Вршац

Посета шефа делегације ЕУ Сема Фабриција

ВРШАЦ КАО ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

• Посебан  акценат посета амбасадора Амбриција био је на положају ромске популације у граду Вршцу

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици, боравио је 30. јануара  у посети Вршцу.

Свој боравак у овом јужнобанатском граду амбасадор Фабрици започео је састанком са градоначелницом Драганом Митровић и њеним сарадницима.

Била је ово прилика да градоначелница Митровић, упозна амбасадора са градом, привредним ресурсима, могућностима за даља улагања, као и плановима за економско оснаживање и побољшање социо-екононске ситуације.

Амбасадор Фабрици истакао је да Вршац представља пример добре праксе у инклузији Рома и похвалио је напоре које локална самоуправа пружа ради унапређења положаја Рома на стамбеном лану, едукацији и запошљавању.

Након састанка у Градској кући, амбасадор Фабрици и градоначеница Митровић, посетили су насеља Балата, Војвода Степа и Мали рит, чији су становници обухваћени програмима Европске уније и Града Вршца усмереним на интеграцију и оснаживање ромске популације.

-Локална самоуправа је много учинила током последње две године у циљу побољшања положаја Рома у нашем граду. Сада смо имали смо прилику да се на лицу места упознамо са проблематиком становника ових насеља. Разговарали са смо о и образовању, запошљавању и констатовали да су највећи проблеми услови становања, што ћемо гледати да унапредимо у наредном периоду. Проблем су и нерешени имовинско-правни односи и прикључења на градску комуналну мрежу. Ми смо претходих година урадили много и на том пољу, па је цело насеље Мали рит у процесу легализације, рекла је градоначелница Драгана Митровић.

Амбасадор Фабрици обишао је професоре и студенте који похађају наставу на ромском језику на Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у којој се успешно одвија настава на ромском језику и као таква једина је висококоласка установа у Србији.

(Према: Градски портал)