КРЕМЉ... сат радио без прекида 217 година (Фото: Википедија)

Можда нисте знали

Србин поставио први јавни часовник на свету

ЛАЗАР НА СПАСКИМ ВРАТИМА

• Српски монах, још 1404.  поставио је први јавни часовник на свету, и то у Русији, на Кремљу

Први јавни сат на свету постављен на Кремљу. Кремаљски сат је један од најпрепознатљивијих симбола у Москви и откуцавао је најважније тренутке у историји Кремља. Зна се да га је монтирао српски монах са Свете Горе по имену Лазар Србин Хиландарац. Историја постављања познатог сата на Спаским вратима Кремља је тесно повезана са историјом Кремља и историјом Русије.

Под овим сатом се чека Нова година и прослављају сви велики празници у Русији. Када је постављен, сматрао се чудом тога времена, а сведоче и московски летописи, а и минијатура из XVI века, на којој монах Лазар показује тек постављен сат кнезу Василију Дмитриевичу. Наиме, српски монах Лазар је 1404. године, на позив Великог кнеза Василија Дмитриевича (сина познатог кнеза Дмитрија Донског), у близини храма Благовештенског сабора (храм Василија Блаженог), уградио је први московски сат на вратима Кремља.

Механизам тог сата је чинило три тега који су покретали чекиће за откуцавање на сваких петнаест минута, што је у то време била реткост. Један од чекића је био у рукама човекове фигуре чији су замаси откуцавали пуне сате. Сам „циферблат“ је имао црквенословенска слова која су означавала бројеве: А-1, Б-2, Г-3.

Сат је оставио такав утисак на московског кнеза, да није пожалио да плати огромну своту новца мајстору из Србије. Тако нешто још нико и нигде пре тога није видео. Сат је радио без прекида и поправке пуних 217 година. Претпоставља се да је Лазара Србина Хиландарца препоручио московском кнезу сам Деспот Стефан Лазаревић, те није немогуће да је таквих направа било и у Деспотовој Србији.

Тако је један Србин. чак 200 година пре Швајцараца, направио први јавни механички часовник — и то у Русији.