УСКОРО 700 ЗАПОСЛЕНИХ... Јон Магда

Галерија успешних

Јон Магда, директор Фабрике обуће „Парилаб“ Алибунар

ОНО ШТО СКАРПА ИМА, У СРБИЈИ ЈОШ НЕМА!

• Фабрика обуће „Парилаб“ у својој бранши  нема конкуренцију, не само у региону, него и знатно шире, што потврђује и чињеница да је целокупна производња планирана за 2020. годину већ распродата
• Фирма у складу са политиком друштвене одговорности, финансира неколико спортских клубова,  културно-уметничких друштава, разне општинске манифестације…

У Алибунар увек идемо са неким посебним осећањем, које није само задовољство, него и нека врста сете за временима… ах, прошли је то век био! А  када је повод одласка, сусрет и разговор са неким успешним Селеушанином, а таквих није мало, онда је то тек специјални „додатак“ на све то што  нас враћа у прошлост, која се не само не заборавља, него остаје да лебди у висинама достижним само за оне који су њен нераздвојни део.

Овог пута зауставили смо се већ код табле на којој пише баш то – Алибунар. И ту смо.

Пуно паркираних возила с леве стране, прикључујемо се низу, и видимо натпис – ПАРИЛАБ. Ту смо дакле. Али пре него што кренемо даље, да мало застанемо и да се подсетимо.

РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР 2018… Јон Магда на уручењу повеље у РПК Панчево

Играли смо фудбал, тамо неких година, на пашњаку селеушке Колоније, а онда и на терену селеушке „Војводине“, да би потом свако отишао својим путем, али ипак поплочаним сличним материјалом, на чак две трећине његове дужине. Били смо професори, посланици… И када смо дигли руке од политике, ми смо почели да радимо ово што радимо, а он – он је, те 2014. године, постао директор Фабрике обуће „Парилаб“, коју је у Алибунару отворила позната италијанска фирма Calzaturificio Scarpa из Асола, у близини Тревиза, основана годину дана пре почетка Другог светског рата, а данас надалеко позната по свом „Скарпа“ бренду, који је и саставни део њеног имена, и која тај свој бренд пласира, поред Европе, и у Азији и у Северној Америци.

Већ после четири године, добија повељу Привредне коморе Србије, у категорији регионалних пословних лидера, а потом признање добија и фирма на чијем је челу, и то бонитет АБ, највиши бонитет у области половања једне фирме, али  и признање НСЗ за најинтенизивније запошљавање.

Наш саговорник, у галерији успешних, је  Јон Магда, успешни директор на челу успешне фирме, која се бави производњом горњег дела обуће, првенствено за оне који се баве спортом, од оног рекреативног па до оног екстремног,  када се освајају планински врхови, а за шта, богами, поред главе и руке, треба и поуздана нога.

Разговор са директором Магдом, Селеушанином, иначе, започели смо неофицијелно, на разне теме, али оно што нас је посебно интересовало то је пословање фирме, сарадња са локалном самоуправом, запошљавање, планови…

ПРВИ САРАДНИК… директор Магда и главни оперативац и контролор Антонијо Берто

-„Парилаб“ је почео са радом јула 2014. године, да би данас, после пет и по година, у сталном радном односу имао 437 радника, који су у највећем броју били дуги низ година на евиденцији Службе за запошљавање и у не баш лагодном социјалном положају. Наши радници су углавном са подручја Општине Алибунар, али све више има и оних из Вршца, Банатског Новог Села, са територије Општине Пландиште итд. – каже директор Магда, посебно наглашавајући да је недавно завршена изградња друге производне хале, а  у току су радови и на подизању треће, на површини од готово 2000 метара квадратних. Када и то буде завршено, крајем ове и почетком идуће године биће посла за  још најмање 250 радника, што је за средину каква је општина Алибунар изузетно значајан број. И не само број, сложили смо се.

Да мало појаснимо. Данас, Фабрика обуће „Парилаб“ производи 2000 пари обуће за један радни дан, али само горњег дела, док остатак посла завршавају Румуни. Како каже наш саговoрник, од априла стартује прва линија за монтажу, а до краја идуће године биће их укупно четири, што ће омогућити производњу 2500 готових производа дневно за светско тржиште, и што је најважније, за познатог купца и тада ће „Парилаб“ запошљавати око 700 радника, односно, боље рећи радница, јер су жене у убедљивој већини у односу на мушкарце, што је од не малог значаја, јер зна се да жене теже налазе посао, поготово у руралним срединама.

БРЕНД… само за светско тржиште

Оно што директор Магда са задовољством истиче је да су радници задовољни својим послом и платом коју добијају, што потврђује све већи број заинтересованих за посао у „Парилабу“, као и чињеницу да сви они који дођу у ову фирму да раде, од првог дана су пријављени, па и за време пробног рада, плата је редовна, а има и стимулације.

У Фабрици обуће „Парилаб“  се запошљавају млади људи, без икаквог радног искуства, који су пролазе адекватну обуку и за то време примају плату, запошљавају су се и они преко 50 година,  затим, особе ромске националности, као и особе са инвалидитетом, што само сведочи о изузетној социјалној одговорности о којој брине менаџмент фирме. Али о томе, има тога још,  мало касније.

Иначе, Фабрика обуће „Парилаб“у својој бранши  нема конкуренцију, не само у региону, него и знатно шире, што потврђује и чињеница да је целокупна производња планирана за 2020. годину већ нашла свог купца, а постоје и уговори за наредних 10 година, што само потвђује колико поверење ова фирма ужива на светском тржишту најквалитетније обуће, посебно за оне који се баве ектремним спортским активностима, али и за све друге који хоће да буду сигурни да и кад загазе воду неће то осетити, јер је ту непромочива чарапа, на посебан начин уграђена у обућу, потпуно  сигурна гаранција.

-Наша фабрика – каже директор Јон Магда, води и те како рачуна о будућности, и што се тиче опремања најсавремнијим машинама, али и улагања у јачање квалитетне кадровске основе, која је неопходна за производњу обуће врхунског квалитета каква је наша, поготово када ускоро будемо почели да радимо посао од почетка до краја, значи не само горњи него и доњи део обуће. Да бисмо остварили постављене циљеве, успоставили смо сарадњу са Техничким факултетом у Зрењанину, а сем тога, од следеће школске године у Економско-трговинској школи у Алибунару биће отворено и једно одељење за обућаре, чиме дуално образовање добија своју практичну сврху. Кад смо већ код тога, истакао бих и добру сарадњу са локалном самоуправом, као и друштвено одговорну политику коју „Парилаб“ води од самог оснивања – истиче директор Магда, напомињући да ова фирма има склопљене уговоре о финансирању  спортских клубова, културно-уметничких друштава,  а сем тога финансијски подржава и разне културне манифестације које се одржавају у овој, иначе, мултиетничкој и мултикултуралној општини.

На крају наше посете обишли смо један од погона Фабрике обуће „Парилаб“, где смо упознали Антонија Берта, оперативног директора за производњу, у чијем је опису посла брига да ништа не сме проћи ако не испуњава све предвиђене норме врхунског квалитета.

На разумљивом српском језику, са непрестаним осмехом на лицу, г. Берто нам је кратко рекао да му је задовољство што је у Србији и Алибунару, истичући изузетну сарадњу са директором Магдом, као и целокупним менаџментом фирме, али и ентузијазам и љубав према фирми свих запослених радника, што је несумњиво један од предуслова за успешан рад, од почетка до краја посла. А посла ће, што се „Парилаба“ тиче, увек бити.

Скарпа је то!

С. Батало

Пројекат „Општина Алибунар – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.