног посла, али и носилац бројних пилот пројеката.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Инспекторат за рад је пројекат „Реци НЕ раду на црно“,  на основу постигнутих резултата рада који су за сваку похвалу у претходном периоду, покренуо управо у Јужном Банату. У склопу пројекта рализован је значајан број едукативних радионица, појачан је рад инспектора на терену, а све у циљу подизања свести о заштити права радника и стварању здравог пословног окружења.

У сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије спроведена је анализа и контрола стања примене информационог система е-ЗУП, чиме је управни округ узео активно учешће у стварању модерне и ефикасне управе која ради искључиво у интересу грађана Републике Србије. Практично, суштина је у следећем: ви поднесете захтев, а управа прикупља сву потребну документацију. Ово је огроман посао, процес прилагођавања са собом пуно тога носи, али верујте ми, ускоро се нећемо ни сећати оних дугих редова у шалтер салама – каже наша саговорница, додајући да, при свему овоме, „није изостала подршка и сарадња са осталим министарствима и државним институацијама, посебно у погледу сарадње са Координационом комисијом за инспекцијски надзор Владе Републике Србије“.

Данијела Лончар је, по функцији, и командант (не звучи нам баш лепо „команданткиња“, да извину боркиње за језичку равноправност) Окружног штаба за ванредне ситуације, па да чујемо како је, са те функције, задовољна протеклом годином.

-Окружни штаб за ванредне ситуације редовно је заседао и испунио је све обавезе дефинисане Годишњим планом рада за 2018. годину. Одржана је и редовна смотра зимске службе. На срећу, територији нашег округа није било посебних ванредних ситуација, и зато је сва наша активност била усмерена на подизање нивоа свести грађана по питању поштовања прописа, када је у питању безбедност саобраћаја у случају елементарних непогода, забране паљења ватре на отвореном и незаштићеном простору, са посебним акцентом на забрану паљења жетвених остатака, као и на заштиту материјалних добара и животне средине услед обилних падавина и бујичних поплава.

АЛИБУНАР
Данијела Лончар је  од летос, после кадровских промена на челу општине,  и повереник ОО СНС Алибунара.
-Оно што је било било је. Није вредно помена. Осим, што смо из свега изашли јачи, јединственији и сложнији. Научили смо још по нешто и извукли поуке од значаја за даљи рад.  Данас је СНС у општини Алибунар стабилна и све бројнија странка из дана у дан. Лик и дело Александра Вучића, што се општине Алибунар тиче, никада није довођено у питање а нарочито не данас. Радићемо поштено, одговорно и посвећено, јер само такав рад може дати дре резултате.

Данијела Лончар ће и у овој години обављати и функцију председавајуће приликом редовних сусрета начелника свих 29 округа Србије, што је чињеница која сама по себи доста говори, али и не смо то.  О чему је реч и шта су ефекти свега тога?

-И у овој години, у својству председавајуће начелника управних округа, бићу представник управних округа у Координационој комисији за инспекцијски надзор Владе Републике Србије, што представља важну карику у ланцу свеукупне реформе државне управе, јер управо управни окрузи располажу информацијама са терена и представљају преко потребну спону између иституција које предлажу, доносе и примењују законе и оних на које се исти примењују – објашњава наша саговорница, али то није све. Суштина тек следи.

-Управо координацијом начелника управних покренуто је низ питања од виталног значаја за даље унапређење рада инспекцијских служби, па је тако формирана Радна група за сарадњу са управним окрузима на нивоу АП Војводине, чији је задатак да унапреди сарадњу са покрајинским секретаријатима, а са друге стране Координациона комисија је, на основу Закона о инспекцијском надзору, формирала Радну групу за поверене послове у чијем сам саставу, што представља један од најзначајнијих корака у побољшању рада инспекцијских служби  и јачању сарадње између локала и Републике.

ЖЕНЕ

   И брига о правима жена је у жижи активности наше саговорнице (како само све то постиже, али ни ту није крај, види антрфиле) па да чујемо нешто и о томе:

-Да, приоритет у раду у години за нама било је свакако и пружање подршке оснаживању, јачању економске независности, удруживању и уважавању доприноса које жене пружају целокупном друштву. Данас поготову, узимајући у обзир медијску тортуру и ниподаштавање рада и дела искључиво на основу тога што смо женског пола, не смемо устукнути пред људима ограничавајућих уверења, не смемо дозволити да превлада страх.

Жене, иако формално равноправне, у пракси су и даље благо дискриминисане по питању политичког утицаја и заступљености у одлучивању, власништву над имовином и пољопривредним земљиштем, приступу информацијама, социјалном и здравственом осигурању и управо је то тема на којој је био фокус и у претходној години, како радом у директној интеракцији са удружењима, организацијама, тако и учешћем у јавној расправи о нацрту Закона о родној равноправности – истиче наша саговорница, која је и на челу Уније жена Алибунара.

И за крај нешто и о ономе што ће бити приоритети рада Јужнобанатског управног округа у наредном периоду?

-Радни задаци свих округа везани су планове рада Владе Републике Србије, министарстава и покрајинских секретаријата. Оно чиме ћу се ја, као начелница Јужнобанстког управног округа, бавити у наредном периоду, а  у шта смо већ кренули, како на нивоу Јужног Баната, тако и на нивоу свих 29 управних округа, то је реализација пројекта Владе Републике Србије „Ажурирање адресног регистра“. Присутна су значајна кашњења и пробијање рокова, а то морамо превазићи што пре. Врло брзо имаћемо уређен систем у коме ће свака улица имати свој назив, а свака кућа свој број.

Следи потом састанак координације и разматрање предлога измена још неколико закона, али о свему томе јавност ће благовремено бити обавештена.

Оно што бих посебно желела да истакнем то је да држава Србија бескомпромисно корача путем реформи од значаја за подизање ефикасности рада свих институција и служби, резултати неће изостати ни овог пута, јер свеукупна брига о правима грађана постављена је на пиједестал свих планова.

Рекла бих још и да је током протекле године, нема разлога да не буде тако и ове, сарадња са Министарством одбране и Војском Србије била је на изузетно високом нивоу, трудила сам се да као и до сада пружим свеукупан допринос промоцији и развоју војника као професије на територији округа и саме државе. Исто тако, истакла бих изузетну сарадњу са свим локалним самоуправама у Јужнобанатском управном округу, која се беспрекорно обавља, и то на дневном нивоу – напомиње Данијела Лончар, не желећи посебно да истакне ниједну локалну самоуправу. – Све су изузетне – каже.

С. Батало