ЈЕДИНСТВЕНО... а у парку - Парк скулптура

Јасеново

Одржана 14. Вајарска колонија, манифестација међународног карактера

ИГРЕ С ДРВЕТОМ У ХЛАДОВИНИ ШУМЕ

• У организацији МЗ Јасеново и Еко друштва „Караш“, уметници из Јапана, Мексика, Кине и Србије провели су седам дана уз реку Караш, и за то време створили…

 

И ове године, почетком августа, у хладовини шуме, уз обалу реке Караш, уметници из Србије и иностранства, током свог седмодневног дружења, правили су специфичне скулптуре од дрвета, по чему је ова колонија већ препознатљива у широким уметничким круговима широм света. Како по свом уметничком изразу, тако и по томе што је то, рачунајући њихов број, највећи парк скулптура од дрвета на отвореном простору у овом делу Европе.

У јединственом парку скулптура налази се преко 50 дела, посебог уметничког израза, што је половина од укупног броја до сада урађених скулптура, у чијој изради су учествовали уметници из разних земаља са разних континената.

Ове године на Колонији су били вајарски уметници из Кине, Јапана, Мексика и Србије, а њихово дружење одржано је у организацији МЗ Јасеново и Еко друштва „Караш“.

Србију су ове године на Колонији “заступали“ Љубица ГрујићМиливоје Аксентијевић, Александар Вечериновић и Марко Лађушић, Јапан – Таро Сакамато, Кину – Киадан Хианг, а Мексико –  Педро Хесус Ореа Рејес.

На специфичан начин, колонију нису пропустили ни професори из мексичког града Веракруза, Милена Милошевић и Урош Ушћебрка. Они су свој пројекат, са три столице, од дрвета, разуме се,  који су урадили у Португалу, донели на плажу Гат, које ће своје место наћи уз  реку Караш.

Оснивач и организатор Колоније, Српко Савић, као и Јована Патковић, чланица Организационог одбора, изразили су задовољство урађеним послом,  с уверењем да ће Колонија и Парк скулптура допринети све бољем позиционирању општине Бела Црква на туристичкој мапи   светски познатих културних рукотворина.

(Фото: TO Бела Црква)