МАЈСТОРСКИ, БАШ... мали, а велики мајстори на делу

Ковин

Завршетком школске године завршена и четири пројекта ученика „Змајеве“ школе

ЗБИЉА, МАЛИ, А ВЕЋ ВЕЛИКИ МАСТОРИ!

• „Мајсторске радионице“, „Седам светских чуда старог света“, „Орнаментика у српском сакралном градитељству“ и „Настава у реалном простору“ су пројекти који су у ковинској „Змајевој“ основној школи обележили ову школску годину

Током школске 2021/2022, ученице ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Ковину, поред редовних активности, бавили су се и реализацијом четири пројекта из „мајсторске кухиње“, чијом су реализацијом, поред оригиналности, показали и изузетну инвентивност и креативност, достојну сваког поштовања.

Ево шта о томе каже професро Дејан Крецуљ, њихов идејни ментор и водитељ све четири мајсторске радионице, од којих се прва и зове тако.

Пројекат „Мајсторске радионице“ остварен је током првог полугодишта. Прави смисао повезивања теорије и праксе у настави увидео се од почетка школске године на часовима Технике и технологије у шестом разреду. Упоредо са обрадом теоријских садржаја учионица се магијом ученика и наставника, претварала у радионицу где је све врцало од оригиналних идеја, креативности, радости стваралаштва у изради макета; мали велики мајстори са много воље и завидне спретности остваривали су своје замисли, колективно радећи на изради вежбе на часу као да стварају велика грађевинска дела. Неки од њих ће то, када заврше школовање, сигурно и радити.

Потом су уследила два упоредна пројекта у другом полугодишту. Пројекат „Орнаментика у српској сакралној архитектури“ осмишљен је са циљем проширивања знања ученика, фокусирајући се на орнамент као декоративни елемент и његову улогу у градитељству. С друге стране, упознавање са историјом културне баштине, па и сакралних објеката у наставним предментима Историја, Ликовна култура и Верска настава – православни катихизис омогућили су богату међупредметну корелацију. Био је то начин да се ученицима омогући да кроз стваралачки, креативни рад израде барељефе, макете, фигуре, презентације и друго како би им градиво постало блиско, а практични рад задовољство.

На крају, обишли су оближњи храм посвећен Светим Архангелима Михајлу и Гаврилу, са посебном пажњом усмереном на уочавању његове орнаментике, првенствено олтарске, коју су могли да сазнају и коришћењем информационих технологија, али посебност амбијента и излагање свештеника чинили су јединствен и незабораван утисак на сваког ученика.

У оквиру пројекта “Настава у реалном простору”, часове Технике и технологије имали су на локалитету некадашњег војног утврђења и највеће макете тока Дунава на свету. Ученици су целу макету анализирали, а потом наредних часова изградили своју  макету у школи. До краја године, сви радови постали су део јединствене сталне поставке дечијих радова која се непрестано допуњавала, каже професор Дејан Крецуљ, аутор и водитељ сва четири пројекта.

Све честитке, заиста!

(Фото: „Змајева“ школа)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.