Славе у Срба

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЕВАНЂЕЛИСТ ЛУКА

(18/31. октобар)

• Упокојио се у 84. години овоземаљског живота, када су га злобни незнабошци ставили на муке и обесили о једну маслину у граду теби, Христа ради

Родом је из Антиохије  Сиријске. Још у својој раној младости изучио је грчку философију, медицину и животопис.

У време деловања и рада Господњег овде на земљи, лицем у лице срео се са Спаситељем, чуо је Његову спасоносну науку и био је сведок чудесних дела Његових. Због тога, његово срце се испуни Божанском мудрошћчу и Божанским знањем, поверова у Истинитог Бога и би увршћен у седамдесет апостола и би послан да прповеда Божанско Јеванђеље у свету.

Заједно са Клеоном указа му се Васкрсли Исус на путу за Емаус. По силаску Духа Светога  на апостоле, Лука се врати у Антиохију и тамо постаде сатрудник апостола Павла, путујући свуда са њим у Рим и обраћајући у веру Христову Јевреје и незнабошце.

Написао је Јеванђеље на молбу многих хришћана око 60-те године, а по мученичкој смрти апостола Павла поче да проповеда Јеванђеље Христово и по Далмацији, Италији, Македонији и другим местима.

Његово дело огледа се у томе што је живописао иконе, и то икону Пресвете Богородице (три иконе) и иконе светих апостола Петра и Павла. Због тога се и сматра оснивачем хришћанског иконописа. Ни старост га није могла спречити да путује светом и шири Јеванђеље. Проповедање је наставио у Ливији, горњем Масиру, одакле се вратио у Грчку, где је наставио с обраћањем људима у хришћанску веру.

Написао је многа дела Апостолска, која је посветио Теофилу, кнезу Агаје.

Упокојио се у 84. години овоземаљског живота, када су га злобни незнабошци ставили на муке и обесили о једну маслину у граду теби, Христа ради. Његове свете мошти пренете су у Цариград за време цара Констанција, сина знаменитог и светог цара Константина.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ,

СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ

ВАШ СТАРТ 013!