РЕКА ТАМИШ... богатство које ће Панчевци најзад осетити

Панчево

Ускоро крећу радови на градском кеју на Тамишу

ДА СЕ И ПАНЧЕВО УЛИВА У ТАМИШ!

• Идеја је да Панчево, односно Панчевци, на својој реци добију још једно атрактивно место за шетњу и рекреацију, са бројним и разноврсним садржајима, а у плану је и изградња спортско-рекреативног центра  – најављује Маја Витман, градска менаџерка

 

Панчево је град лоциран на ушћу Тамиша у Дунав што се, на овај или онај начин, може сматрати правим малим природним богатством којим се не могу похвалити бројни градови у Србији. А управо тај положај Панчева на реци Тамиш је основа једног од урбанистичких циљева града – силаска града на реку који је већ деценијама присутан како код Панчеваца тако и код свих градских власти последњих година, које ову идеју с времена на време лансирају у јавност.

Недавна најава да ће градски кеј ускоро постати градилиште која је дошла од стране градске менаџерке и председнице градске Комисије за вредновање идејних пројеката, Маје Витман, што има посебну тежину, говори да је актуелна градска власт, за разлику од претходних, ову урбанистичку тежњу Панчева озбиљно узела у разматрање што би требало да радује сваког Панчевца. Претходних готово двадесет година градске власти су редовно говориле у уређењу старог градског језгра и Потамишја, а било је и идеја о изласку града на реку па чак и на леву обалу Тамиша од чега, осим појединих реализованих пројеката на крају и није много тога урађено. За то можда и треба имати разумевања јер се с правом може претпоставити да, у складу са српском традицијом која није заобишла ни овај град, и овде постоји одређени степен неуређености по питању имовинско-правних односа која је крајњи резултат компликованих транзиционих процеса са којим се сусрела привреда града а што је, у овом смислу, оставило трага по читавом Панчеву.

Како је најавила градска менаџерка Маја Витман, до краја године ће се почети са грађевинским радовима на градском кеју на којем, како је и она сама рекла да, од када је изграђен није готово ништа урађено. А кеј на Тамишу је прва ствар која се види по уласку у Панчево чиме заслужује репрезентативнији изглед, сматра она. По идеји коју је изнела, Тамишки кеј ће ускоро добити читав низ нових садржаја чиме ће се омогућити да градски кеј и овај део обале Тамиша постане ново место за уживање у шетњи и рекреацији. Ту се мисли на већи број дечијих игралишта, а у плану је и изградња једног већег спортско-рекреативног центра, са бројним теренима за најпопуларније спортове што ће највише значити најмлађим Панчевцима и рекреативцима.

Поред тога, у околини Дома војске планирана је и изградња још једног скејт парка, попут оног у парку „Барутана“, тако да ће реализацијом ове идеје, и овај део града добити своје место за рекреацију што ће за грађане који живе у близини Тамиша и центра града значити ништа мање него што Народна башта и „Барутана“ значе грађанима који живе у том делу града.

Наравно, ово не сме бити крај реализације идеје силаска града на реку па се треба надати да градска власт има још идеја о искоришћавању Тамиша као урбанистичког потенцијала, али и снаге да те идеје реализује.