ОПТИМАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА... Андриано Југа на прослави Дана школе са колегиницом Иваном Вујичић, једном од награђених за успехе у раду с ученицима

Бела Црква

Андриано Југа, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ Бела Црква

ЗА „ДОСИТЕЈЕВУ“ ЋЕ СЕ ЧУТИ МНОГО ДАЉЕ ОД БЕЛЕ ЦРКВЕ

• Морам да нагласим да смо једина школска установа у Војводина која је прошла све критеријуме за одабир, чиме смо за реализацију пројекта добили…

Споља гледајући, зграда Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Белој Цркви је једна од најлепших, не само у делу Беле Цркве где се налази, а још се дотерује, не само споља, ради се и  на даљем опремању школе најсавременијим наставним средствима. А ту су и разни пројекти, успеси ученика…

О свему томе, више ће нам рећи Андриано Југа, директор ове изузетне образовне установе.

-Настава у школи се одвија кабинетски, има и интерактивну таблу и информатички кабинет, и наши ученици су редовни учесници општинских, окружних и републичких такмичења, на којима постижу изузетне резултате – истиче директор Андриано Југа, на почетку нашег разговора, додајући да „пошто сам био ученик ове школе, доласком на место директора, септембра 2014. године, сентиментално, али и професионално, осетио сам жељу да се о ОШ „Доситеј Обрадовић“ чује много даље од Беле Цркве, и у том смислу се трудим да оптималном организацијом, складним односима и сталним праћењем савремених трендова у образовању, наш колектив то и постигне“.

ТО ЈЕ ТО… једна од најлепших зграда у Белој Цркви

Сем опремљених кабинета, школа има и опремљену фискултурну салу коју, сем ученика, користе и разни спортски клубови, као и надалеко познате „Белоцркванске мажореткиње“ и други.

-С поносом морам да истакнем да смо у претходном периоду имали посету ресорног министра Младена Шарчевића, с којим је у друштву била и начелница Школске управе Снежана Олушки Влачић, а посетио нас је и Вања Удовичић, министар омладине и спорта, који је школи донирао по 10 лопти за сваки колективни спорт, полупрофесионалне кошаркашке табле и обруче, голове за рукомет са мрежицама, као и мрежу за одбојку – напомиње наш саговорник, додајући да су то прве посете неког од министара овој школи од њеног оснивања.

ДОНАЦИЈЕ МИНИСТРА… посета Вање Удовичића и Дарка Богосављевића, председника општине

Сем тога, подсећа нас директор Југа, и покрајински секретар за спорт Владимир Батез је, у друштву председника Општине Бела Црква Дарка Богосављевића, обишао фискултурну салу и упознао се са пројектном документацијом за сређивање крова хале, замену комплетне столарије, а у складу са потребама знатног подизања нивоа енергетске ефикасности.

-Најзначајнији пројекат који се тенутно реализује  је „Инвестиционо одржавање фасаде“ школске зграде. Локална самоуправа је крајем 2018. године подржала овај пројекат, и то као приоритетан за аплицирање на УНОПС програм „Норвешка за вас“, који финансијски подржава Краљевина Норвешка. Морам да нагласим да смо једина школска установа у Војводина која је прошла све критеријуме за одабир, чиме смо за реализацију пројекта добили 99.000 долара. Тај износ се дели на средства потребна за реконструкцију фасаде, али и за опремање информатичког кабинета, што подразумева најсавременије рачунаре, мониторе, два лап топа, два пројектора, као и столове и столице – напомиње Андриано Југа, додајући да су радови на инвестиционм одржавању фасаде започели 27. септембра, а да се њихов крај, ако временски услови допусте,  очекује крајем године.

-Тренутно су завршени молерски радови на уличној страни фасаде, што је због очувања старе орнаметике и враћање у првобитно стање, био и те како сложен посао, али је све урађено према плану.

Све у свему, биће сређена површина од преко 1800 метара квадратних, са новим олуцима, окапницама, тако да ће то бити не само једна од највећих него и једна од најлепших зграда у Белој Цркви – с поносом истиче наш саговорник, Андриано Југа, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Белој Цркви.

С. Батало

(Фото: ОШ „Доситеј Обрадовић“)

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.