ТО СУ ОНЕ... за само шест година 120 награда (Мирјана Дренча је друга с десна)

Наша саговорница

Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“

ДУХ СТАРИХ ВРЕМЕНА У НОВОМ ПРОСТОРУ

• У оквиру обележавања Дана општине Ковин, свечано су отворене нове просторије Удружења „Вредне руке жена Ковина“ у којима ће сви заинтересовани моћи да виде стари намештај, народне ношње и разноврсне ручне радове, који и данас носе дух неких прошлих, али незаборављених времена

После шест година постојања, Удружење „Вредне руке жена Ковина“ коначно је добило своје просторије. Нове просторије, које ће, не само омогућити лакши свакодневни рад чланица удружења, већ ће бити и својеврсни изложбени простор, свечано су отворене 6. октобра, у склопу обележавања Дана општине Ковин, уз присуство бројних гостију.

Како за Старт 013 каже Мирјана Дренча, председница овог удружења, нове просторије ће обезбедити да се много лакше остваре сви они циљеви због којих ово удружење и постоји, а то је да се за будућа поколења сачува што већи део традиције и историје овог дела Баната. А тога има баш доста.

– Од првог дана рада нашег удружења идеја нам је била да имамо своје просторије, што нисмо успели остварити током ових шест година па нам је, када нам је локална самоуправа понудила ове просторије, то много значило. Уз финансијску подршку ковинских привредника, предузетника и пољопривредних произвођача, успели смо уредити нове просторије које, када смо их добили, нису биле баш у најбољем стању. Наравно, још тога ту треба урадити и надамо се да ће Општина Ковин и по овом питању имати слуха за наше удружење, као што је имала и до сада – каже прва дама „Вредних руку жена Ковина“ и објашњава да помоћ локалне самоуправе за рад удружења веома значајна пошто оно, осим чланарина, нема своје изворе средстава. Како она даље каже, нове просторије ће, поред места окупљања чланица, бити и изложбени простор у коме ће удружење приказати ручне радове на којима раде чланице удружења, као и све оно што чини поставку која посетиоцима треба да дочара какав је живот у Ковину некада био.

ДЕТЕ, НЕ СЛУЧАЈНО … дочек гостију на отварању нових просторија

Председница Дренча посебно наглашава да сви заинтересовани за поставку удружења могу посетити нове просторије удружења уторком и четвртком од 14 до 16 часова где, уз чај или кафу, могу видети многе предмете који су некада били неопходни за живот, од старог намештаја па све до различитих народних ношњи.

– Један део ове поставке долази из моје личне, породичне архиве, посебно од породице моје свекрве која је пореклом из Мраморка, што је наше највеће благо. Поред тога, и наши суграђани желе да нам старе ствари и стари намештај поклоне како би обогатили нашу колекцију. Тако смо недавно добили и три фотеље из 1912. године, као и преслицу која није у најбољем стању, али коју планирамо уредити тако да задржи изглед и дух тог времена када је свакодневно коришћена. Имамо и понуду да од наше суграђанке добијемо и колевку која је стара око две стотине година – објашњава наша саговорница и додаје да се у просторијама „Вредних руку жена Ковина“ може видети и стари баштиш, лавор и креденац, као и бокал за умивање, важан део некадашњег кућног намештаја, који су тада могле приуштити само богатије породице, као и радио из 1937. године који и данас ради. Поред тога, удружење поседује и већи број старих ствари и ношњи, од којих су неке толико старе да се не смеју ни прати како се не би распали, објашњава наша саговорница.

А важан део поставке која се може видети у новим просторијама „Вредних руку жена Ковина“ чине и ручни радови, дела вредних и креативних руку чланица овог удружења, као и различита народна ношња које су такође оне сашиле.

– Народних ношњи имамо пуно, и српских и румунских. Недавно смо за наш КУД „Младост“ сашили 24 комплета ношњи које чине хаљине, јелече и кецеља, а које су њима потребне за наступе, што само говори колико су наше чланице добре у изради ношњи што је, по мени, данас значајно како би сачували нашу традицију. Поред тога, урадили смо и доста комплета ношњи за крштење, и за дечаке и за девојчице, хаљине, панталоне, јелече, прслуке, платене чарапе, све, осим опанчића – наглашава наша саговорница и додаје да је удружење, на чијем је она челу, веома активно током целе године. Од тих активности, она издваја манифестације Ускршњи посни дани и гастрономску манифестацију Сармијаду која ће се одржати последње суботе у месецу, а на који ће бити позване чланице других удружења жена са којима „Вредне руке жена Ковина“ имају сарадњу и са којима се редовно међусобно посећују.

КАКО БЕЗ ЊИХ… са 13. Сајма стваралаштва сеоских жена у Сомбору

Председница Мирјана Дренча са поносом напомиње да је током ових непуних шест година рада удружења, освојено око 120 награда, увек једно од прва три места на готово сваком такмичењу на којем се удружење појавило што је, како сама каже, за сваку похвалу.

У свему томе највећа помоћ, напомиње маша саговорница, долази од Општине Ковин, али и од Покрајине, која је почетком ове године ово удружење изабрало за носиоца пројекта „Засади дрво – негуј душу“, у оквиру кога су чланице овог удружења посадиле већи број садница дрвећа и ружа у свом Ковину.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.