ЗАЈЕДНИЧКИ ДО... и Град и ЈКП, али и београдски Универзитет

Вршац

Назире се решење за некад репрезентативно СУП-ово одмаралиште, а данас руину

ПРВО ДА ПОСТАНЕ ВЛАСНИШТВО ГРАДА

• Идеја је да се објекат оживи, да се ревитализује и као такав стави на коришћење Граду, струци и Универзитету, али и нашим запосленима који ће вршити мониторинг на Вршачким планинама – каже Јован Кнежевић, директор ЈКП „Други октобар“

Више од три деценије, некада легендарно СУП-ово одмаралиште на Вршачком брегу, пропадa и остаје руинирано. За то време било је разних идеја, али чини се да је сада први пут учињен велики корак захваљујући конкретним активностима ЈКП „Други октобар“ и Града Вршца, којима је подршку дао и Географски факултет из Београда.
Наиме, Град Вршац, заједно са „Другим октобром“ који је управљач Вршачких планина, покренуо је процедуру пред Дирекцијом за имовину, ресорним министарством и Владом Србије, да ово рунирано одмаралиште добије у власништво. Оно би се затим дало на управљање „Другом октобру“ који би ту сместио Ренџерску службу, али и основао визиторски и научно-истраживачки центар о чему је недавно потписан и споразум са Географским факултетом из Београда.

И ТАКО 30 ГОДИНА… некад репрезентативно одмаралиште, а данас…
  • Идеја је да се објекат оживи, да се ревитализује и као такав стави на коришћење Граду, струци и Универзитету, али и нашим запосленима који ће вршити мониторинг на Вршачким планинама. Ми се надамо да ће сви имати разумевања за овај подухват и да ћемо прикупити довољно средстава са разних ниво и у наредном периоду извршити адаптацију објекта и омогућити студентима Географског, али и других факултета, да бораве овде по крајње бенефицираним ценама.

Са друге стране, нама би послужило као редовно састајалиште за боравак ренџера, али и службе коју планирамо да формирамо за бригу о заштићеном простору који нам је поверен на управљање, објашњава Јован Кнежевић, директор ЈКП „Други октобар“.  Ипак, први корак је је решење правно – формалних односа око власништва и коришћења, а ту су већ начињени велики кораци.
– Нема доброг посла без добрих темеља, зато имовинско – правни темељи морају да се поставе. Захтев је упућен да се овај овај објекат пребаци у власништво Града, а затим повери на управљање „Другом октобру“. То је већ у поодмаклој фази и ако успемо то питање да решимо до краја године, први радови могу да се очекују већ на пролеће. Ово ће промоцију Вршачких планина засигурно подићи да један виши ниво и заиста смо захвални људима са факултета и максимално ћемо их укључити у овај подухват. Мислим да ће то бити један нови искорак у погледу заштите и промовисања унапређења животне средине, истакао је Кнежевић.
Задовољство сарадњом не крију ни на Географском факултету, па су тако приликом обиласка објекта на Вршачком брегу изразили задовољство због споразума о сарадњи.
– Захвални смо Граду Вршцу и Јавно – комуналном предузећу на прилици да будемо овде и да већ потписани споразум о сарадњи са „Другим октобром“ пробамо да реализујемо на начин да ускоро будемо и ми корисници овог објекта. Географски факултет има у својој сржи теренски рад и истраживања, а како ми за себе волимо да кажемо да смо Универзитет у малом, односно да имамо смерове који се баве заштитом животне средине, туризмом, планирањем простора, демографијом и наравно географијом, нама је суштински важно да за теренски рад и истраживања која обављамо у граду Вршцу и на предивним Вршачким планинама, имамо овакву једну базу која је прави драгуљ на овој локацији. Истраживања која овде будемо радили, свакако ће бити на располагању локалној заједници, а Вршац има много тога да понуди. Различиту врсту насељавања, дивну природу, структуру демографије,
економски развој, винарије, близу равница, а ми смо на брегу, Европска унија на неколико километара… Дакле, много простора и могућности за истраживање и унапређење нашег рада, задовољно је истакао професор Велимир Шећеров, декан Географског факултета.
Осим за Географскoм, овај објекат свакако ће бити интересантан и другим факултетима са Београдског универзитета.
– Београдски универзитет се састоји од 31 факултета и 10 научних института и овај објекат ће сигурно бити интересантан за многе од њих. Пре свега за студенте са природних наука, а верујем интересантан и за Шумарски факултет због места на коме се налази. Заиста мислимо да ово може да прерасте у научно – наставну базу и ми са наше стране дајемо подршку Географском факултету, Јавно – комуналном предузећу „Други октобар“ и Граду Вршцу и стављамо на располагање наше капацитете у помоћи израде планске и пројектне документације, како бисмо што пре дошли до циља, нагласио је професор Дејан Филиповић, проректор Београдског универзитета.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.