Подстицаја за труднице никад није превише (Фото: Практична мама)

Прес

Град Панчево помаже труднице и родитеље за безбедније учешће у саобраћају

ПАНЧЕВКЕ, НЕ ПРОПУСТИТЕ ШАНСУ АКО СТЕ…

• Град Панчево годишње изда између три и четири стотине карата за бесплатно паркирање трудница

Као локална самоуправа, Град Панчево на много начина помаже породицама са децом, трудницама и породиљама. Поред поклон пакета свакој рођеној беби, Град финансијски помаже и сваку прворођену бебу, а посебан поклон учекује бебу која је прва рођена у Новој години. Поред тога, за све породице са тројкама, Панчево годишње издваја одређена средства све до њиховог пунолетства. Наравно, ту је и субвенционисан боравак деце у предшколским установама у граду. А на који начин Град Панчево олакшава живот и помаже будуће, али и новопечене родитеље, возаче?

За добијање седишта која су по прописима о безбедности у саобраћају обавезна, а нису нимало јефтина, потребно је да родитељи, односно старатељи задовоље два услова, да имају пребивалиште на територији Града Панчева и да поседују аутомобил. Да би се пријавили на овај позив, родитељи морају на писарници Градске управе да предају попуњен формулар који могу добити у Услужном центру или на интернет презентацији Града Панчева, као и сва неопходна документа, попут извода из матичне књиге рођених за дете и документа која доказују да родитељи имају пребивалиште у Панчеву и да поседују моторно возило. Наравно, ова документација се може послати и путем поште на адресу Градске управе Панчева. После   провере ове документације и на основу ње, Комитет за безбедност саобраћај ће направити ранг листу родитеља, однсоно старатеља, за добијање седишта. У случају да је број пријављених већи од броја расположивих ауто-седишта, предност ће имати самохрани родитељи и родитељи са троје или више деце. Родитељи или старатељи који остваре право на ауто-седишта за децу ће бити благовремено обавештени о обуци о исправном коришћењу ових седишта након које ће им она бити додељена.

Труднице у Панчеву, као и у већини градова и општина, имају и право на бесплатну карту за паркирање. Градском одлуком о локалним таксама, Панчевке које очекују принову или члан њиховог заједничког домаћинства, имају право на паркинг карту, коју могу преносити из једног у друго возило. Та карта важи за све зониране градске паркинге, што практично значи да трудница или члан заједничког домаћинства не могу бесплатно паркирати возило на другим паркинзима по граду, попут привременог паркинг на „Бувљаку“. Труднице могу остварити право на коришћење посебних паркиралишта на територији Града, без плаћања услуге коришћења паркиралишта подношењем захтева Одељењу за саобраћај Градске управе града Панчева. Формулар са неопходном медицинском документацијом и саобраћајном дозволом возила у власништву труднице или члана заједничког домаћинства предаје се на шалтеру број 1 и 2 Градског услужног центра, на основу којих Комитет за безбедност у саобраћају Градске управе издаје решење о испуњености услова и издаје ову исправу, односно посебну налепницу која мора бити истакнута у предњем десном углу ветробранског стакла возила. Она важи девет месеци, а трудница или један члан заједничког домаћинства су једини њени корисници. Наравно, по градским одлукама, право на бесплатан паркинг имају само труднице које имају пребивалиште у граду Панчеву, а ова исправа може важити само за једно возило по домаћинству. По информацијама из Одељења за сабраћај Градске управе, годишње се изда од 300 до 400 стотине карата за бесплатан паркинг трудницама у Панчеву, а током прошле године издато је 296 ових исправа.

Имали смо прилику да разговарамо са једном од трудница која је данас већ искусна мајка а која је користила погодност бесплатног паркирања пре скоро две године. Иако није желела да откријемо њено име, она је рекла да је то на први поглед може да изгледа као мала и безначајна помоћ, али нам објашњава да је то време очекивања бебе, време нервозе, журбе а посебно и време великих издатака, што сваку помоћ чини значајном.

В. И.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево