УЧЕНИК, ПА ДИРЕКТОР... Андриано Југа, директор школе

Школе јужног Баната

Андриано Југа, директор Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Бела Црква

ГЛАДАЦ, И СПОЉА И ИЗНУТРА, И ТО КАКАВ!

• Радови на уређењу фасаде школе почели су 27. септембра, а кад буду завршени, биће то једна од најлепших зграда у Белој Цркви
• Школа има кабинетску наставу, информатички кабинет, интерактивну таблу, а следи и набавка најсавременије опреме

Ових дана у току су обимни радови на сређивању фасаде, и не само фасаде, Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Белој Цркви. По завршетку радова, а то ће бити до краја ове године, зграда школе, поред тога што је једна од највећих, биће и једна од најлепших у Белој Цркви,  са задовољством истиче Андриано Југа, директор ове школе од 2014. године, иначе, и њен бивши ученик.

Али вратимо се мало у историју.

Зграда је подигнута још 1896. године, и служила је за разне намене, понајвише за потребе основног образовања. По заавршетку Другог светског рата у њој су биле смештене војне занатске радионице, да би 1848. послужила као дом за избегла лица из Јегејске Македоније, да би се, потом, у њој основала ОШ „Гоце Делчев“ и нижеразредна Гимназија „Лазар Кулишевски“, обе са наставом на македонском језику. Године 1954. формира се само једна школа – осмогодишња. Због смањеног броја деце,  школа се сели у Дечји дом, тако да зграда остаје празна, чиме су створени услови за отварање још једне основне школе. И би тако. Основна школа „Жива Јовановић“ почиње са радом 10. септембра 1955. године, мада се у прво време, због сређивања зграде, настава одвијала у згради ОШ „Жарко Зрењанин“, и то само у поподневним часовима.

ПРЕЛЕПО, НЕМА ШТА… улаз у „Доситејеву“

Завршетком радова на сређивању зграде, ОШ „Жива Јовановић“ добија 10 учионица, зборницу, канцеларију за управитеља школе и умиваоницу, и 1. октобра 1955. почело се са извођењем наставе у сопственој згради.  Међутим, недостајао је намештај. Како није имала сопствени буџет, запослени у школи сналазили су се тако што се сакупљали расходоване столице и столове, фарбали их и потом користили у  учионицама и зборници, све док из Словеније нису стигле нове столице и столови.

Те, 1955. године, Школа је имала 471 ученика и 13 наставника. Први управитељ школе био је Илија Поповић, а први школски одбор изабран је на Светог Саву, 1956. године. Седам месеци касније одлучено је да Школа прерасте у Осмогодишњу школу „Жива Јовановић“. Укинути су нижи разреди гимназије, а ученици нижих разреда прикључују се вишим разредима ОШ „Жива Јовановић“ и ОШ „Жарко Зрењанин“.

Школске 1956/57. године, Школа почиње наставу са 23 одељења, а с обзиром на недостатак простора, на коришћење добија и зграду у Милетићевој улици бр. 4.

А данас?

Од 1992. школа носи име српског просветитеља Доситеја Обрадовића и данас ту школу похађају 244 ученика, у две смене, што је готово упола мање него пре 64 године! Од 1. до осмог разреда има по два одељења, с тим што је једно одељење 5. разреда комбиновано, и у њему се изводи и специјална настава. Запослено је 43 радника, који, како каже директор Југа, представљују спој младости и искуства, уз неспорну стручност, што даје завидне резултате на свим пољима.

С. Батало

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.