ЈЕДНА ОД... Данијела Стојанов са шефицом индонежанског ансамбла

Вршац

Вршачко културно лето у знаку сарадње са страним амбасадама, али и…

ЗА СВЕ УЗРАСТЕ И ЗА СВАЧИЈИ УКУС

• У оквиру сарадње са страним амбасадама и културним центрима, Вршчани су имали прилику да  овог лета упознају  разне културне садржаје, и то Индонезије, Италије, Аустрије, Индије…

 

О културним дешавањима у Вршцу током јула, августа и септембра, и свему ономе што иде уз њих,  разговарамо са ПР-ом Културног центра Вршац,  Данијелом Стојанов, на ту тему и те како компетентном, а уз то и љубазном, саговорницом.

-Оно што је обележило јул, то је манифестација надалеко препознатљива под називом „Вршачки венац“. Међународни фестивал фолклора, под тим традиционалним називом, ове године окупио је ансамбле  из Колумбије, Индонезије, Бугарске, Грчке и Румуније, затим српски ансамбл „Стеван Синђелић“ из Канаде, КУД „Бранко Радичевић“ из Сремске Митровице, као и представник домаћина, ГКУД „Лаза Нанчић“, овогодишњи добитник златног одличја са републичке смотре у Чачку – каже наша саговорница, додајући да је истовремено, као пратећи програм „Вршачког венца“, Туристичка организација Вршац организовала Етно сајам, који је наишао на велико интересовање посетилаца.

Оно по чему ће се овогодишњи фестивал посебно памтити, то је наступ грчког ансамбла „Костилата“, који је Вршчанима и њиховим бројним гостима приредио незаборавно “Грчко вече“. Све у свему, Вршац је током трајања „Вршачког венца“ угостио близу 500 учесника из седам земаља, са четири континента, а покровитељ фестивала био је Град Вршац.

АТРАКЦИЈА… наступ индонежанског ансамбла Крида Будаја (Фото: Марија Добрић)

Одмах по завршетку „Вршачког венца“, 22. по реду, ушло се у реализацију, опет, традиционалне манифестације Вршачког културног лета, и то са дводневним мултимедијалним програмом „Дани Индонезије“, који је реализован у сарадњи са Амбасадом Републике Индонезије у Београду.

-Програм, који  је отворио амбасадор Индонезије Њ.Е. Чандра Виђа Јуда, започео је наступом уметничке плесне групе Универзитета Индонезије „Крида Будаја“, која је била и учесник у „Вршачког венца“, да би се наставио пројекцијом индонежанског филма „Огледало Никада Не лаже“, светски познатог режисера Гарина Нугрохоа, затим изложбом „Лепота Индонезије“, уз предавање и квиз о познавању Индонезије, као и кулинарском вечери, у оквиру којег је лични кувар амбасадора Индонезије у Београду демонстрирао спремање једног од најпопуларнијијих индонежанских специјалитета – нудли.

До краја јула, Вршачко културно лето обележили су програми промоције књига, вечери прозе и поезије, као и серијал ликовних радионица за децу „Стварамо кроз игру“, а које су биле реализоване у сарадњи са Атељеом Морариу – каже Данијела Стојанов.

Од наше саговорнице сазнајемо да август протиче у знаку афирмације локалног уметничког стваралаштва, тако да ће се до краја месеца вршачкој публици, кроз своје перформансе,  представити бројни вршачки уметници.

-Заинтересовани посетиоци моћи ће да уживају у концертним вечерима, балетским и сценским перформансима, књижевним вечерима и бројним другим културним садржајима – истиче наша саговорница, додајући да ће, у о0квиру сарадње са амбасадама и иностраним културним центрима, Вршчанима бити представљени програми италијанског Института за културу, и то изложбом „За српску војску – једна заборављена прича“, као и пројекцијом осам италијанских филмова.

После Италијана, представиће се  Аустријанци, најпре са изложбом „Густав Климт – претеча модерне“, а потом и са пројекцијом шест дугометражних и краткометражних филмова. А после Аустријанаца крећи „Дани индијског филма“, организовани у сарадњи са Амбасадом Индије у Београду, а потом… Има тога. Богато је Вршачко културно лето, а и лето још траје.

Данијела Стојанов посебно издваја програме за најмлађу публику, којој Културни центар посвећује посебну пажњу већ годинама, као што су школице балета, али и позоришне представе прилагођене дечјем узрасту.

За мало старију публику, последње недеље августа биће организоване две позоришне представе. То су познате комедије „Љубавне играрије“ (својеврсни наставак хит комедије „Пази с ким спаваш“, коју су Вршчани имали прилике да гледају прошле године) и „Само да знаш колико те волим“.

ДЕЦА СУ ДЕЦА… Ликовна радионица „Стварајмо кроз игру“

-У оквиру овогодишњег Вршачког културног лета публика  има прилику да посети два до три програма на дневном нивоу, које се, каже Данијела Стојанов, одржавају сваког радног дана у простору Дома Војске, од 10 до 13 и од 18 до 23 часа.

-По завршетку Вршачког културног лета, Kултурни центар Вршац улази у нову излагачку сезону, тако да све заинтересоване до краја године очекује читав низ занимљивих изложби, али и других културних садржаја, каже ПР Културног центра Вршац Данијела Стојанов, истичући да је прва већа изложба, као и до сада, она која се сваке године одржава крајем септембра – Изложба радова са конкурса за награду Паје Јовановића.

Како смо сазнали од наше уважене саговорнице, ове године на конкурс је пристигло више од 800 радова, од којих ће публици бити представљено око 400, међу којима и 30-ак награђених.

И.Б.

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.