БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ… Маријана Загорац

Посетили смо…

Маријана Загорац, директорка Дома културе “Кочо Рацин” Јабука

ЛЕТО ЈЕ – ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КРЕАТИВНО ДРУЖЕЊЕ НАЈМЛАЂИХ

• Дом културе у Јабуци ће током наредног периода организовати летње креативне радионице како би се младима и деци пружила прилику да се креативно изразе и на најбољи начин искористе слободне време током распуста

Дом културе “Кочо Рацин” у Јабуци, као и друге установе културе, за предстојеће лето  и летњу сезону припрема програме намењене најмлађима, пошто је то време распуста када су деца слободна и имају више времена тако да учествовање у активностима које Дом организује, представља добру прилику да креативно искористе своје време а да истовремено нешто и науче.

Како каже Маријана Загорац, директорка Дома културе, активности ове установе ће и овог лета бити највише усмерене ка младима и деци.

  • Оно што нам предстоји у наредном периоду, током лета, јесу летње креативне радионице које организујемо већ трећу годину заредом. Ове радионице које води Леонора Каранфиловски, организаторка културних активности у нашој установи, намењене су деци школског узраста, највише је њих узраста од осам до 10 година и идеалне за овај период летњег распуста, када деца имају прилику да раде и да се креативно изразе. У питању су радионице у којима деца имају могућност да буду креативна, да раде са бојама, папиром и разним другим материјалима, да праве предмете од рециклажног материјала, магнете, предмете од гипса, витраже и декупаж, а што је можда и најважније, деца ту имају прилику да се друже са другом децом али и да, захваљујући труду наше колегинице, имају прилику да науче нешто ново – објашњава директорка јабучког Дома културе и даље додаје да је и ове године, као и претходних, одзив деце за ове радионице више него задовољавајући, тако да ће се са децом овог лета радити у две групе како би се свако дете добило довољно пажње у раду. Наша саговорница додаје да су за јесен у плану радионице израде предмета од глине “Тајне уметничког заната” за чију организацију Дом има подршку Министарства културе.
ДОБРО ЈЕ… има деце којима мобилни није „најбољи“ друг

Међутим, ове креативне радионице нису једино што ће ова установа културе организовати овог лета. Како каже директорка Загорац, за крај јула у плану је и традиционална Међународна дечија ликовна колонија, која ће се ове године одржати по 17. пут.

  • Ове године ментори дечије ликовне колоније ће бити академски сликар Иван Величковић, као и Мирко Видевски, академски сликар из Македоније који у раду ове ликовне колоније учествује од њеног почетка. У овој ликовној колонији учествују школска деца, узраста од петог до осмог разреда и обично се окупи од 20 до 30 учесника, највише из Јабуке, мада има деце и из других градова, попут Панчева или Београда, али и из Македоније и Црне Горе. Колонија се одржава 30. и 31. јула, а 1. августа је отварање изложбе радова насталих током колоније – додаје директорка Загорац и напомиње да сав потребан материјал за рад ове колоније обезбеђује Дом културе.

Наравно, током лета ова установа културе ће организовати и низ других манифетација, концерата, књижевних вечери, трибина намењених не само деци већ свима који током лета желе да обогате своју свакодневицу.

  • Као установа, током лета смо више окренути младима и деци пошто је то време распуста а они су свакако боља, захвалнија и вернија публика, Деца воле да раде и да се друже, стварају се нова пријатељства, а учествовање у нашим радионицама и нашој колонији јеста најбољи начин да се искористи лето, посебно за децу која немају прилику да негде отпутују током распуста – напомиње директорка Загорац.

За јесен у плану Дома културе “Кочо Рацин” јесте Дечији позоришни фестивал, који ће се ове године одржати 21. пут. Како каже наша саговорница, у оквиру Дома више од две деценије ради и драмска секција “Мали принц”, аматерско дечије позориште које је и носилац овог позоришног фестивала који се одржава последењег викенда октобра већ 21 годину заредом.

ТУ ЈЕ И ГЛУМА… још једна добра припрема за оно сутра
  • Поред наше деце, из наше драмске секције, током фестивала имамо прилику да угостимо и децу из других дечијих аматерских позоришта, а понекад и неку професионалну позориштну трупу. Током два дана фестивала, играју се две до три представе дневно, бесплатно, наравно а посећеност је одлична о чему најбоље говори чињеница да наша сала, која прима 230 посетилаца, обично буде крцата. Наша секција “Мали принц” коју води Ивана Иваноски, окупља децу која воле да глуме, да раде али и да покажу шта то раде па је наш фестивал идеална прилика за то. Наравно, често путујемо и на гостовања обично код других позоришта са којима имамо сарадњу, попут Драмског студија из Тетова, са којима често радимо и копродукционе представе у којима учествују и наша деца и деца из Тетова – напомиње наша саговорница и даље каже да је током година много деце прошло кроз драмску секцију Дома културе.

У организацији овог фестивала, као и када је реч о ликовној колонији, Дом културе има подршку Покрајинског секретаријата за културу. Иначе, просторије Дома културе користе и КУД “Васил Хаџиманов”, као и пензионерска удружења, а Дом има и одличну сарадњу са другим установама из Јабуке и зато је ова установа, истиче директорка Маријана Загорац, центар културног живота Јабуке.

И. Владан