ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЦРЕПАЈИ

Споменици културе јужног Баната

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЦРЕПАЈИ

• Зидарске радове извели су мајстори из Темишвара, одакле је допремљена и кровна конструкција храма, и то воловским колима, а иконостас  украсио Јован Поповић

У Црепаји, насељу у општини Ковачица, прва црква, боље рећи брвнара, саграђена је 1776. године, две године након оснивања села. Црквене књиге крштених почеле су да се воде 1798. године, а две године касније и књиге венчаних у умрлих. Први сеоски поп био је Лука Илијевић, од 1774. до 1775. године, који је у Црепају дошао из Иланџе, да би га већ после годину дана заменио његов син  Михајло.

Године 1822. године, а по угледу на Саборни храм у Темишвару, почело се са градњом нове цркве, на месту где се налази и данас, и то без торња, који је дозидан 1835. године. Зидарске радове извели су мајстори из Темишвара, одакле је, воловским колима, допремљена цела кровна конструкција храма. Комплетно унутрашње сређивање, са иконостасом, који је којим започео резбар Франц Зиман из Беле Цркве, а завршио Јован Поповић, који је иконостас украсио, као и певнице и иконе за Богородичин (Богородица са дететом и Христ и Самарјанка) и архијерејски трон (Свети Сава Српски), а уз то и низ целивајућих икона.

Онако како је урађена, црква је архитектонски веома слична црквама у Самошу, Сакулама и у Томашевцу. Звоник и громобрани постављени су 1859. године, а кована метална врата 1861. године. Полијелеји су набављени 1862. године, а порта је ограђена каменом и кованом оградом 1868. године.

Четири звона која звоне и данас, постављена су 1878. године.

У олтарској апсиди цркве сачувана је фигура Јована Златостог, као фрагмент зиданог сликарства, као и Богородичина икона из друге половине 18. века и једно Крунисање Богородице и неколико празничних икона, све сликане уљем на дрвету, док су уљем на лиму насликане преостале иконе из периода 19. века, које су украшавале свећњаке.

(Старт 013)