У ОБИЛАСКУ АТАРСКИХ ПУТЕВА... Славиша Максимовић и Тони Фодор (у средини) са својим пријатељима

Месне заједнице јужног Баната

Тони Фодор, председник Савета Месне заједнице Шушара

СЕЛО КОЈЕ ЈЕ ИМАЛО ВОДОВОД ПРЕ ПАРИЗА

• Изузетна сарадња са градском локалном самоуправом, посебно са градоначелницом Драганом Митровић и већником Славишом Максимовићем
• Бројне љубитеље природе и здравог ваздуха, који редовно посећују Шушару,  ускоро очекују посебне погодности  
•Ветрењача ће поново бити симбол овог насеља на ободу Делиблатске пешчаре

Село Шушара, које зими има око 260 становника, а лети бар још толико, а љубитељи здравог ваздуха и недирнуте природе знају зашто, налази се  у окружењу Гребенца, Загајице, Избишта, Николинаца  и Делиблата, и припада Граду Вршцу. Село је добило име по честим сушама, а познато је по томе што је, захваљујући ветрењачи, симболу Шушаре, водовод имало четири године пре него Париз!

Подсетимо се још нечега.

    1. отворена је прва приватна школа,
    1. отворена прва државна школа,
    1. отворена друга државна школа,
    1. село добија струју,
    1. оснива се ФК „Хајдук“.

Разговарамо са председником Савета МЗ Шушара Тонијем Фодором, који каже да се овог посла прихватио првенствено „из разлога великих малверзација и злоупотреба које су се дешавале у претходним годинама, али и из жеље за стварањем лепшег окружења за живот у нашем селу“.

Нашег саговорника смо замолили да нам мало конкретније прикаже особености  Месне заједнице, на чијем је он челу нешто мање од три године.

-Ми смо мало село смештено на обронцима Делиблатске пешчаре, са предивним природним окружењем. До недавно смо имали јако успешно културно-уметничко друштво, које је, међутим, због константног смањења броја становника, престало са радом. Борићу се, надам се да ћу и успети, да КУД настави са својим активностима. Имамо и ФК „Хајдук“, основан још пре 66 година, и одржавају га вредни момци који редовно тренирају и успешно се такмиче се у локалној лиги. Постоји и активно удружење ловаца, који имају и своје просторије.

БИЋЕ ОНА ТО ПОНОВО… Ветрењача у Шушари, некада прави симбол села

Од сеоских манифестација свакако бих истакао Маскенбал, Грожђебал и Гулашијаду. Све оне се већ традиционално одржавају сваке године и имају значајну посећеност. Наше село готово свакодневно, а посебно лети, посећују бројни туристи, љубитељи природе,  и у том смислу ћемо се ангажовати на развоју руралног туризма, посебно стварању добрих услова за смештај туриста, уз добру и гастрономску понуду – истиче први човек Шушаре.

Када говори о раду Савета МЗ, Тони Фодор каже је у ове непуне три године Савет радио одлично и да је „поносан на оно што је у том периоду урађено“.

-Успели смо да санирамо све дивље депоније, вратили смо дугове, направили нову стазу испред зграде Месне заједнице, уредили бројне атарске путеве, урадили нову расвету на сеоском гробљу, а оно на шта смо најпоноснији, то је да смо најуређеније село на територији града, признање које смо добили после такмичења које спровео Град Вршац у партнерству са „Селом плус“ – с посебним задовољством каже Тони Фодор.

А оно што му је посебно жао, то је лоше урађен посао претходне локалне власти са надалеко познатом ветрењачом, изграђеном  пре скоро 100 година.

-Урађена је пројектно-техничка документација и планирамо да, уз помоћ градског буџета, ветрењачу што пре вратимо на место коме припада, да буде симбол нашег села, као што је то раније била – каже наш саговорник, напомињући да се зелене површине одржавају редовно, као и јавна расвета, као и да се планира пуно тога што би допринело квалитетнијем животу становника Шушаре.

Тони Фодор истиче да је у сталној комуникацији са мештанима Шушаре, да је то, у ствари, партнерски однос, и да је то прави рецепт за успех оваквог посла којим се он бави.

Сем тога, Фодор има све похвале за рад градских власти и функционисање локалне самоуправе, која је непрестано у функцији остваривања непосредних интереса свих грађана.

-Посебно бих похвалио нашу градоначелницу Драгану Митровић, која  „увек нађе времена да поразговара са нама, саслуша наше проблеме и одмах, колико је то реално могуће, приступа њиховом решавању. Такође, истакао бих и изузетну сарадњу са Славишом Максимовићем, већником задуженим за питања села,  који нам је увек ту „при руци“ кад год нешто зафали, а ту је ЈКП „Други октобар“, који увек реагује кад за то има потребе, све у свему, није све у парама, ту смо да својим радом покажемо своју приврженост селу у којем живимо, што и свакодневно показујемо – напомиње Тони Фодор, после свега, очито прави човек на правом месту.

СиБ

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.