ТАМО ГДЕ ТРЕБА... Марија Јевић

Наша саговорница

Марија Јевић, чланица Градског већа Панчева за културу и омладину

КУЛТУРНИ САДРЖАЈИ И ДАНАС И СУТРА

Приоритет је да Панчевцима и Панчевкама омогућимо што више квалитетних културних садржаја, да уметницима, којима овај град и те како обилује, што више олакшамо рад, као и да квалитетни програми из сфере културе у Панчеву не буду луксуз него нешто што је свима доступно – истиче Марија Јевић

Са Маријом Јевић, чланицом Градског већа, која „покрива“ културу и омладину, сретали смо се овог лета у неколико наврата, увек на некој од културних манифестација и увек у пријатном амбијенту.

Последњи пут је то било у Банатском Новом Селу, на традиционалној манифестацији „Банатски хлеб“, у организацији тамошњег Удружења жена „Новосељанке/Boboacele“, коју је она отворила, са поруком да ће Град Панчево и убудуће подржавати њихов рад на афирмацији традиционалних културних вредности и обичаја и Срба и Румуна, као и начин на који то оне чине.

Тим поводом питали смо Марију Јевић који је то је примарни циљ културне политике Града?

Наш је приоритет да омогућимо Панчевцима и Панчевкама што више квалитетног културног садржаја, да уметницима којима овај град и те како обилује, што више олакшамо рад, као и да квалитетни програми из сфере културе у Панчеву не буду луксуз него нешто што је свима доступно, за све узрасте – каже наша саговорница, са већ препознатљивим осмехом, који није тешко протумачити. Он је додатна подршка изговореним речима и никад сувишна, напротив, и зато настављамо и са питањем о приоритетима културне политике кад је у питању млађа популација.

Кад су млади у питању, актуелни приоретитет је свакако израда Стратегије за младе. С тим у вези припремамо обимно истраживање о њиховим потребама, како стратегија не би била мртво слово на папиру, већ свакодневна конкретна активност на њеној реализацији.

ЗАХВАЛНИЦА… од прве даме „Новосељанки“ Снежане Бабе

Недавно је поново покренут пројекат “Култура на поклон” који је намењен свим младима који у овој години пуне 18 година, са циљем да подстакнемо младе да се са критичким мишљењем активно укључују у културне садржаје које нуде наше установе културе – истиче Марија Јевић, додајући сви осамнаестогодишњаци са територије Града Панчева имају право на ваучер у вредности од пет хиљада који могу да искористе у наредних годину дана од дана преузимања, а за посету представама, филмовима, концертима,журкама, фестивалима или пак да се учлане у Градску библиотеку.

Са нашом саговорницом разговарамо и на тему недавно завршеног „Културног лета“, манифестације која годинам оставља видљиве трагове у разном сегментима културног живота.

-„Културно лето“ јесте завршено, али оно као да је још увек ту, међу нама, јер наши суграђани радо препричавају његове садржаје и често спомињу да су они били – пун погодак! Да је тако потврђује и чињеница да смо за два месеца имали око четрдесет различитих програма за све укусе и за све узрасте. Посебно бих истакла гостовање светске звезде Фемија Кутија, на чијем је наступу бројна публика имала прилику да максимално ужива у ономе што се карактерише као прави интерактивни уметнички доживљај, као и концерт групе „Аеродром“, који је протекао у носталгичној атмосфери пуној емоција – напомиње наша саговорница, истичући и да је јако поносна и на минималистичке програме у парку испред Музеја, као и на публику, посебно ону најмлађу, која је не ретко била у директној комуникацији са извођачима, што је за њих свакако посебан доживљај.

Од Марије Јевић сазнајемо и да је један од главних задатака градских власти на плану културе да створи могућности младима да се афирмишу у својим активностима, да остваре жељене циљеве, као и континуирани контакти и са уметницима и културним радницима, али и са конзументима њихових уметничких и културних садржаја.

– На тај начин, кроз размену мишљења, стварамо пут ка томе да чујемо шта може бити брже и боље, шта урадити другачије и како – каже Марија Јевић, напомињући да ће Град наставити да ради на томе да установе културе, чији је оснивач, нуде што квалитетније програме, као и да се у њихову реализацију укључи што више панчевачких уметника, јер наш град је сигурно град уметности и уметника.“

(Старт 013)