ЗНАТИ СА ЉУДИМА... Богдан Савић

Разговор с поводом

Богдан Савић, начелник Комуналне полиције града Панчева

ГРАЂАНИ ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ НАВИКНУ ДА ПОСТОЈИМО

• Панчевачка Комунална полиција је током првих месеци ове године написала више прекршајних налога него током целе прошле године

• Највећи проблем ове службе тренутно је недостатак кадрова

Комунална полиција, замишљена као служба која се бави најчешћим комуналним проблемима, у Панчеву функционише од 2011. године када је првих десет комуналних полицајаца обукло униформу новоформиране градске службе. Већ тада је речено да је за оптималан рад ове службе у граду величине Панчева потребно запослити бар још толико нових полицајаца, али током ових седам година, од 2011, панчевачка Комунална полиција није добила ниједно ново службено лице што, по речима Бодана Савића, начелника ове градске службе, данас представља њен највећи проблем.

– Као служба дефинисана Законом о комуналној полицији, ми одржавамо комунални ред у складу са одлукама Скупштине града Панчева. Свакодневно радимо по пријавама грађана који нам своје проблеме могу пријавити телефоном или путем Система 48, али морам рећи да их, због броја људи, морамо селектовати по неким приоритетима и тако реаговати. Ми радимо до поноћи, али у 23 сата полицајци морају бити у канцеларији као би се сви налози од тог дана обрадили како би следећа смена знала шта треба да ради. Идеално би било када би нас било више па би неко могао бити у међусмени, али са шест људи је немогуће тако нешто организовати. Грађани морају да знају да нас има мало па у градска насеља и насељена места идемо само по пријави – каже начелник Савић и додаје да панчевачка Комунална полиција добија много позива и да на њих реагује у складу са својим могућностима.  Он додаје да Комунална полиција, ипак, успева да реагује на прекршаје које су у њеној надлежности, у комуналној области, саобраћају, а неретко пружа и подршку градским јавно-комуналним предузећима када за тиме постоји потреба.

А како комунални полицајци морају проћи одређену обуку, они морају бити запослени на неодређено време што данас, када је на снази забрана новог запошљавања у јавном сектору значи да ће панчевачка Комунална полиција морати да сачека како би достигла поменуту норму од око 25 запослених полицајаца. Начелник Савић, ипак, каже да Комунална полиција има потенцијал да се развије у једну озбиљну службу која би била од помоћи грађанима јер да не сматра да је тако, он ни не би прихватио да буде начелник. Управо та његова способност да ради са људима је оно што га је и кандидовало за начелника Комуналне полиције, каже он и додаје да је током своје каријере, поред одборничког мандата у Градској скупштини, био и на функцији заменика директора Градске стамбене агенције, али и на месту вршиоца дужности директора ЈКП „Хигијена“ из Панчева.

– Сматрам да могу да допринесем у раду Комуналне полиције и све што сам до данас радио ме је препоручило за место начелника, а остварени резултати су показали да је то била исправна одлука. За првих три месеца ове године ми смо написали онолико основаних прекршајних налога колико је ова служба написала за целу прошлу годину – објашњава Савић и оцењује да је то тако зато што је његов претходник имао “мекшу” политику према онима који чине прекршаје па је ова служба издавала више опомена него пријава. Он подсећа да Комунална полиција има право да прекршиоцу напише образложени прекршајни налог који се одмах наплаћује, без вођења поступка каји постоји код комуналне инспекције, на пример. Казна се може платити у року од осам дана при чему је смањена у складу са законом, а може се ићи и на суд када ће прекршилац морати, поред казне, да плати и судске трошкове.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)


Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево