ЗАДРЖАТИ МЛАДЕ... Јован Репац

Наш домаћин

Јован Репац, председник Општине Пландиште

РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ТУРИЗМА, ТО ЈЕ НАША БУДУЋНОСТ

• После пандемије, Општина Пландиште је полако почела са реализацијом планираних инфраструктурних пројеката
• Буџет Општине Пландиште је инвестициони, али и социјални, пошто се руководство ове општине труди да максимално помогне свим својим суграђанима

Ова година је за Општину Пландиште добро почела, ако се има у виду пандемија и све оно што је она донела у протекле две године, оцењује председник ове општине Јован Репац. Он додаје да је целу ситуацију са коронавирусом Пландиште успело да контролише, и кад су у питању биле набавке маски, дезифекционих и других потребних средстава, а посебно по питању вакцинације, у чему је управо ова општина, по његовим речима, била најуспешнија у целом Јужнобанатском управном округу.

А како се живот после пандемије полако почео враћати у нормалу, тако су и бројни планови ове општине кренули са реализацијом.

– Тренутно завршавамо један леп пројекат финансиран средствима Министарства за заштиту животне средине, а то је изградња трим стазе у дужини од 1800 метара на Зрењанинском путу, на улазу у Пландиште. Ових дана ће бити завршена прва и трећа фаза овог пројекта, тако да ће нам остати само друга фаза, а то је постављање справа и мобилијара. Поред тога, ових дана са ради и на изградњи тротоара у једној улици у Великој Греди, чиме ћемо решити овај проблем становницима овог села, пре свега деци која су до сада у школу ишла коловозом – наводи председник Репац и додаје да је Општина Пландиште обезбедила средства и за изградњу капеле у Хајдучици, што ће се такође ових дана реализовати.

Председник Репац напомиње и да је Општина Пландиште добила значајна средства од Канцеларије за јавна улагања, уз чију ће помоћ бити реконструисана зграда Основне школе у Маргити, што је пројекат који је био заустављен због пандемије. Наш саговорник подсећа да је ова Канцеларија обезбедила и средства за реновирање одељења ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Великом Гају, као и просторија за смештај корисника у Дому за душевно оболела лица у Старом Лецу.

– Буџет наше општине је инвестициони, али и социјални, пошто се много трудимо да свим нашим суграђанима у потреби помогнемо колико год више можемо. Довољно је рећи да смо само прошле године неку врсту финансијске помоћи пружили за преко две хиљаде наших суграђана, што за општину која званично броји једва преко десет хиљада становника није занемарљиво. Иако се број незапослених смањује, радна места су нам и даље проблем – каже Репац и подсећа да је Пландиште некада било веома јако, бар кад се радило о привреди и то илуструје чињеницом да су становници суседних општина долазили у Пландиште да раде. Као пример он наводи текстилну индустрију, која и данас у овом јужнобанатском месту постоји, али у далеко мањем обиму него што је то било некада, а и чињеница да више не постоји текстилна школа, нити да су деца за такву врсте школе заинтересована, све говори.

-Ако нема посла, млади немају жељу да остану да живе у Пландишту и то је наш највећи проблем, сматра Репац и као своју највећу жељу наводи да Пландиште поново постане привредно јако место пошто и он сам, како каже, жели и убудуће да живи у својој општини. О Као могућност за такву будућност Пландишта види у даљем развоју пољопривреде и туризма, у чему би доста помогао евентуални пролазак ауто-пута према Румунији који се планира.

– Имамо доста пољопривредног земљишта које би могло довести велике инвеститоре у пољопривреду, а имамо и ресурсе за развој туризма попут површинских вода, које би се могле уредити за риболов. Наравно, и лов би се могао развити пошто наша погранична места имају доста дивљачи. Ту су и термалне воде које захтевају велике инвестиције, али би биле веома добар потез којим би пробудили наша села. Свакако треба поменути и то да је Пландиште било прва локална самоуправа која је кренула у изградњу ветропарка што је, нажалост, било стопирано али сада има назнака да ће се то ипак реализовати – каже наш љубазни домаћи, додајући да ће Пландиште, врло вероватно, ускоро добити и највећу биоелектрану у Србији што ће за ову општину и те како много значити.

Општина Пландиште много улаже и у образовање, далеко више него неке друге локалне самоуправе, наводи председник Репац и објашњава да је ту идеја да се помогне деци да стекну добро образовање и да, после школовања, свој живот наставе у свом родном месту. Он каже да је тренутно у Пландишту ситуација таква да се радна места могу наћи углавном у јавном сектору, али да општинско руководство ради на томе да се то промени тако да млади људи неће морати да напуштају Пландиште како би нашли добар посао.

– Када је реч о образовању, ми нашој деци не можемо да пружимо оно што може неки велики град, али ипак имамо своје спортске клубове па се наша деца могу бавити фудбалом, кошарком, одбојком и у свему томе имају успеха, највише захваљујући стручним људима који раде са њима. Тако имамо успешне и фудбалере и фудбалерке, а наравно, ту су и наши фолклораши из КОЦ „Вук Караџић“ који су на разним смотрама увек међу најбољима – напомиње наш саговорник и додаје да Општина Пландиште сваке године награђује најуспешније ученике завршних разреда основних школа а да, као помоћ њиховим родитељима, Општина за све средњошколце и студенте обезбеђује и бесплатну месечну карту за превоз до школе. Поред тога, студенти из Пландишта који први пут упишу годину на неком од државних факултета могу рачунати на 80 хиљада динара помоћи, као и студенти који су остварили просек преко 8,5. Нама је битно да се наша деца образују и да постану добри људи, а наш задатак је да им обезбедимо радна места у Пландишту како би остали да живе у свом родном месту – закључује председник Општине Пландиште Јован Репац.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.