ХИМНА... са свечаности у сали хале Миленијум

Вршац

Обележен Национални празник Румуније – Дан уједињења

ПРИМЕР ДОБРОСУСЕДСКЕ САРАДЊЕ

  • Србија је држава која пружа пуну подршку и иста права свим својим грађанима, а Вршац је пример имплеметирања ових права, мултикултурализма, узајамног поштовања и заједничког рада – истакао је др Трајан Качина, градски већник

У конгресној сали хале Миленијум у Вршцу, уз богат културно-уметнички програм,  протеклог викенда свечано је обележен 1. децембар, Национални празник Румуније, који се обележава као Дан уједињења, дан када се, 1. децембра 1818. године, Трансилванија ујединила са Краљевином Румунијом, а Бесарабија и Буковина поново враћене у границе Румуније.

У организацији Националног савета румунске националне мањине, истовремено са даном уједињења, Румуни из Србије обележили су и свој дан  – Дан Румуна из Србије.

Свечаности обележавања националноиг празника присуствовала је и Њ.е. Силвија Давидоју, амбасадорка Румуније у Београду, Георге Дину, генерални конзул Румуније у Вршцу, Данијел Магду, председник Националног савета румунске националне мањине, представници Министарства културе и Министартва просвете, као и други бројни гости.

У име Града Вршца,  присутне је поздравио др Трајан Качина, члан Градског већа Вршца:

“Вршац је  још једном је показао да је центар културних манифестација и дешавања у околини и да је ово град у којем се увек нешто добро дешава. Част нам је што је Вршац поново био изабран да буде домаћин оваквом концерту, скупу представника румунске националне мањине и прослави највећег државног празника Румуна. Србија је држава која пружа пуну подршку и иста права свим својим грађанима, а Вршац је пример имплеметирања ових права, мултикултурализма, узајамног поштовања и заједничког рада” – истакао је др Качина.

У културно-уметничком делу програма, посетиоци су, поред оркестра Националног савета румунске национален мањине, имали прилике да уживају у песмама Дечјег хора „Кармина феликс“, под вођством проф. Роксане Чин, као и групе певача из Овче, али и у фолклорном умећу чланова и чланица КУД-а из Локава.