ДЕЦИ С ЉУБАВЉУ... Весна Ранчић

Разговор с поводом

Весна Ранчић, директорка Установe за пружање дневних услуга социјалне заштите „Ласта“ Ковин

НАША „ЛАСТА“ ЈЕ ЊИХОВА ДРУГА КУЋА

• „Благо вама децо, ви ваш инвалидитет знате, ми наш не знамо. Не постоје деца са посебним потребама, постоје деца са посебним благословом, а посебне потребе имамо сви.“ (Патријарх Павле)

Установа за пружање дневних услуга социјалне заштите „Ласта“ Ковин основана је Одлуком општине Ковин, 18. јуна 2021. године, а све са циљем да се унапреди квалитет живота корисника у властитој социјалној средини кроз развијање социјалних, психолошких и физичких функција и вештина како би се у што већој мери оспособили за самостални живот.

– „Ласта“ пружа услуге дневног боравка деци и младима са телесним инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама који имају потребу за негом, надзором и подршком у одржавању и развијању потенцијала, лицима са говорно-језичким потешкоћама, деци и младима који су у сукобу са законом, родитељима, школом и заједницом, објашњава Весна Ранчић, директорка ове установе и даље наводи да услуга Дневног боравка обухвата превоз, дневно физичко збрињавање, превентивну здравствену заштиту и негу корисника, исхрану, као и васпитно-образовни рад са корисницима који је прилагођен узрасту и њиховим могућностима, радно окупационе, као и рекреативне активности и социјализацију у отвореној средини, а посебно се ради на сарадњи са родитељима, као и на психосоцијалној подршци породици и рекреативним активностима корисника ван њиховог места становања.

НЕ СЛУЧАЈНО… било да је у питању овако нешто…

Психолошка подршка родитељима деце са сметњама у развоју је важна, сматра наша саговорница, јер се тиме помаже родитељима да се растерете и да имају особу од поверења која ће их саслушати са пуном пажњом и стручно посаветовати уколико је то потребно. Такође, отвориће се простор за размишљање и размену мишљења, што ће код родитеља пробудити креативност и створити нове идеје о томе како могу да буду подршка себи и својој деци. Поред свега тога, „Ласта“ такође пружа и услугу личног пратиоца детета.

– Дневни боравак Установе „Ласта“ данас броји 30 корисника који су подељени у две групе, млађу и старију, и са њима се ради у термину од 8 до 16 часова. Активности наше установе су многобројне, трудимо се да нашим корисницима буде интересантно, занимљиво и да се осећају као да је дневни боравак њихова друга кућа. У оквиру наших свакодневних активности одржавамо бројне музичке и књижевне радионице, а такође обележавамо све битне датуме, попут Светског дан особа са аутизмом и Светског дана деце са Дауновим синдромом.

Поред тога, идемо и у посете школама у нашој општини, па смо тако били у основним школама „Јовановић Јовановић Змај“ и „Ђура Јакшић“, као и Средњом стручној школи „Васа Пелагић“ где смо, као њихови гости, провели време дружећи се са ученицима ових школа а касније смо и ми њима били домаћини. На тај начин смо успешно скинули стигму са социјализације наше деце – каже директорка „Ласте“, додајући да су корисници Дневног боравка имали и дружења са МУП-ом Републике Србије односно запосленима Полицијске станице Ковин и Ватрогасне станице Ковин где су, кроз радионице, игру и забаву, могли ближе да се упознају са њиховим свакодневним активностима.

… или заједничко дружење тамо негде

– Редовни смо посетиоци библиотеке, биоскопа и позоришних представа, а за сваки рођендан неког од наших корисника у установи организујемо велику рођенданску журку. Ове године смо имали част да свој групни рад представимо на манифестацији „Дани ћирилице“ која се традиционално одржава у Баваништу, где смо, разним техникама и од разног материјала израдили и украшавали иницијална слова имена наших корисника. Слово по слово, и настало је једно живописно и шарено дрво за које смо освојили специјалну награду. Учешће на овој, као и на манифестацији „Стари Лала“ у Ковину дало нам је крила да напредујемо, будемо још бољи у раду, да покажемо све наше квалитете – истиче наша саговорница и додаје да је ову установу недавно посетила и хуманитарна организације „Каритас„, Фондација принцезе Катарине и Организација „Лајфтајм“ из Чикага, наглашавајући да „Ласта“ у својим активностима има одличну сарадњу са локалном самоуправом Општине Ковин и њихову безрезервну подршку.

(Старт 013)