Свечаност у Математичкој гимназији у Београду ДО МЕДАЉА И ДИПЛОМА УЗ ПОДРШКУ НИС-А

УЛАГАЊЕ У ЗНАЊЕ... то је оно што се зове будућност на делу

Енергија знања

Свечаност у Математичкој гимназији у Београду

ДО МЕДАЉА И ДИПЛОМА УЗ ПОДРШКУ НИС-А

· У просторијама Математичке гимназије у Београду одржана је свечана додела медаља и диплома за учеснике математичких и информатичких олимпијада у организацији Друштва математичара Србије, које скоро деценију подржава компанија НИС у оквиру програма „Енергија знања“

 

Победници овогодишње Српске математичке олимпијаде представљаће Србију на 63. Међународној математичкој олимпијади која ће бити одржана у јулу, у Норвешкој. На прошлогодишњој Међународној математичкој олимпијади екипа Србије освојила је четири медаље и једну похвалу.

Проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије, честитао је свим награђеним ученицима и додао да су они најбољи математичари које ова земља има:

Желим да захвалим Математичкој гимназији за велики допринос који даје спровођењу такмичења и другим активностима Друштва, као и популаризацији математике и информатике уопште, затим колегама из свих школа у Србији у којима се ради квалитетно и брине о математичарима, Министарству просвете, науке и технолошког развоја на дугогодишњој подршци, друштвено одговорним компанијама попут НИС-а, Мајкрософт развојног центра и других који нас подржавају, затим државним комисијама које су вредно радиле ове године, као и свих претходних. Честитам још једном свим награђеним ученицима и желим да наредне године буду још успешнији. Члановима репрезентација Србије које очекују међународна такмичења желим да нашу земљу представљају на најбољи могући начин“, истакао је Марић.

Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије у Београду, захвалила је свим присутнима на помоћи коју пружају да деца напредују и постижу изванредне резултате:

Заиста је велика част и задовољство бити данас у овој просторији, јер су овде најбољи ученици које ова држава има, прави понос својих породица, својих школа и свих нас. Поносна сам што је велики број ученика који су данас овде из Математичке гимназије. Хвала и мојим колегама који су уложили много труда и рада. Нашим такмичарским екипама желим велики успех и надам се да ће ово лето бити у знаку ваших победа“, навела је Катић.

Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, истакао је да је изузетна привилегија присуствовати у друштву најталентованијих и најуспешнијих ученика:

Поносни смо сви на ваше резултате, поготово на вас који сте представљали нашу Србију на међународним такмичењима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја заиста препознаје значај такмичења и сваке године улаже средства како би омогућило да, заједно са Друштвом математичара и овде присутним донаторима, будете у прилици да постигнете ове изузетне резултате. Драго ми је што су ваши труд, рад и залагање препознати као могућност за развој наше земље. Целоживотно учење је реалност, а знање је моћ, а како је рекао Нелсон Мандела, образовање је најмоћније оружје“, навео је Касаловић.

У име компаније НИС, присутнима се обратио Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а:

Водећи се нашим слоганом „Будућност на делу“, компанија НИС велику пажњу поклања улагању у образовање, као и подршку младих и талентованих појединаца који и јесу окосница будућег развоја нашег друштва. Из године у годину пратимо рад изванредних српских математичара који нижу значајне успехе на свим нивоима такмичења, а компанија НИС ће наставити да их подржава јер смо уверени да је улагање у знање наша најбоља инвестиција“, истакао је Смирнов.

У циљу популаризације природних наука као и афирмације младих и талентованих српских математичара, компанија НИС од 2014. године сарађује са Друштвом математичара Србије кроз подршку у реализацији такмичења из математике, како на локалном, тако и на међународном нивоу. Путем донација Друштву, обезбеђују се финансијска средства за реализацију Српске математичке олимпијаде, одлазак на међународна такмичења, али и на припремну наставу за међународне олимпијаде. Између осталог, НИС је крајем 2019. године обезбедио донацију за опремање рачунарског кабинета у Математичкој гимназији који се поред редовне наставе користи и за припреме ученика за одлазак на међународна такмичења.