ПОСЛЕДЊА... У долини испред цркве, у Бачуровој Падини

Сећање

Јан Бачур, ликовни уметник, који је иза себе оставио неизбрисив траг

БИО ЈЕ СВОЈЕВРСНИ ХРОНИЧАР ЗАВИЧАЈА

• Сликарством је почео да се бави у својој 13. години, да би на овогодишњем „Ковачичком октобру“ била изложена његова последња, 2.997. слика
• Суштина његовог уметничког израза била је у филигрански прецизном цртежу падинских улица, дворишта, њива…

Дванаестог дана октобра, десет дана пре свог 85. рођендана, умро је Јан Бачур, истакнути ликовни уметник друге генерације ковачичког наивног сликарства, који је својим уметничким радом значајно допринео афирмацији Словака из Војводине широм света.

Поводом смрти овог великог уметника сликарске наиве, који је овим послом почео да се бави већ у својој 13. години, објављујемо сећање Ане Жолнај Барца, директорке Галерије наивне уметности, на овог великог уметника наиве, који је члан Галерије наивне уметности постао 1985. године, након своје прве, од укупно 67 самосталних изложби.

***

Јан Бачур је рођен је 22. октобра 1937. године у Падини. Основну школу је завршио у свом родном селу, малу матуру у Ковачици, а средњу, административно-управну школу у Београду. До пензионисања, 1993. године, био је запослен на радном месту матичара, у Месној канцеларији родне Падине.

Јан Бачур је сликарством почео да се бави 1950. године, када је и први пут широј јавности представио своје радове. Интензивније је почео да слика 1979. године, а своју прву самосталну изложбу имао је у Ковачици 1985. године, када је и постао члан Галерије наивне уметности у Ковачици.

Један је од оснивача ликовне секције „Жеђ“, која активно ради у оквиру Дом културе „Михал Бабинка“ Падина.

Јан Бачур је имао 67 самосталних изложби у земљи и иностранству. Учествовао је на 42 ликовне колоније, претежно у земљи, међународног карактера, али радо се одазивао и на ликовне колоније организоване у региону и шире. До данас је насликао 2997 слика, претежно у техници уља на платну, о чему је водио детаљну евиденцију.

У Бачуровом стваралаштву доминатни су мотиви везани за родну Падину, за њене улице и поља. Међутим, његовим стваралаштвом не доминирају словачки фолклор и обичаји, као што је уобичајено код других сликара наиве Ковачице и Падине. Педантно, као што је током свог радног века водио матичне књиге, настојао је да прецизно пренесе руралну архитектуру завичаја: падинска дворишта, улице и њиве. Тако су његове слике својеврсна хроника завичаја.

Јан Бачур је, такође, сликао мртву природу, природу и ентеријер. Занимљивост његовог стваралаштва је циклус портрета, који укључује и портрете чланова Галерије наивне уметности. Суштина његовог уметничког израза била је у филигрански прецизном цртежу.

За свој рад добио је бројна висока признања: Награду за животно дело председника Матице Словачке из Словачке, Златну плакету за животно дело Општине Ковачица, Сребрну плакету за животно дело Канцеларије за Словаке у иностранству, Карађорђеву звезду 2. степена, добијену указом председника Србије…

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.