ЗА ПРИМЕР... Александар Радуловић

Разговор с поводом

Александар Радуловић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево

А КАД БУДЕ ГОТОВ ПОТАМИШКИ КОЛЕКТОР…

• Грађани Панчева пију квалитетну и потпуно здраву воду
• Панчевачки „Водовод“ је једини у Србији који има исту цену воде и за грађане и за привреду
• Фабрика за прераду отпадних вода биће изграђена најкасније до краја 2025. године

 

Лето је увелико, а врућине – праве летње. Али то је већ ствар природе и онога што човек (не) чини за њу или у њој. Оно што је сигурно, природа памти и узвраћа. На свој начин, већ. Међутим, то је тема за неку другу причу, ону која се никад до крај не може испричати, али је увек актуелна. Оно што је, независно од тога, увек актуелно, то је питање воде. Ових дана, нажалост, ње је било превише свуда, не само на њивама, него и на улицама. Нешто вољом природе, нешто немаром људи. Оно што је сигурно, на грешкама се људи уче,  природа их само  с времена на време на то подсети. Да не забораве.

Можда је овај увод за причу која следи сувишан, а можда и није. Како за кога. Јер свака прича, ако је испричана на прави начин, више је од саме приче, за сваког оног ко уме да чује другога, а не само себе. А ово је прича о води, оној која се производи за људску употребу, у најразличитијим формама. Али и прича о оној води која није попијена, а коју, пошто је искоришћена, треба негде одстранити. Што даље од људи, колико је год то могуће, све док се не изгради фабрика за прераду отпадних вода и све док и последња септичка јама не буде затрпана.

О свему томе, али и још о које чему, разговарамо, с ким другим кад су  те теме на дневном реду, него са Александром Радуловићем, директором панчевачког „Водовода и канализације“.

ПРОФЕСОРИ
 Панчевачки „Водовод“ су у више наврата посећивали и професори са београдског Универзитета, како би се на лицу места уверили у начин пословања овог предузећа, посебно са становишта његове ефикасности, организације и квалитета посла којим се бави. –То нам даје додатни стимуланс да радимо још боље и успешније – каже  директор овог панчевачког јавно-комуналног предузећа.

 

Најпре, да кажемо да ЈКП „Водовод и канализација“ има 245 запослених радника, који брину у редовном снабдевању квалитетном водом за пиће свих грађана Панчева, осим житеља Скробаре, док од насељених места на градски водовод није прикључено још једино Банатско Ново Село.

-За Скробару је урађен пројекат и очекује се изградња, док је израда пројекта за прикључење Новосељана на градски водовод у току – каже директор Радуловић, посебно истичући чињеницу да грађани не треба да брину ни о квалитету ни о квантитету воде за пиће. –Кад је реч о квалитету, панчевачка вода спада у ред најквалитетнијих у Србији, а што се квантитета тиче, потрошња воде стагнира, и ове, 2019. године, на нивоу је од пре четири године. Није смањена само потрошња, смањени су и губици, који су сада на око 20 одсто, што нас сврстава у ред бољих водовода у земљи – напомиње наш саговорниик.

Кад смо код квантитета, питамо да ли се могу очекивати неки проблеми са снабдевањем водом у Северној пословној зони, пошто су тамо капацитети цевовода ограничени,  а следи и проширење, директор Радуловић каже да неће бити никаквих проблема, јер је постојећа водоводна мрежа, која снабдева водом Качарево, Јабуку и Глогоњ, пројектована тако да има довољну резерву у смислу нових, па и већих потрошача од постојећих. – Уколико потребе фабрика у Северној пословној зони буду веће од тренутних могућности цевовода имамо интерес да изградимо нови, из правца Кудељарца – каже Радуловић.

ДУБОКА БАРА
Панчевачка фабрика воде налази се, то је већ тема за посебну причу, на територији града Београда. Око ње је, дивље, разуме се, никло насеље, које се, опет, у складу с тадашњим законима, прикључило и на панчевачки цевовод за Извориште, који пролази кроз територију београдске општине Палилула. У озбиљно решавање  проблема водовода у овом самониклом насељу није се превише одмакло, тако да се и отпадне воде (насеље се, иначе, случајно или не, зове Дубока бара) сливају у близини панчевачке фабрике воде, и представљају за њу велику опасност нарочито у ситуацијама какве су биле од пре месец дана. Прави Гордијев чвор. Ко ће бити Александар Велики, тешко је рећи. Тек: – Нећемо моћи још дуго да их снабдевамо водом јер нам законски прописи то више не дозвољавају пошто су на територији другог града – каже Александар Радуловић.

 

О квалитету воде, сем радника „Водовода“, који о томе воде рачуна 24 сата дневно, брине и Завод за јавно здравље, који два пута недељно врши не само анализу хемијског састава воде, него и контролу њене исправности са свих аспеката од значаја за људско здравље.

Сем тога, сваке године се врши замена неколико километара водоводних цеви, а по речима директора Радуловића, на том плану је завршен пројекат за реконструкцију водоводне мреже у Долову а, у складу са могућностима, на реду је Јабука. Што се тиче 30.000 водомера, о њима редовно брине десет радника „Водовода“, и њихова замена се врши на сваких пет година.

И да нешто кажемо цени воде. Није у плану њено повећање, а што се наплате тиче, она је на нивоу од преко 95 процента, што је, по речима директора Радуловића, с обзиром на све околности, заиста успех. Оно што он посебно истиче, то је иста цена воде и за грађане и за привреду, што је, по његовим речима, јединствен случај у Србији.

А сада нешто и о оном другом делу назива овог предузећа. О канализацији.

На канализациону мрежу је за сада прикључено, или има могућност да се прикључи, око 95 одсто грађана града Панчева, цело Старчево и делимично Банатско Ново Село и Јабука. За остала насељена места у току су пројектне активности на том плану. Оно што је већ сада извесно, то је да почетком септембра почињу радови на изградњи фекалне канализације дуж Новосељанског пута, парна страна улице, и то од „Давида“ до  „Белог нарциса“.

И за крај оно што је од посебног значаја…

-У току је трећа, последња фаза изградње Потамишког колектора, који се протеже од Карауле  до Луке „Дунав“, где ће, најкасније до 2025. године, бити изграђена и прва фабрика за прераду отпадних вода, чиме ће коначно цео процес бити доведен до краја, у складу са највишим еколошким стандардима – каже Радуловић, напомињући да ће на Потамишки колектор, сем Северне пословне зоне, која је то већ сада, у догледно време бити прикључени и Караула,Качарево, Јабука и Глогоњ.

С. Батало