Знаменита места јужног Баната

ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ У КОВИНУ

• У заједничким гробницама почивају припадници противничких војски из битке за Смедерево, 307 српских, 178 аустроугарских и немачких војника, као и непознат број Н. Н. лица

За време Првог светског рата у Ковину се налазила болница аустријског Црвеног крста. Током битке за Смедерево, рањени припадници обе војске лечени су у овој болници. Они који су изгубили последњу битку, битку за живот, сахрањени су на гробљу у Ковину. Тако је настало војничко гробље  у Ковину, где у заједничким гробницама почивају припадници противничких војски из битке за Смедерево.

Војничко гробље у Ковину састоји се од 60 гробних места, са 60 надгробних плоча од гранита. Ту је сахрањено 307 српских војника и 178 припадника аустроугарске и немачке војске, девет Н. Н. лица, а седам плоча је са натписом Н. Н. тако да се не зна тачан број сахрањених војника.

Напад на Смедерево почео је 6. октобра 1915. артиљеријском паљбом. Три дана су град ди околина бомбардовани, да би у зору, 9. октобра, јединице немачког 3. корпуса почеле да прелазе преко Дунава, тако да су 11. октобра српске снаге биле приморане на повлачење.

Битка за Смедерево била је крвава , са великим бројем погинулих и рањених војника с обе стране.

На Војничком гробљу у Ковину између два светска рата свештеници свих конфесија давали су помен преминулим војницима, а ученици ковинских школа полагали су цвеће на заједничке гробове.

Након Другог светског рата Војничко гробље је заборављено. Године 1996. почињу радови на његовој обнови, а 2009. године подигнут је споменик по идејном решењу академског вајара Љубише Манчића.

Слободанка Перовић

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.

Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.