СВАКА ЧАСТ... „Змајевци“ са својом учитељицом Горданом Топић и својим изумом од смећа

Панчево

Значајан успех ученика 4-4 одељења  ОШ „Јован Јовановић Змај“

„ЗМАЈЕВЦИ“ , И ДРАСТИЧНО И ФАНТАСТИЧНО!

  • У конкуренцији 200 основаца из целе Србије, који су учествовали на конкурсу „Уради нешто драстично да смеће постане фантастично“, „Змајевци“ из Панчева, са својом учитељицом Горданом Топић нашли су се у друштву 12 најбољих и…

Ученици 4-4 одељења ОШ ,, Јован Јовановић Змај“ из Панчева, са својом учитељицом Горданом Топић, учествовали су на конкурсу Српско-француске привредне коморе (CCIFS) за прављење конструкције од отпада, под слоганом ,,Уради нешто драстично да смеће постане фантастично”.

Смисао и сврха конкурса је  еколошко освешћивање ђака, који ће својм активностима промоисати свест о важности чувања животне средине и окружења у којем живе.

На конкурс се пријавило с 200 школа из целе Србије, чији су ђаци „четвртаци“ правили конструкције од отпада. У првој фази ове еколошке акције,  стручни жири  је одабрао  20 најбољих радова, који су прошли у финале.

Следећа фаза била је  гласање шире јавности, и то на  платформи Француско-српске привредне коморе. Захваљујући свим гласовима, којих је укупно било 30 000,  основци из „Змајеве“ школе, са својом конструкцијом  „Мали сто за стони тенис“, нашли су се међу 12 најбољих школа, а тиме  освојили и награду, у износу  од 2 000 евра, као дар француске компаније за транспорт контејнера и шпедицију  CMA CGM.

Идејно решење ове конструкције, jедне од 12 најмаштовитијих,  урадио је ученик Лазар Годочев. Било је неколико предлога за израду конструкције, али гласањем деца су одабрала да праве баш ову и онда сви заједно  учествовали у прикупљању потребног материјала  и изради пројекта, са дугорочном и зеленом поруком, не само својим вршњацима.

Честитке и ученицима и њиховој учитељици за, заиста, оригинално и маштовито урађен пројекат, а у складу са циљевима конкурса, који су, у првом реду, еколошког и едукативног карактера.

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево