БАСТИОН РУМУНСКЕ КУЛТУРЕ... Дом културе „Доина“ и његова увек инвентивна директорка

Уздин

Уз изложбу „Бакица“ и културно-уметнички програм у Дому културе

СВЕ У СВРХУ ОЧУВАЊА РУМУНСКЕ ТРАДИЦИЈЕ

• Општина Ковачица спремила је у неком наредном периоду један велики пакет инвестиција које ће се управо бавити културом. Пакет је намењен за целу општину, али један већи део свакако ће бити усмерен ка Уздину – истакао је Петар Вишњички, заменик председника Општине Ковачица

Протекла субота у Уздину била је за становнике овог места, већински насељеног Румунима, субота са посебним доживљајим.

Најпре су, у 18 часова, уздинске „Бакице“, вредне чланице удружења жена под тим сугестивним именом, отвориле своју изложбу традиционалне румунске ношње, препознатљиве по свеколиком и маштовитом садржају, да би пола сата касније почео и културно-уметнички програм, организован у сарадњи са Националним саветом румунске националне мањиње, уз учешће и њиховог оркестра, као и Румунском православном црквом, а све то у Дому културе „Доина“ и под „диригентском палицом“ директорке Дома Катарине Касандре Ековоју Рамјанц.

У сали Дома културе, испуњеној до последњег седишта, најпре је наступио оркестар Националног савета Румуна који је пратито вокалне солисте, солисте на инструментима, као и фолклорни ансамбл Дома културе „Доина“ и женски и мушки хор.

Присутнима су се обратили Даниел Магду, председник Националног савета румунске националне мањине, др Трајан Качина, члан Градског већа Вршца и носилац прве предате листе Румуна за предстојеће изборе за савете националних мањина, као и Петар Вишњички, заменик председника Општине Ковачица.

Најављујући пакет нових инвестиција у уздинску инфраструктуру, и уз захвалност „Бакицама“ и Уздинцима на неговању румунске народне традиције, Петар Вишњички је, између осталог, рекао:

Задовољство што се могу вечерас да поздравим све присутне, како у своје, тако и у име Општине Ковачица. Поздравио бих и наше госте, могу да кажем слободно, пријатеље из Националног савета румунске националне мањине. Заједно смо имали доста пројеката и у неком наредном периоду се надам да ће се тако наставити. Сигуран сам да ће на следећим изборима Уздин имати своје представнике у новом савету, јер то свакако заслужује.

Уздин ради на очувању културе Румуна, а то је важно и за целу Војводину и Србију. Општина Ковачица спремила је у неком наредном периоду један велики пакет инвестиција које ће се управо бавити културом. Пакет је намењен за целу општину, али један већи део свакако ће бити усмерен ка Уздину – напоменуо је Вишњички.

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.