ПРИСТУПАЧНОСТ... Јелена Стојковић Соколовић

Разговор с поводом

Јелена Стојковић Соколовић, локални омбудсман града Панчева

ПОТРЕБНА ЈЕ И ДУША И ЕМПАТИЈА ЗА ЉУДЕ

• Канцеларија локалног омбудсмана града Панчева функционише готово 11 година и током тог периода преко десет хиљада грађана је тражило помоћ омбудсмана у заштити својих грађанских права
• Током овог периода, ова институција је задобила поверење и грађана и органа локалне самоуправе

Канцеларија локалног омбудсмана у Панчеву ових дана обележава 11 година од почетка рада. Подсећања ради, крајем 2009. године Скупштина града Панчева донела је Одлуку о заштитнику грађана, а на функцију првог Заштитника грађана града Панчева изабрана је Славица Томовић. Ипак, за почетак рада канцеларије Заштитника грађана у Панчеву узима се 21. октобар 2011. године када је стручна служба ове институције почела са радом. Како за Старт 013 каже Јелена Стојковић Соколовић, локални омбудсман града Панчева, тренутно у Србији постоји 24 канцеларије локалних омбудсмана, а најстарија, која ради од 2002. године, налази се у Бачкој Тополи.

– Током ових двадесет година, институција локалног омбудсмана бележи развој и напредак како у овим локалним самоуправама широм Србије тако и у Панчеву. То се најбоље види кроз односе и жељу грађана за заштитом својих људских права, али и кроз изузетно добар однос и сарадњу омбудсмана са органима локалне самоуправе у Панчеву. Од 21. октобра 2011. године, током прве деценије рада, кроз канцеларију Локалног омбудсмана прошло је 11.575 грађана, поступано је по 1.384 притужби, а локални омбудсман је упутио и 66 препорука, 14 мишљења и 18 иницијатива за измену или доношење нових градских одлука које се тичу грађанских права на територији Града Панчева, а такође је и 33 пута поступао по сопственој иницијативи – напомиње наша саговорница, и као главну карактеристику рада локалних самоуправа по принципу добре праксе, види управо у институционализовању органа за заштиту и унапређење људских и мањинских права избором локалног омбудсмана.

Иако локални омбудсман има своје надлежности, често се дешава да се овој канцеларији грађани обраћају због својих проблема који нису у том оквиру надлежности, али и онда добијају помоћ, најчешће у виду писања притужбе и упутстава коме се треба обратити, наравно са смерницама како тај проблем представити надлежном органу. Оно што издваја институцију локалног омбудсмана, по њеном мишљењу је то да омбудсман мора да покаже кредибилитет институције коју представља, а свој рад приоритетно треба да оствари кроз поверење грађана, са једне, и органа локалне самоуправе, с друге стране. То је једини начин рада ове институције и одсуство једног од ова два чиниоца онемогућава нормалан рад омбудсмана.

– Могу рећи да сам ја поверење и једних и других морала да заслужим и да се за то борим током првих година мог рада. То сам успела остварити, а рад у овој институцији ме је додатно животно и професионално обликовао и морам рећи да се нигде нисам професионално осећала испуњеније него што сам када, с једне стране, успем да грађанима помогнем да остваре своја права, а са друге, и органима локалне самоуправе помогнем да буду бољи и продуктивнији. Оно у шта сам сигурна је да је за овај посао потребна душа и емпатија за људе и њихове проблеме – каже локални омбудсман града Панчева и додаје да у свом свакодневном раду има велику помоћ своје стручне службе и сараднице Милане Пешић, без које, као оперативне особе, Канцеларија локалног омбудсмана у Панчеву не би могла ефикасно да функционише.

Једна од важнијих одлика локалног омбудсмана је приступачност, да је увек увек на услузи грађанима, сматра Јелена Стојковић Соколовић и додаје да је поступак код локалног омбудсмана поверљив и бесплатан. Како даље каже, омбудсман није ту да једино и искључиво контролише органе локалне самоуправе, попут секретаријата градске управе, јавних и јавно-комуналних предузећа и установа чији је локална самоуправа оснивач или их критикује већ да заједнички са њима делује у заштити и унапређењу људских права и помогне у решавању постојећих проблема. А када су у питању проблеми на локалу, они се готово у свакој локалној заједници веома слични, било да је у питању исправност воде, грејање или нека друга услуга коју пружају локалне установе и предузећа.

Надлежности локалног омбудсмана се не односе на правосуђе и органе који принудом спроводе прописе као и на републичке органе који географски имају своје службе у Панчеву и оне који искључиво примењују републичке прописе. Како она каже, надлежности и начин рада локалних омбудсмана су одређени одлукама локалних самоуправа пошто за сада не постоји пропис који би регулисао рад локалних заштитника грађана.

– Прошле године је донет Закон о заштитнику грађана и ми смо, у Удружењу локалних омбудсмана, у жељи да изједначимо права свих грађана установљавањем ових органа, дошли на идеју да, уз помоћ ОЕБС-а, сачинимо нацрт Закона о локалном омбудсману. Приметили смо да се овакви органи на локалу врло споро установљавају и да, ако због одласка у пензију или неког другог разлога локални омбудсман престане са радом, нема тенденције да се он поново изабере. Заштита права грађана би требала да постоји у свакој локалној самоуправи а тренутни прописи локалним самоуправама дају могућност оснивања ове институције али не и обавезу – наглашава наша саговорница и напомиње да би сви органи који се баве заштитом права грађана попут локалних омбудсмана, покрајинског и републичког заштитника грађана, службе бесплатне правне помоћи, заштитника пацијената и свих других требали бити повезани у један систем пошто смо сви ту да штитимо права грађана.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево