Уздин

Одржан 25. Међународни фестивал поезије „Путеви класја“

УЗДИН КОГА ЈОШ ИМА

• Очување културне баштине Уздина и подстицање стваралаштва на банатском дијалекту румунског језика

После бројних културних активности, у периоду од 7. до 28. јула, и одржаних чак 16 манифестација разних врста, у Уздину је, 3. августа, одржана завршна свечаност поводом обележавања Дана Уздина. Био је то јубиларни, 25. по реду, Међународни фестивал поезије „Путеви класја“.

Фестивал поезије отворила је Анишоара Царан, координаторка у Одбору за образовање Националног савета румунске националне заједнице, а присутним гостима, са посебним надахнућем, обратио се и Георгије Дину, генерални конзул Румуније у Вршцу.

У конкуренцији песника из Румуније, Македоније,  Источне Србије и Војводине, овогодишњи победник је Григоре Реше, професор из Букурешта.

Организатори Фестивала, који има за циљ промовисање румунске културне баштине, а поводом сребрног јубилеја, 25 година постојања Фестивала, донели су одлуку о штампању књиге у којој ће бити представљено свих 25 досадашњих лауреата „Путева класја“.

Сем тога, у плану је и објављивање, треће по реду, фотомонографије Уздина, чији су аутори Мариа Елена Барбу и Василе Барбу, председник Књижевно-уметничког друштва „Тибискус“, који је истакао да су и овогодишњи Дани Уздина остварили свој циљ, а то је афирмисање и очување културне баштине Уздина, уз посебно подстицање стваралаштва на банатском  дијалекту румунског језика, као и неговање фоклора и свих традиционалних вредности. Иначе, под покровитељством „Тибискуса“ биће штампана и књига песама великог украјинског песника Василеа Тарцануа.

Од осталих манифестација одржаних током Дан Уздина, свакако треба поменути и изложбу под називом „Уздин кога више нема“, као и изложбу Маслиници Грчке, затим изложбу уметничке фотографије, а одржано је и више промоција књига и других културних манифестација.

СиБ