БРИГА О МЛАДИМА, АЛИ И СТАРИМА... Јован Репац

Интервју

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ИСПУНИЋЕМО ПРЕДИЗБОРНА ОБЕЋАЊА

• Настављамо да спроводимо идеје и планове које је Влада Републике Србије зацртала,  а који се успешно спроводе захваљујући председнику Републике Александру Вучићу – каже Јован Репац, председник Општине Пландиште

 

Када смо прошле године разговарали, Јован Репац, председник Општине Пландиште, као хронични  проблем истакао је одлазак младих и да, ради будућности Пландишта,  то треба што пре зауставити или бар смањити. Сада га питамо има ли нечег новог по том питању?

    –И даље смо ангажовани  и радимо на стварању атмосфере за привлачење инвестиција и свакако отварање нових радних места. Настављамо улагања и још више бринемо о деци и младима, али имамо и  појачану бригу о старима. Радимо на интезивирању и побољшању социјалних давања како из сопствених извора тако и путем разних пројеката, домаћих и међународних . Све ово требало би да буде добар разлог младима да остану у општини и да раде на осмишљавању свог ангажовања до стварања услова за рад у струци.

Шта се ради на плану социјалне политике и које мере локална самоуправа предузима да би она била што ефикаснија?

    –Изузетна сарадња са Центром за социјални рад, кроз пројекте помоћ у кући (геронто домаћице и хаус мајстори) као и плаћање превоза ученика у школе социјално угрожених случајева су активности које Локална самоуправа предузима у циљу спровођења што ефикасније социјалне политике. Преко Канцеларије за смањење сиромаштва активно се помаже како новчано  тако и другим врстама помоћи врстама помоћи (лекови, храна и огрев) и свако лице или породица које се налазе у стању социјалне помоћи, има право на бесповратну помоћ 4 пута годишње, на свака 3 месеца.

    • Који су то инвестициони пројекти у току, а који су плану?

     –У току је реализација више пројеката. Захваљујући Канцеларији за управљање јавним улагањима Републике Србије, која је обезбедила финансијска средства, у Великом Гају се ради реконструкција  зграде школе. Радови су увелико у току и до сада су урађени припремни радови, односно спортски терени око школе. До краја године, на згради школе у Великом Гају  ће се урадити претресање крова, нови санитарни чворови, малтерисање учионица и спуштање плафона, замениће се комплетна столарија и подови. Такође, велика инвестиција у општини Пландиште су и радови на саницији чворишта постојеће водоводне мреже у Пландишту. Средства за ове радове Општина је добила од Покрајинске владе, од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у износу од 36 милиона 300 хиљада динара за први фазу санације, односно за санацију 41 чворишта. У другој фази, санираће се  још 56 чворишта, за шта је обезбеђено 20 милиона динара од истог секретаријата. Из буџета Општине, за ове радове издвојиће се 10 милиона динара.  Оно што нас очекује јесте комплетно мењање водоводне мреже, за шта ће бити потребно три милиона евра у динарској противредности.

    • Ви сте гранична општина, како сарађујете са комшијама?

    –Са комшијама имамо изузетно добру сарадњу. До сада смо редовно, на сваком конкурсу добијали средства за пројекте прекограничне сарадње. Ових дана је потписан Уговор о финсирању још једног пројекта из овог програма који је наставак реализованог пројекта који се тиче деце ометене у развоју, под називом „Брига о менталном здрављу за инклузивни развој заједнице“. Иначе, сарађујемо и на пољу културе и спорта,  али можемо да се похвалимо да и удружења пензионера из општине Пландиште и града Дете, такође имају лепу сарадњу.

Идуће године су избори. Који су Ваши најјачи аргументи с којима ћете изаћи пред грађане?

    -Све радимо коректно и транспарентно. Испунићемо предизборна обећања. Настављамо да спроводимо идеје и планове које је Влада Републике Србије зацртала,  а који се успешно спроводе захваљујући председнику Републике Александру Вучићу.

С. Батало

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.