ЛЕПО, НЕМА ШТА... центар Долова ноћу

Представљамо…

Месна заједница “Мита Вукосављев” Долово

У СТАЛНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ С ГРАЂАНИМА

• Од 2015. године до данас Долово је добило више асфалтираних улица него у периоду од 1945. до 2015, каже Драгослав Глигоријев, председник Савета МЗ, а када је реч о сарадњи са градским службама, оцењује је као веома добру, пошто већину проблема решавају заједно
  • Савет МЗ Долово се бави свим аспектима унапређења живота у селу и доноси важне одлуке, које су од значаја за све становнике нашег места. У раду Савета учествује и 15 комисија, које се по областима баве специфичним проблемима. У овом мандату, били бисмо задовољни када би поред већ урађених ствари, остварили и следеће: да први и четврти реон добију своје централне тргове са садржајем који је највише усмерен на децу, али и за могућност одржавања културно-уметничких, спортских и осталих друштвених дешавања за младе и друге старосне групе, у зависности од иницијатива мештана. На тај начин, сваки реон у Долову би имао свој централни трг за потребе сеоских дешавања – каже о раду Савета МЗ Долово председник овог тела Драгослав Глигоријев. Од осталих планова он издваја и план о асфалтирању преосталих неасфалтираних улица у Долову као и, за сада највећа инвестиција и највећа жеља свих у Долову, а то је асфалтирање пута Долово – Надел. Од осталих ствари, постоји и жеља да се уђе у пројекат израде градске канализације, као и да се започне пројекат изградње капеле на Гробљу 2 (преко долине).
ДЕЦА СУ ДЕЦА… једно од 20 дечјих игралишта

    Када је реч о ономе што је до сада урађено, Глигоријев наводи да је ту акценат био на асфалтирању улица и то тако да сва четири реона села буду равномерно заступљена. Тако су у првом кругу асфалтиране улице ЈНА и Војвођанска, а затим улица 7. јула, са делом улица Трг ослобођења, Детелинска и пут према Леанци, у дужини од 4,2 километара. Током 2020. године, у Долову је асфалтирано пет улица: Саве Ковачевића, Соње Маринковић, Братства-јединства, Зимска, Иве Лоле Рибара.

  • Ове године се раде улице Светозара Марковића и Трг ослобођења. За кратко време, асфалтиран је велики број улица. Од 2015. године, па до 2021. године, колико сам на челу Савета МЗ Долово, наше место је добило више асфалтираних улица него у периоду од 1945. године, па до 2015. године. То ипак нешто говори у прилог томе, да не само да не стагнирамо као друштво, већ премашујемо резултате једног времена које је у историји познато по обнови земље и изградњи путева – оцењује наш саговорник и додаје да се сваке године путеви у селу насипају ризлом где год је то потребно, било да се насипају земљани путеви или се попуњавају настале рупе на путу који је већ насут ризлом.

Поред тога, доста је рађено на уређењу око 20 дечијих игралишта у сва четири реона Долова, са постављањем нових или обновом старих справа, а уређена су и три већа парка у селу: први је Спортско-рекреативни центар „Долина“ који је опремљен трибинама за седење, а постављен је и терен за одбојку на песку, као и терен са справама за вежбање на отвореном и дечје игралиште са справама. Цео простор је осветљен, као и рукометни терен. Трг у центру села је комплетно трансформисан, направљен је велики плато за одржавање сеоских манифестација, а постављено је и дечје игралиште, као и садржаји за фотографисање (велики диносаурус, банатска кућица, тематске табле са отворима за лице) и ЛЕД табла за информисање мештана. Овај простор је такође осветљен ЛЕД расветом. Што се тиче Учитељског парка, он је опремљен са клупама за седење, платоом и трибинама, дечјим игралиштем и тереном за баскет са подлогом од тартана и осветљен је ЛЕД расветом и  оспособљен за одржавање будућих сеоских манифестација.

И ОНА СРЕЂЕНА… Амбуланта у Долову
  • На наше велико задовољство, решава се и дугогодишњи проблем са недостатком вртића у селу. Нађено је адекватно решење, па ће се вртић наћи под кровом Основне школе „Аксентије Максимовић“ у Долову, а очекујемо да ће се радови на адаптацији простора за вртић финализовати средином децембра ове године. Након 40 година, реновирана је здравствена амбуланта, која је имала велике проблеме са прокишњавањем. Сада је то објекат са добром изолацијом у складу са савременим стандардима – објашњава председник Глигоријев и додаје да се радило и на изградњи перкинга у центру села, као и да је Дом културе фазно реновиран а у складу са потребама сеоских удружења која користе овај простор.

  • Што се тиче друштвеног и културног живота, настојимо да подржимо иницијативе удружења и неформалних група људи из нашег места, а које се тичу организације манифестација и осталих дешавања попут Журкица за најмлађе Доловце, Винаријаде, Смотре овнова, Фијакеријаде, Дана пчелара, Штрудлијаде, концерата фолклора, дружења пензионера, манифестације „У смирај дана“, програма за младе...

Сматрамо да је културни аматеризам и друштвени волонтеризам од значаја за наше мештане, тј. начин да мештани уз помоћ Месне заједнице и Дома културе, сами креирају жељене културне и друштвене садржаје уз адекватну институционалну подршку – наводи наш саговорник и говорећи о свакодневном раду Савета МЗ, додаје да Савет евидентира све проблеме на које мештани указују, а у зависности од комплексности проблема, неки се проблеми решавају брже, неки спорије. Мештани су у већини случајева заинтересовани за асфалтирање својих улица, додаје он. Кад је реч о сарадњи МЗ са градским службама, Глигоријев је оцењује као веома добру, пошто већину проблема заједно решавају.

  • Имамо добру комуникацију са нашим мештанима. Настојимо да сагледамо како проблеме, тако и иницијативе наших мештана. Неке од иницијатива је лакше и брже спровести. Оне иницијативе за које је потребно више времена да се реализују, гледамо да обухватимо дугорочним плановима. Много ствари је већ урађено и то нам даје снагу да и даље наставимо да се боримо за своје место и да учинимо још ствари које ће побољшати живот наших мештана – истиче, за Старт 013,  Драгослав Глигоријев, председник Савета Месне заједнице „Мита Вукосављев“ Долово.

(Старт 013)