ДАТИ ШАНСУ РАДУ... Миланко Бодирога

ПРВИ ЈЕ МАЈ

Миланко Бодирога, председник Већа Савеза самосталних синдиката града Панчева

ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА ЖИВИМО БОЉЕ

• Савез Самосталних синдиката Србије организоваће 1. маја обележавање празника рада у Београду, на коме ће изнети своје захтеве који имају за циљ побољшање животне ситуације радника, али и свих грађана Србије • Међу захтевима најважнији су они који траже измене Закона о раду и Закона о ПИО

НА сада већ традиционално првомајско питање да ли је Први мај, Међународни празник рада, прилика за роштиљ и одлазак у природу или дан када треба указати на проблеме са којима се радници у Србији свакодневно суочавају, за Старт 013 покушао је да одговори Миланко Бодирога, председник Градског већа Савеза самосталних синдиката Панчево. Како он каже, ова синдикална организација ће тог дана у подне, на Тргу Николе Пашића у Београду организовати обележавање овог значајног датума за све раднике, а са циљем да се скрене пажња на све лошију материјалну и социјалну ситуацију, не само радника, већ свих грађана Србије и захтеве овог синдиката којима би се таква ситуација променила набоље.

– Став нашег синдиката је да је, после много година трпљења, жртава, одрицања, сиромаштва и потцењивања, сада дошло време да живимо боље. Мишљења смо да је време да се побољшају услови рада и материјалног статуса свих грађана Србије. А да би живели боље, морају се испунити наши захтеви које смо навели у нашем Првомајском прогласу – наводи Бодирога. Како он каже, ту се пре свега мисли на измене одређених законских решења, пре свега Закона о раду и Закона о пензијско-инвалидском осигурању. Бодирога подсећа да је најављено доношење новог закона о раду о чијем би нацрту у јуну требало да започне јавна расправа, а који ће, по његовој оцени, бити још ригиднији по својим решењима од актуелног.  Захтев Савеза самосталних синдиката јесте доношење таквих законских решења у овој области, по угледу на исте законе који важе у развијеним земљама западне Европе.

ПРОГЛАС

  У прогласу Савеза самосталних синдиката захтева се повећање плата које би омогућиле достојанствен живот радника, више права за раднике, више радних места што би на крају, омогућило да часно старе и достојанствено живе од својих пензија. Повећање зарада па и пензија, поред достојанства, омогућиће и остварење социјалне правде, политичку и социјалну стабилност и смањење јаза између све већег броја сиромашних и оних све богатијих. Ту је и захтев за потписивањем колективних уговора, повећањем минимале зараде и изменама закона чиме би се дала шанса раду, напретку и стабилном развоју, а тиме и држави Србији и свим њеним грађанима.

    – Садашњи Закон о раду је мањкав и ту су потребне озбиљне измене. Пре свега, треба повећати плате, и у јавном и у реалном сектору, како би оне биле адекватне животним условима у Србији. Веће зараде не значе само бољи стандард за запослене, већ је то једини пут који воде ка бржем економском расту, праведнијој расподели, како тешкоћа, тако и богатства, смањењу корупције, социјалних тензија и незадовољства. Ми идемо убрзаним кораком ка Европској унији, али по питању стандарда грађана, ту идемо уназад и то треба променити. Потребно је потписати колективне уговоре, утврдити већу минималну зараду како би се запослени заштитили од сиромаштва, изменити одредбе Закона како би се јасније дефинисали услови рада на одређено време, како би се избегла свака могућност злоупотребе тих одредби од стране послодавца… Потребно је доста тога изменити како би се омогућио достојанствен живот, не само радника у Србији, већ и  свих њених грађана – каже наш саговорник и напомиње да би и Закон о ПИО, такође, требало  променити, и то тако да би се пензије вратиле на ниво пре смањења и како би се старосна граница за одлазак у пензију вратила на 65 година живота. Треба вратити нека стара законска решења, сматра Бодирога.

Оно шта је тренутно окупација панчевачког огранка Самосталног синдиката јесте потписивање колективног уговора за градска јавна и јавно-комунална предузећа на нивоу предузећа. Како наш саговорник каже, због изборног периода тај посао није реализован, али то јесте оно што овом синдикату данас представља приоритет.

А када је у питању стање у привреди у Панчеву, Бодирога напомиње да ће изменама закона панчевачко Јавно предузеће Дирекција за изградњу и уређење града доживети реорганизацију, а да ће улога синдиката у том процесу да заштити права и статус запослених у том предузећу. – Што се тиче реалног сектора, очекујемо приватизацију фабрика јужне зоне, Петрохемије и Азотаре, тако да смо у свакодневном контакту са нашим синдикатима у тим фабрикама. За Петрохемију се очекује налажење стратешког партнера, док у Азотари није дошло до тих најављених промена, али ћемо ми, као синдикат, учинити све да утичемо на судбину запослених. Утва Авиони су добили новог титулара, СДПР, исплаћене су заостале зараде, а најава о производњи се нама чини сасвим реалном, тако да очекујемо да наш синдикат ускоро успостави и контакт са новим менаџментом – каже први човек СССС у Панчеву и додаје да је Синдикат активан и по питању Стакларе како би запослени у овом предузећу успели да добију средства из Фонда солидарности намењена фирмама у стечају.

По питању незапослености у Панчеву, наш саговорник каже да у протеклих годину дана није било исказивања технолошких вишкова у граду, али да је однос запослених и незапослених у Панчеву забрињавајући. Како он каже, подаци о броју запослених и незапослених којима Синдикат располаже разликује од званичних података из Националне службе за запошљавање, зато што овај синдикат нема своје организације у свим предузећима, али да, ипак, како у Панчеву, за разлику од других средина у Србији, није било отварања нових фабрика и нових радних места, број запослених губи трку са бројем оних који су изгубили посао што постаје забрињавајуће.

– Ми, као град, имамо потенцијале за више запошљавања, али морамо да будемо реални и схватимо да на привредно окружење у граду, иако ту постоје бројне активности, не може значајније утицати ни локална самоуправа, па чак ни републичка власт, већ је то питање геополитичких интереса великих сила и великих интернационалних компанија.

И. Владан