СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА... Бранка Бељић

Школе јужног Баната

Бранка Бељић, директорка Основне школе “Исидора Секулић” из Панчева

ДОБРА ДЕЦА, ИЗУЗЕТНИ НАСТАВНИЦИ, САМО ЈОШ…

• Основна школа “Исидора Секулић” из Панчева је образовна установа која у свом раду остварује веома запажене резултате
• Успеси ученика ове школе говоре да наставнички кадар ове школе веома добро ради свој посао
• Прва сертификована школа без насиља у Панчеву

Једна од основних школа у Панчеву понела је име Исидоре Секулић, наше познате књижевнице, која је део живота провела баш у овом граду, радећи као наставник у тадашњој Вишој девојачкој школи. Та школа је 14. фебруара, на дан када је Исидора рођена, као и сваке године, прославила свој Дан школе. По речима директорке Бранке Бељић, ово је једна добра школа коју красе веома добри резултати. А када васпитавате и образујете децу, тај резултат су управо – деца.

– Кад изађу из наше школе, деца су изузетно спремна за даље школовање, за средњу школу, уклапају се без проблема и то највише зато што су код нас, осим знања, стекли и радне навике и успешно се проналазе како и настави тако и у ваннаставним активностима. То је оно најважније што су научили код нас у школи – напомиње директорка Бељић и додаје да је “Исидорина” школа увек у врху када се у питању резултати. Како она каже, у прилог томе говоре и резултати на завршном испиту где је школа заслужено добила “блиставу” четворку.  Често од родитеља наших бивших ученика чујем о њиховим даљим успесима на разним такмичењима, али и у пословима којима се они баве, а ето, све то је почело код нас у школи, кроз учествовања на разним такмичењима. Оно што ме највише радује је то да и данас имамо таквих ученика.

ЈЕДНА ОД РЕТКИХ
  Основна школа “Исидора Секулић” из Панчева данас има 578 ученика свих разреда распоређених у 24 одељења који наставу похађају у две смене: старији разреди су увек у преподневној смени, док млађи разреди смену мењају на две недеље. То је школа која, за разлику од већине других установа овог типа, сваке године има већи броја ученика. – Деца стално долазе и одлазе, селе се, али број ученика већ годинама има благи раст. Тако ове године имамо пет ученика више него претходне – каже директорка Белић и додаје да је у школи запослено 52 лица од којих њих 38 чине наставни и стручни кадар.

Наравно, не смемо заборавити да поменемо те резултате којима се поноси директорка “Исидорине” школе. Прошле године, кошаркаши школског тима освојили су прво место на општинском, окружном и међуокружном турниру, а прва места освојена су и на такмичењима у пливању, где је ученик ове школе освојио прво место на републичком нивоу. На општинском, као и на републичком такмичењу из математике остварени су значајни резултати, као и на Књижевној олимпијади, а ту је и пласман на републичко такмичење у програмирању робота. Ово је само један део свакако импресивних резултата ученика ове школе, напомиње директорка и додаје да поред ових такмичења, школа на Дивчибарама сваке године организује и Сајам науке који окупља најбоље ученике из свих панчевачких школа и чији је циљ да децу заинтересује за науку а ту је и учествовање ове школе у организацији манифестације “Мајска чаролија”.

ШКОЛСКИ ХОР
  Хор Школе “Исидора Секулић”, који води наставница музичког Тања Арсић је 17. марта. учествовао на 21. Међународном сусрету фолклорних пријатеља у Дечјем културном центру у Београду који организује КУД “Свети Сава”. На овој манифестацији присуствовало је око четрдесет ученика петог, шестог и седмог разреда ове школе. Хор је имао велику част да отвори овогодишњи програм, а солисти су били ученице Александра Гојић и Бианка Маркес. То је само један пример успеха остварен кроз бројне ваннаставне активности којима се ученици ове школе свакодневно баве, а на које су усмерени од стране својих наставника и учитеља.

А сви ти резултати не би били могући без наставника који су ту да своје ученике упуте на оно што их занима јер како каже наша саговорница, ипак није довољно само бити добар ђак већ се треба бавити и другим стварима. Ученици “Исидорине” школе су навикнути да се поред наставе баве и тим другим стварима, и то на један креативан начин. – Деца су нам добра, али наставници су нам изузетни. Имамо добру кадровску структуру, а оно што је такође важно рећи је то да сви они испуњавају све услове струке. Неки од наших запослених  су ангажовани у Министарству просвете на разним програмима што довољно говори о томе колико је ово добар и радан колектив – с поносом појашњава наша саговорница, додајући да ти наставници успевају да, поред редовне, са децом раде и кроз додатну, допунску и изборну наставу. Она напомиње да Школа нема проблема са бројем запослених, али да озбиљан проблем представља то да је 12 наставника ове образовне установе ангажовано и у другим школама што представља прави изазов приликом прављења распореда часова.

КОШАРКАШИ… најбољи у Панчеву, на Окружном и Међуокружном такмичењу

Кад се говори о проблемима са којима се Школа суочава, онда је то чињеница да зграда ове школе стара око четири деценије а да током тог времена на њој није много рађено а посебно не нека озбиљнија реконструкција. Како каже директорка ове установе, ту има много тога што би требало променити, од ситнијих ствари, попут дотрајале столарије или подова у неким деловима школе, до веома озбиљних радова попут дотрајалих водоводних и канализационих цеви које школа не може сама урадити. – Ја сам практична и покушавам да се сналазим по том питању. И не бих да се жалим, потпуно разумем време у којем живимо и економску ситуацију. Град нам даје довољно, колико има и колико се може, али морам рећи да је зграда стара и да на њој није урађено пуно. Прошлу годину смо завршили набавком столица у чему нам је помогла Покрајина, а Град Панчево нам је помогао да сада већ дотрајале винас плоче заменимо ламинатом – објашњава наша саговорница и, ипак, каже да Школи, на чијем је челу, недостаје мало простора који би омогућио да се у њој ради још квалитетније.

ОТВОРЕНА ВРАТА И…
  “Исидорина” школа не прави презентације како би будућим потенцијалним ђацима и њиховим родитељима показала како се у њој ради али, поред отворених врата када се школа може посетити, четири пута годишње у посету школи долазе деца из оближњих вртића.
 – Када ти малишани дођу код нас, обично обиђу учионице, боравак, а понекад и фискултурну салу, забављају се, пишу, цртају, а често погледају и представе нашег луткарског позоришта и редовни су гости и на фестивалу науке на којем буду одушевљени ониме што виде – каже директорка Бељић и напомиње да је насеље у којој је ова школа мало и да се добро зна каква је то школа, али да родитељи са будућим ђацима долазе да се упознају са наставницима и самим простором.

Иначе, ОШ “Исидора Секулић” постоји од 1979. године, када је формирана пошто је суседна школа “Ђура Јакшић” постала мала за сву децу из овог дела Панчева. Свих 587 ученика свакога дана похађа наставу у 16 предметних кабинета, док код најмлађих ђака свако одељење има своју учионицу.

– Имамо фискултурну салу коју одржавамо тако да сва деца имају услове за наставу физичког, а школа има и уређено двориште у којем се налазе терени који су изграђени уз подршку Покрајине и они представљају изузетно место где деца могу проводити слободно време. Поред тога, имамо и библиотеку са читаоницом која броји око 10 хиљада књига, а у склопу школе ради и стоматолошка ординација. Што се тиче опремљености школе, могу рећи да је она солидна, имамо пројекторе, компјутере, озвучење и једну мултимедијалну таблу. Како технологија брзо напредује свакога дана тако се и ми трудимо да пратимо трендове – објашњава директорка Бељић и напомиње да је добар део ове опреме добијен на разним пројектима на којима је школа учествовала.

Како она каже, ова школа је препозната као добар партнер за такав вид сарадње. Тренутно се реализује пројекат “Уз малу помоћ пријатеља”, финансиран од стране локалне самоуправе, којим су у десет панчевачких школа ангажовани педагошки асистенти, а који у овој школи раде са 12 ученика од којих се део њих образује по посебним индивидуалним програмима, док други такође имају потребу за такав рад са асистентом. Како наша саговорница каже, овај пројекат иде веома добро и додаје да је дивно видети ту децу како остварују све боље резултате. Важно је рећи да је “Исидорина” школа, од 2007. године модел-школа за инклузивну наставу, као и да је прва сертификована школа без насиља у Панчеву. – Великим корацима идемо напред у свему. Нама је најбитније да деци буде пријатно и да им омогућимо да напредују, да буду креативни – закључује директорка Основне школе “Исидора Секулић” Бранка Бељић.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево