СРЕБРО... Анђелика Мега са директором Куриљом

Образовање

Бранко Куриљ, директор Школе за основно и средње образовање “Мара Мандић”  Панчево

УВЕК ЋЕ БИТИ КРОВОВА ПОЗАДИ КРОВА СВАКОГ

• Набављена је опрема за фискултурну салу, а током лета ће се уредити преостали део фасаде и паркет у школи
• И ове године, као и претходних, ученици ове школе су били веома успешни на бројним такмичењима
• Све више деце са сметњама у развоју и неком врстом инвалидитета

Иако је школска година завршена, директора Школе за основно и средње образовање “Мара Мандић”  Панчево, Бранка Куриља, још увек можете наћи у школи, увек запосленог бројним пословима који се обављају док су ученици на заслуженом одмору. У необично празној зборници, додуше, само на почетку разговора, са директором смо причали о тек завршеној школској години, о резултатима ученика остварених ове године, али и о свим оном пословима који се морају завршити пре него што се деца у септембру врате у своје школске клупе. На почетку разговора за Старт 013, директор се похвалио озбиљним резултатима својих ученика на бројним такмичењима, посебно оним спортским, а везано за те успехе, похвалио се и новом опремом за фискултурну салу ове школе.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину обезбедио је ове године 500 хиљада динара за пројекат Школе “Мара Мандић”, чији циљ је била набавка реквизита за фискултурну салу. Како каже директор Куриљ, овим средствима набављена је сва неопходна спортска опрема за салу ове школе коју је до сада недостајала, а која ће ученицима омогућити да се квалитетније баве спортским активностима, посебно онима којима те спортске активности највише значе.

ЗЛАТО … Мартин Лабат са Tањом Петров, помоћником директора

– Трудимо се да кроз наше пројекте набавимо сву опрему која је нашој деци потребна као и све оно што они воле. Иако је тачно да новца за ове намене никад није доста, када људи виде оно шта ми овде радимо и кад виде наш однос према школи, опреми, наставним средствима и што је најважније, према нашој деци, људи схватају да су сва та средства дошла у праве руке па нам зато врло радо помажу. Тако се и овај пројекат набавке опреме за салу показао као веома добар, а за његов успех морам похвалити наш тим који се у нашој школи бави писањем пројеката и аплицирањем на отвореним конкурсима. Када ја не видим прилику за неки пројекат, којим би обезбедили нешто за Школу, онда они виде – хвали директор своје сараднике и наводи да ће, осим фискултурне сале, ове године бити уређен и један део фасаде школске зграде и фискултурне сале који је преостао од прошле године у чему је ову школу финансијски подржала локална самоуправа. Поред тога, ових дана су већ почели радови на сређивању паркета, односно, замени оног дела који је оштећен и његовог лакирања у целој школи, за шта је новац обезбедила сама школа, из својих средстава својом штедљивим приступом властитим ресурсима. Куриљ каже да је потребно и окречити просторије школе, али да ће то остати као приоритет за следећу годину, пошто тренутно за такве радове школа нема средстава.

А када је реч о просторијама, директор Куриљ није пропустио прилику да понови да установа на чијем је он челу још увек кубури са простором. Како каже, за последњих десетак година ова школа је порасла, проширила је спектар својих услуга и са 130, дошла је до око 200 ученика данас, чиме се повећао и број наставника али је и даље ограничена својим недовољним простором. – Тако у нашем дневном боравку “Невен”, поред корисника,  тренутно имамо смештено и седам школских одељења, пошто не знамо где ћемо са њима. Чак постоји и листа чекања за тај наш дневни боравак где не успевамо сместити тих осам корисника код којих постоји потреба за тим. Зато ја и даље сматрам да би се требало наћи неко решење за то, а најбоље би можда било да наша школа добије оближњу зграду у којој је тренутно смештена архива Дома здравља, док би њима локална самоуправа доделила неки други адекватан простор. Ми бисмо ту зграду преуредили и привели је намени као простор у којем би могли држати наставу, при чему је његова близина згради школи велика предност – објашњава директор и додаје да би тада ова установа могла уписивати више деце за чиме, како сам каже, постоје реалне потребе, а могла би и проширити своје услуге.

Имајући у виду чињеницу да ШОСО “Мара Мандић” сваке године уписује више ученика, директор Куриљ оцењује да последњих година све више има и деце са сметњама или неким инвалидитетом, упркос напретку медицине и све вишим степеном писмености и образованости родитеља. По његовој процени, током последње деценије број ове деце се повећао за око 15 посто, а најбољи показатељ је то да све већи број деце из редовних школа захтева активну подршку стручњака из ове установе у свом школовању. Он је подсетио да је ова школа пионир у раду на инклузији и да су пре неку годину запослени из ове установе редовним школама пружили чак 3600 часова подршке и то бесплатно,  што је било крунисано бржим напретком те деце.

ЗЛАТО … Душко Мега, најбољи у машинству и обради метала

– Данас школе из Панчева и околних села имају логопеда који долази из наше школе, а то никада раније није било. Тренутно пружамо подршку за преко сто ученика, и то не рачунамо само логопеде, већ све стручњаке за којима постоји потреба, а по неким проценама то је још око 150 деце из редовних школа – објашњава наш саговорник и наглашава да је подршка деци у редовним школама добра, али да је, ипак, за неку децу, зависно од њиховог стања, најбоље решење да похађају школу “Мара Мандић”, јер се таквим константним радом са стручним кадром она брже напредују. Иако каже да последњих година полако нестају предрасуде о овој школи, ипак, и даље има родитеља са предрасудама, који не виде колико би похађање баш ове школе значило њиховој деци.

ДУШКО, МАРТИН, АНЂЕЛИКА…

  Ученици ове школе показали су се успешни и на другим такмичењима. Тако су ове године на републичком такмичењу из техничког и информатичког образовања, одржаног у Вршцу, они од десет освојили девет медаља, по две златне и бронзане и пет сребрних. У Крушевцу, на такмичењу ученика из текстилства и кожарства Анђелика Мега, иначе ученица генерације ове школе за средње образовање  освојила је друго место,  док је Мартин Лабат, матурант ове школе на републичком такмичењу у производњи и преради хране. Прво место освојио је и Душко Мега, и то на републичком такмичењу из области машинства и обраде метала, одржаном у Београду. Њих троје су прослави краја школске године посебно награђени од стране школе за своје успехе и то прелепим ручним сатовима.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)


Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево