ДА ГРАЂАНИ БУДУ... др Зорица Сокић

Разговор с поводом

Др Зорица Сокић, в. д. директора Дома здравља Панчево

ЦИЉ: ЗАДОВОЉНИ И ПАЦИЈЕНТИ И ЗАПОСЛЕНИ

• После готово две године рада у неуобичајеним условима током пандемије, Дом здравља Панчево се полако враћа у нормалан режим рада, опрема се занавља, поново се покрећу старе и уводе нове услуге, а запослени проширују своја знања бројним едукацијама

Последњих дана, како у целој Србији тако се и у Панчеву, полако повећава број новорегистрованих пацијената оболелих од коронавируса, што је, када је у питању Панчево, утицало да се, за сада, продужи радно време рада ковид амбуланте у граду. Иначе, после више од две године рада у ванредним околностима изазваних пандемијом овог вируса, здравствене установе у овом највећем јужнобанатском граду су се полако вратиле у неки нормалан начин рада, после периода у коме је Општа болница Панчево једно време радила као ковид болница, која је пружала услуге лечења најтежих болесника, док је на Дом здравља Панчево пао терет да се организује као установа која је брине о свим другим, лакшим болесницима, али реализује и процес вакцинације.

Др Зорица Сокић, в. д. директора Дома здравља Панчево, сматра да се установа коју она води веома добро држала током пандемије: – С обзиром да је Панчево веома близу Београду, током пандемије се ситуација из престонице веома лако преливала у наш град и то је захтевало брзе промене у организацији рада Дома здравља, како кадровске тако и локацијске и то као одговор на актуелно стање на терену. Како би заштитили друге пацијенте и осетљиве групе и смањили контакте на минимум, потенцијални пацијенти са ковидом су телефоном контактирали свог лекара од кога су добијали даље инструкције. Веома брзо смо успоставили и систем заказивања, а сваки преглед и резултат снимања и анализа је био бележен у електронски картон сваког пацијента – подсећа др Сокић на рад ДЗ током пандемије. Како она каже, добра организација рада захтева, пре свега, добру комуникацију између служби ДЗ а како је ДЗ Панчево велика установа у смислу територијалне разуђености, потребно је добро повезати све службе, као и све амбуланте којих, подсећања ради, има девет у граду и исто толико у насељеним местима. Циљ свега тога је добро фунционисање Дома здравља, али и задовољство и пацијаната и запослених.

– Осврнула бих се и на добру сарадњу коју имамо и са панчевачком Општом болницом, Заводом за јавно здравље и наравно, локалном самоуправом, чија врата су нам увек отворена и од које увек можемо рaчунати на подршку. То посебно значи мени лично, пошто та комуникација доста помаже да се, као лекар, што боље снађем у вођењу наше установе – каже наша саговорница која је, као лекар радила у амбуланти у Јабуци од 2001. године. После завршене специјализације 2008. године, прелази у амбуланту „Нови свет“ на „Тесли“ а тада је ангажована у Превентивном центру и као координатор за вакцинације, а стицајем околности, радила је неко време и у ковид амбуланти. Када је почетком године именована за в. д. директора, сво то искуство рада у различитим службама јој је пуно значило да ову установу разуме као комплексан колектив, какав и јесте. Као неко ко је радио у Превентивном центру, др Сокић наглашава да би превентивни рад требало да буде важан део рада Дома здравља, као и сваке друге здравствене установе, јер превентива је најбољи начин спречавања озбиљних болести.

Поред тога што се Дом здравља Панчево у претходном периоду полако вратио у нормалан режим рада, наша саговорница каже да је доста тога урађено на унапређењу рада у овој установи. Тако је у Гинеколошкој амбуланти уведем скрининг трудница на стрептокок, као и узорковање брисева при прегледима, што пацијенткињама умногоме олакшава посету овој амбуланти. А после пандемије, поново је кренула психо-физичка припрема трудница за шта је одазив све бољи. Што се тиче педијатрије, почела је вакцинација против ХПВ, Папилома вируса који је, по речима др Сокић, канцероген и повезује се са раком грлића материце. У Дому здравља Панчево се могу вакцинисати и девојчице и дечаци од 9 до 14 година старости а они старији се за ову вакцину морају обратити надлежном Заводу у Београду.

ОПРЕМЉЕНОСТ И ПРЕВЕНТИВА…Дом здравља Панчево

– Што се тиче стоматолошке службе, вратили смо стоматологе у насељена места Града Панчева тако да и ти грађани имају прилику на ову врсту здравствене заштите а чиме, рачунајући ту и пројекат кроз који своје услуге у селима пружају и педијатри и гинеколози, становнике тих насељених места у правима изједначавамо са свим другим грађанима Панчева. Кад је реч о радиолошкој служби, треба рећи да се и она полако враћа у нормалан режим рада тако да се сва снимања укључујући ту и ултразвучна, сада обављају као и пре пандемије што нам је важно како би отклонили недостатке у дијагностици из периода пандемије – наглашава др Сокић и додаје да је, што се тиче опреме Дома здравља Панчево, пројектом финансираним од стране АП Војводине недавно је набављен нов аутоклав, као и да је овој установи уручен и нов, потпуно опремљен санитет из републичког пројекта „Хитне интервенције“. У оквиру истог пројекта у току је и едукација лекара и сестара ове установе из помоћи пацијентима код хитних стања попут губитака свести, срчаних застоја и употребе дефибрилатора.

Како каже др Сокић, Дом здравља Панчево је данас у прилици да својим запосленима пружи прилику да зараде бодове кроз едукације које се организују у самој установи, било да је то дијагностика, менаџмент у здравству или неки други програм који Дом здравља може да организује. А када је реч о запосленима, др Сокић наводи да Дом здравља има довољан број запослених за нормалан рад, али и да овај колектив свакога месеца неко напусти, одласком на друго радно место или у пензију.

– Поред тога, ово је претежно женски колектив па, поред боловања имамо и трудничка односно породиљска одсуства. Ипак, нови млађи кадар се појављује, успевамо да их и приватним везама пронађемо и некако привучемо, а тада се трудимо да их на најбољи начин и уведемо у колектив. И кадрови и опрема су веома важни за рад Дома здравља, и ми успевамо да се снађемо да их обезбедимо како би наставили са даљим развојем наше установе, а све са циљем заштите здравља грађана Панчева – закључује др Зорица Сокић, в. д. директора Дома здравља Панчево.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево