Дејан Трифуновић, уметнички директор КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП ОД ГРАДА ИГРЕ, ПА ДО ЕТНО ГЛАСА И…

УВЕК НЕШТО НОВО... Дејан Трифуновић

Разговор с поводом

Дејан Трифуновић, уметнички директор КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП

ОД ГРАДА ИГРЕ, ПА ДО ЕТНО ГЛАСА И…

• У организацији КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП, током септембра и новембра, у Панчеву су одржане две важне градске манифестације, Међународни фестивал фолклорних ансамбала „Панчево – град игре“ и Сусрети изворних певачких група ЕТНО ГЛАС

У организацији Културно-уметничког друштва „Станко Пауновић“ НИС РНП, недавно су у Панчеву одржане две значајне градске манифестације, 13. по реду Међународни фестивал фолклорних ансамбала „Панчево – град игре“ од 16. до 19. септембра и 22. Сусрети изворних певачких група ЕТНО ГЛАС, који су одржани од 3. до 7. новембра.

Како нам је рекао Дејан Трифуновић, уметнички директор овог КУД-а, обе манифестације су протекле како је и планирано, сви програми и манифестације су реализоване, уз одличну посету публике.

– У оквиру фестивала „Панчево – град игре“ одржано је неколико садржаја који су започели првог дана манифестације отварањем изложбе „Народне игре у граду игре“ у холу Градске управе Панчева. Истог дана, као добродошлица ансамблима, који су из иностранства дошли у Панчево, одржан је концерт у „Аполу“ уз учешће МКУД „Тамаши Арон“ из Војловице, Удружења Руса и потомака „Ромашта“ из Панчева, као и домаћина КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП.

ЗА УЖИВАЊЕ… етно глас, за оне који умеју да слушају

Другог дана фестивала, поред кореографске радионице „Народне игре Панчева и околине“ и етнографско-ликовне радионице „Моја обућа за игру“, у Културном центру Панчева одржан је и концерт фолклорних ансамбала на којем су учествовали неколико ансамбала нашег КУД-а – каже наш саговорник и додаје да је трећег дана манифестације одржан концерт ансамбала, на којем су, поред домаћина, учествовали и ансамбл „Кошнаш“ из Бољхада, Мађарска, као и Клуб историјског плеса Београд, који се бави неговањем и представљањем градских игара Србије. Овај фестивал, који су подржали Град Панчево, републичко Министарство културе и информисања, покрајински Секретаријат за културу и НИС Гаспром њефт, затворен је изложбом дечијих радова „Моја обућа за игру“ у Дому омладине Панчево.

Друга манифестација, 22. ЕТНО ГЛАС, коју су заједнички организовали КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП и Дом омладине Панчево, почела је такође изложбом под називом „Од прегаче до кецеље“ која је одржана 3. новембра у Дому омладине, а на којој је представљене фотографије из збирке КУД „Станко Пауновић“.

– Другог дана фестивала одржан је концерт фолклорних ансамбала на којем су учествовали КУД „Севојно“ из Ужица и неколико ансамбала различитих узраста нашег КУД-а. Главни програми су одржани у петак и суботу, 5. и 6. новембра, и започели су концертом изворних певачких група, који је одржан у дворани Атељеа младих Дома омладине, а на којем су наступили мушка и женска певачка група КУД „Севојно“ из Ужица, Центар за афирмацију македонске традиције и посебности „Тоше Проески“ итз Качарева, а наступили су и женска и мушка група певача КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП.

На концерту одржаном следећег дана, публици се представио Миладин Карличић, гуслар из Панчева, СКПД „Ђетван“ и МКУД „Петефи Шандор“ из Панчева, као и женска група певача „Црнућанка“ из Горњег Милановца и, наравно, женска и мушка певачка група КУД „Станко Пауновић“ НИС РНП – набраја наш саговорник шта је све одржано у оквиру 22. ЕТНО ГЛАСА. Како нам је рекао, ова манифестација, коју је подржали Град Панчево и НИС Гаспром њефт, затворена је изложбом дечијих радова „Минијатуре прегача и кецеља“ који су настали током истоимене радионице одржане у оквиру овог фестивала.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево