КАД СЕ ЗНА, ОНДА... Драгомир Николић (приватна архива)

Галерија успешних

Драгомир Николић, директор Млекаре „Маестро“ у Сакулама

КАКО РАДИМО ГОВОРИ РАСТ ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ

• Млекара „Маестро“ својим производима покрива цело тржиште Србије, али и извози у земље региона и у Русију
• У свом свакодневном раду остварена је и одлична сарадња са локалном самоуправом, као и са локалним произвођачима млека
• Фирма са највише запослених у општини Опово

Један од најзначајнијих привредних субјеката који данас послује у Опову свакако је  Млекара „Маестро“, која већ 12 година успешно ради у Сакулама, једном о четири насељена места јужнобанатске општине Опово. Како за Старт 013 каже директор Млекаре „Маестро“ Драгомир Николић, пре 12 година објекте бивше млекаре купио је конзорцијум састављен од три фирме, од којих је после две године остало само привредно друштво „Монтенегро“ из Гостивара, које је и данас власник ове успешне млекаре. Ово македонско предузеће, иначе,  бави се пословима велепродаје и дистрибуције млечних производа и месних прерађевина у Македонији, као примарном делатношћу, док је Млекара „Маестро“ једина индустрија у његовом власништву.

  • Млекара „Маестро“ се бави производњом производа од млека, различитих врста сирева, павлаке, качкаваља, млечних намаза и кајмака, као и паприке у павлаци, дакле оних производа који нису део дневног, односно конзум програма. Наше опредељење у асортимнском смислу су управо наведени производи, пошто се производњом дневног програма баве готово све млекаре, што подразумева и велику конкуренцију. Од тржишта покривамо целу Србију, а извозимо и у регион: Босну и Херцеговину, Црну Гору и Македонију, као и у Руску Федерацију – каже директор Николић. Како он каже, Млекара на чијем је он челу, данас запошљава 60 радника и прошле године је имала пословни приход од 430 милиона динара, од којих је 47% било остварено кроз извоз. У Србији ова млекара има сарадњу са готово свим већим трговачким ланцима, док се са некима од њих тренутно преговара о могућој сарадњи тако да производа ове млекаре има скоро свуда у Србији. Поред тога, „Маестро“ ради и са дистрибутерима и са купцима директно, али само као велепродаја.
ПОНОС ОПШТИНЕ… Млекара „Маестро“ у Сакулама (igumanov.co.rs)
  • У свакодневном раду имамо веома добру сарадњу са локалном самоуправом. Често нас из кабинета председника Општине Опово обавештавају о конкурсима који су расписани, а кроз које можемо остварити неке погодности, упућују нас коме се обратити. Општина нам редовно помаже и по питању ангажовања радника, упућује их на конкурсе, а поред тога, Општина Опово је пуно урадила и по питању инфраструктуре што нама, као и свим грађанима Опова, веома значи, попут новог пута Баранда – Сакуле – објашњава наш саговорник. Он додаје да је раније Млекара узимала млеко са других тржишта, али да је данас остварена сарадња са произвођачима који долазе из Сакула и Опова, у чему је локална самоуправа одиграла важну улогу. Директор Николић напомиње да овом сарадњом Млекара добија квалитетно млеко које задовољава европске стандарде што, како он каже, зависи и од исхране крава и њихове хигијене као и хигијене штала и музилица.
РЕЧ-ДВЕ И О…
  Драгомир Николић запослен је у Млекари „Маестро“ од 2010. године а 2014. године одлуком Скупштине постаје одговорно лице. Како сам каже, о његовом раду једину оцену може дати послодавац, али чињеница да се на месту директора Млекаре налази више од пет година довољно говори. Иначе, предузеће „Монтенегро“ из Гостивара, власник ове млекаре у плану има и једну велику инвестицију у Македонији, а то је отварање производње ајвара и производа од поврћа што ће бити највећа фабрика овог типа у Македонији, али и Балкану.

 

  • Квалитет млека се огледа кроз садржај масноће, протеина и суве материје. Ми купујемо млеко са од 3,8 до 4,1 масних јединица што је више од просека, а тиме је млеко квалитетније. Следеће што се гледа су соматске ћелије које указују на чистоћу млека и ту је до 400.000 прва класа млека а наше млеко које купујемо има око 150.000, што доста говори о његовом квалитету. Истина је да ми то млеко плаћамо скупље, али када се узме у обзир квалитет млека као и нижи трошкови превоза, све је јасно – каже први човек Млекаре „Маестро“ и додаје да и произвођачи млека, са којима ова млекара има сарадњу, доста улажу у своју производњу млека.

Наравно, „Маестро“ има своје планове за будућност и они су везани за Сакуле. О томе најбоље говори и чињеница да је прошле године уложено преко 40 милиона динара у обнову објеката Млекаре, а ту је и најновија инвестиција, набавка сепаратора млека, значајна инвестиција у износу од шест милиона динара. Наш саговорник напомиње да је скупо бавити се млекарством и производњом млека, пошто ту постоје веома захтевни стандарди по питању опреме, али и да се Млекара „Маестро“ труди да прати трендове.

  • Тако смо наше старе котлове на музут заменили  онима који користе пелет као гориво, што свакако има значаја по питању заштите животне средине. За сада су нам у плану улагања у аутоматизацију процеса производње, што јесте скупо и веома тешко финансирати из сопствених средстава. До краја године у плану је једна инвестиција у висини од 250 хиљада евра у аутоматизацију, што свакако не значи и смањивање броја запослених. Напротив, у наредном периоду имамо у плану изградњу нових објеката, чиме ћемо запослити још људи – напомиње директор фирме која је прва по броју стално запослених у Општини Опово. А кад је реч о запосленима, он каже и то да је већина њих из Сакула и околине, као и да у последње време ова млекара запослила и два технолога из Опова.

Што се тиче зарада запослених, оне су у складу са републичким просеком, каже наш саговорник и додаје да у овој фирми зарада зависи од запосленог и његовог рада, а не од послодавца. Он додаје да се у „Маестру“ руководство труди да се зараде запослених усклађују са приликама на тржишту и трошковима живота.

ИЗУЗЕТНА САРАДЊА… Зоран Тасић, председник општине и Небојша Ковачевић, помоћник председника општине у разговору са Драгомиром Николићем, директором млекаре (Глас Опова)
  • Ми смо мала фирма и свако кашњење по питању сервисирања дуговања наших купаца има домино ефекат на наше пословање, али се упркос томе трудимо да зараде запослених усклађујемо један или два пута годишње. И нашим произвођачима млека плаћамо месец дана унапред, пошто је то најбољи начин да  задржимо добру сарадњу са њима. На сву срећу, ствари се мењају набоље тако да је и наше надлежно министарство, у сарадњи са Фондом за развој, покренуло програм кредита за инвестиције, у чему министарство даје 30 посто средстава бесповратно. На тај начин ћемо покушати да амортизујемо све негативне ствари – каже директор Николић и додаје да се последњих година доста тога променило набоље и по питању закона чиме је олакшан извоз производа, увоз репрометеријала као и запошљавање радника.

  • Нама је битно да идемо напред, да растемо, да расту зараде запослених, а сталност купаца и раст који бележимо из године у годину најбоље говори о томе како радимо – закључује Драгомир Николић, директор Млекаре „Маестро“.

И. Владан