ЗЕЛЕНИМ ПУТОКАЗОМ... Данило Бјелица

Наш домаћин

Данило Бјелица, директор ЈКП Зеленило” Панчево

ГРАД СЕ УБРЗАНО СПУШТА НА ТАМИШ

• У сарадњи са Градом, ЈКП Зеленило” је ових дана наставило радове на уређењу Градске плаже на кеју која ће, када радови буду готови, постати још једно лепо место на коме ће Панчевци моћи да уживају у слободном времену, већ током предстојећег лета

Панчевачко Jавно-комунално предузеће Зеленило” је најзаслужније што је овај јужнобанатски град пун зеленила, украсних цветних декорација попут ускршњих јаја која панчевачке улице красе и ових дана, али и репрезантативних објеката попут Народне баште, парка коју у овом предузећу посебно пазе и одржавају. Наравно, све то је ово предузеће успело у сарадњи са локалном самоуправом која се показала као прави партнер о одржавању зеленила у граду.

А оно што је актуелно кад је реч о сарадњи Зеленила” и Града Панчева јесте и ревитализација Градске плаже на Тамишком кеју, радова чији се наставак очекује ових дана и у оквиру којих ће се уредити овај део обале Тамиша, поставити нове клупе, сеници и роштиљи а ревитализоваће се и дечја игралишта и терени за одбојку на песку, све оно што ће Панчевцима и Панчевкама пружити прилику да на обали Тамиша проведу квалитетно време током овог лета.

Како каже Данило Бјелица, директор Зеленила”, ове године је само на обали Тамиша засађено 300 садница, за које се у овом предузећу надају да ће се примити пошто су, како је рекао, то школована стабла, дакле стара 10 до 12 година и која ће већ овог лета правити сенку на шеталишту на кеју.

– У току зиме наше службе су у нашим пластеницима радиле на производњи цвећа и тренутно смо у завршној фази тог посла. Овим новим садницама, којих је око 80 хиљада, у наредном периоду ћемо заменити стари, јесењи расад, који се тренутно налази на улицама Панчева, жардињерама, зеленим површинама чиме ће наш град добити нови изглед за лето. То је велики посао који нас очекује, поред наших редовних активности, међу којима је ових дана и кошење траве, које у зависности од временских прилика захтева доста од наших ресурса – објашњава Бјелица и подсећа да предузеће које он води сваке године по граду засади око 3000 нових садница, како по граду тако и у склопу одржавања ветрозаштитних појасева, где је, у сарадњи са Секретаријатом за пољопривреду, од 2015. године посађено преко 40 хиљада садница.

А ЗА УСКРС… и ускршње мајсторије

Када је реч о садњи на Тамишком кеју, која је завршена крајем прошле године, наш саговорник додаје да је тај пројекат реализован у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Градом Панчевом, са циљем заштите и очувања предеоног диверзитета и да су тада на Тамишу, у складу са захтевима конкурса, засађене саднице аутохтоних врста попут храстова лужњака и јасена, који су основне врсте овог поднебља а које ће умногоме улепшати ова део обале Тамиша.

Овогодишње ускршње празнике Панчево је дочекало украшено пригодним ускршњим декорацијама, ускршњим јајима и ускршњим зеком у Градском парку и Народној башти. Иако је претходних година Зеленило” много радило на оваквим цветним декорацијама, због ограничених ресурса, оне су све једноставније и тиме, како наш саговорник каже, лакше за одржавање. Поред тога, и тренд је да се за овакве инсталације све више користе украсне траве и друге вишегодишње биљке.

– Народна башта нам је увек приоритет, Град је покренуо пројекат асфалтирања паркинга у склопу овог парка и обезбеђена су средства потребна да се он приведе намени, чиме ће Народна башта добити и свој паркинг, што је свакако потребно, Иначе, и Народну башту и Барутану посебно пазимо и одржавамо како би одржали своју лепоту и функционалност, као и све своје садржаје које грађанима значе. Поред тога, Народна башта је и ботаничка башта, у неку руку, пошто је дом доста ретких биљних врста које смо скоро обогатили када смо посадили кинеске дренове, тако да је то једино место у граду где ове врсте дрвећа има – наводи наш саговорник и даље каже да се ускоро очекује и пуштање у рад и фонтане у Народној башти.

Када је реч о осталим делатностима којима се Зеленило” бави, доста се ради и на одржавању Парка природе Поњавица” где се тренутно ради на одржавању подводне вегетације. За Зеленило” је одржавање и проширивање гробља увек актуелна тема, истиче Бјелица и наводи да је даље проширивање Новог гробља у плановима како овог предузећа тако и градских власти.

РАДОВИ У ТОКУ… почетком лета Тамишки кеј добија нови изглед

Што се тиче Зелене пијаце, наша, али и жеља Града, јесте да се она преобликује, да се покрије али да и даље остане отворена. Постојали су пројекти за такво уређење пијаце али, иако треба имати у виду да ће то бити веома скуп и временски захтеван посао који ће се морати добро организовати, од ове идеје се није одустало. Зеленило” је градско предузеће и све што радимо, радимо у сарадњи са Градом, коју морам оценити као веома добром.

За све постоје планови, али за њихову реализацију потребна су и одговарајућа средства која не можемо обезбедити без сарадње са локалном самоуправом – додаје Данило Бјелица, директор ЈКП Зеленило” Панчево.

И. Владан