САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА... Ањичка Биреш (Фото: Старт 013)

Ковачица

Ањичка Биреш, директорка ОШ „Млада поколења“

КОНТИНУИРАНИ РАД С УЧЕНИЦИМА ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ НА СВИМ ПОЉИМА

• Запажено учешће ученика у оквиру „Ковачичког октобра
• И ове године хор и оркестар ове школе освојили су прво место на републичкој смотри виших разреда, а ту су и успеси…

У Ковачици смо били у октобру, у време „Ковачичког октобра“, па нас је интересовало како су у ову традиционалну манифестацију били укључени ученици Основне школе „Млада поколења“ у Ковачици.

Од Ањичке Биреш, директорке школе, сазнали смо да су ученици и те како били присутни својим активностима у оквиру „Ковачичког октобра“, манифестације у коју су укључене све установе културе општине Ковачица. Тако су, у сарадњи са Месном заједницом, Домом културе, Галеријом и удружењима грађана, ученици ове школе учествовали у реализацији програма ове манифестације. Пре свега, ту је фестивал песама на словачком језику „Распевани драгуљи“, који је реализован у сарадњи са Домом културе из Ковачице, а на којем су, кроз две такмичарске вечери, изабрани представници који ће представљати Ковачицу на покрајинском фестивалу на којем ће учествовати и деца из других војвођанских места која певају песме на словачком језику.

  • У оквиру „Ковачичког октобра“, у сарадњи са удружењима жена, имамо радионице на којима се наши ученици могу упознати са шивењем и везом, прављењем колача и других словачких специјалитета. Као и сваке године, и ове смо обележили „Дечију недељу“, у оквиру које смо организовали Дечији вашар, на којем су посетиоци могли да купе различите производе које деца сама направе, од колача па све до кућних љубимаца и морам рећи да је ова манифестација веома посећена – каже директорка Ањичка Биреш и даље додаје да Школа овом приликом организује и бројна предавања и радионице о трговини људима, ненасилном решавању конфликата и промоцији здравих начина живота и правих вредности.

Нашу саговорницу питали смо и о наставним и ваннаставним активностима ученика, као и о успесима који су постизали на такмичњеима на којима су учествовали.

  • Традиционално, сваке године имамо успеха на такмичењима са нашим оркестром и хором. И ове године смо освојили прво место на републичкој смотри са вишим разредима, а на чему морам захвалити нашем наставнику музичког Павелу Томашу. Увек имамо успеха и на такмичењима из словачког језика, а обично освајамо једно од прва три места у српском, као нематерњем језику. Ове године и наше атлетичарке су забележиле један успех тиме што су се пласирале на покрајинско такмичење у Новом Саду где су одвојиле четврто место – поносно наводи директорка Биреш успехе својих ученика и додаје да су ове године остварени и успеси на окружним такмичењима из биологије, историје физике и да је то резултат континуираног рада са ученицима.

Са друге стране, она напомиње да то нису успеси као што су били претходних година, али да су ученици све заинтересованији и да се све више укључују у рад што је, само по себи, велики успех, без обзира на освојене трофеје. Она понавља да сви ови успеси јесу резултат рада са децом и сарадње са родитељима који и у томе доста доприносе. А када је већ реч о родитељима ученика, директорка школе каже да су и они укључени у доста активности ученик,  а неретко се укључују у наставу, долазе у школу и деци представљају оно чиме се баве или неке од својих креативних способности. Поред тога, родитељи су и незамењива помоћ у реализацији активности и такмичења пошто су увек ту да помогну око организације и превоза деце.

И. Владан