(Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Жене које су мењале свет

УВЕК ЈЕ БИЛА СВЕСНА СВОЈИХ ВРЕДНОСТИ

Паметна жена има милионе рођених

непријатеља: све глупе мушкарце.“

(Мари Ебнер Ешенбах)

Рођена је у Норвешкој, у имућној породици, 10. априла 1912. године. Врло рано је почела да клиза, да би већ у 15. години постала олимпијска шампионка у Шамонију. После тога је још три пута освајала златне олимпијске медаље, а уз то, десет пута је била првакиња света и шест пута шампионка Европе

Реч је о Соњи Хени, најславнијој и најуспешнијој спортисткињи у историји леденог спорта.

Када је имала 34 године решила је да пређе у професионалце да би, по звршетку једне турније у САД, прихватила понуду да дође у Холивуд. Врло брзо је од спортске звезде постала и филмска звезда. Њени филмови (са клизањем и музиком) сјајно су пролазили код публике и пунили џепове продуцената, али и њене, тако да је убрзо постала једна од најбогатијих жена света. Поседовала је огроман ранч у Калифорнији, виле у Ослу, Њујорку и Холивуду. У тим кућама налазило се колекција од око 120 дела Ван Гога, Реноара, Пикаса… У њеним сефовима било је брилијаната, дијаманата, злата. Била је успечан акционар неколико фирми, сувласник стамбених блокова у Чикагу.

Ипак, њен највећи извор прихода била је професионална ревија на леду са двадесет извођача и оркестром.

Увек је била свесна својих вредности. Када је почињала каријеру у Холивуду пуштала је да је до бесвести чекају. Једном је изнервирани редитељ викнуо: „Пожури, девојко, ниси ти Грета Гарбо“, а она је хладнокрвно узвратила: „Да, али Грета Гарбо не уме да клиза“.

Рационално је бирала и своје богате мужеве. Пред крај живота, када је осетила да ће је болест савладати, сав иметак поклонила је својој домовини Норвешкој, а за то, и за спортске успехе, краљ Хакоан ју је одликовап највећим државним одликовањем.

Умрла је од леукемије, 13. октобра 1969. године.

У Ослу је овој најславнијој клизачица света свих времена подигнут споменик.

(Према: Жене које су мењале свет,

Љубисав Милосављевић и Валерија С, Клем)