Опово

Свечано обележен Дан школе „Доситеј Обрадовић“

КЊИГЕ, КЊИГЕ, БРАЋО И СЕСТРЕ…

• … а не звона и прапорци“ (Доситеј Обрадовић)

Основна школа у Опову, која носи име највећег српског просветитеља, оснивача Велике школе (1808), претече Београдског универзитета и Богословије (1810), Доситеја Обрадовића, обележила је 8. новембар,  Дан школе, који је уједно и Дан просветних радника

Тим поводом одржана је свечана академија, на којој су, поред наставника и ученика школе, присуствовали и родитељи ученика, представници локалне самоуправе, као и друге званице из друштвеног живота општине Опово.

Све њих је на почетку свечаности, а после химни, и државне и школске, које је отпевао школски хор, поздравила Милица Цуца, директорка школе, која је прочитала и поздравно писмо Михаља Њилаша, секретара Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу у националне мањине  – националне заједнице, који је наставницима и ученицима честитао Дан школе, а самим наставницима и Дан просветних радника.

У богатом и садржајном програму, прилагођеном Дану школе и човеку чије име школа носи, а који су осмислили сами наставници и учитељи школе, а кроз различите изражајне форме, истакнут је  значај ћириличног писма, а говорило се и о испреплетености српске и руске културе и историје, а понајвише, разумљиво, о Доситеју Обрадовићу, чије име школа с поносом носи од свог оснивања.

Иначе, у овој школи, у Опову,  своје основно образовање стекао је Јован Поповић, чије име носи позната оповачка Галерија,  а у Сакулама  Зоран Петровић, чије име данас носи школа у том месту.

(Фото: Глас Опова)

И.Б.

Пројекат „Општина Опово некад и сад – оно што се не заборавља“ суфинансира Општина Опово.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.