Панчево

У току радови на уређењу фасаде Балетске школе „Димитрије Парлаћ“

ШКОЛА БАЛЕТА ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД

• Прошле године током летњег распуста је замењен дотрајали цреп на крову у дворишту и уређено је задње прочеље дворишне фасаде, а сада се сређује фасада, двориште…

Једна по једна школа, дечја установа… и стигло се поново до Балетске школе „Димитрије Парлаћ“ у Панчеву, где су у току нови радови, овог пута на уређењу фасаде, и спољне и унутрашње, као и школског дворишта и тротоара.

Радове је, у друштву Милорада Вукобратовића, директора школе, обишла мр Татјана Божић, градска већница за образоваање, која је том приликом изјавила:

Град Панчево финансира радове на реконструкцији уличне и дворишне фасаде и уређењу дворишта и тротоара у Балетској школи “Димитрије Парлић”. Радови су продужени због временских прилика и у завршној су фази. Прошле године током летњег распуста је замењен дотрајали цреп на крову у дворишту и уређено је задње прочеље дворишне фасаде. Замењени су олуци, прекречене учионице, сале и ходници школе. За кречење учионица град је издвојио средства у износу од 500.000 динара. Што се тиче сређивања уличне фасаде, за балетску школу је издвојено 1.200.000 динара, а за реновирање дворишног дела фасаде, олука и дугих радова, још 400.000 динара.

Балетска школа “Димитрије Парлић” носи име нашег познатог балетског играча и кореографа Димитрија Парлића. Од 1998. године ради издвојено одељење школе у Алибунару, а од 1999. године, поред одсека класичног балета, почео је са радом и одсек народне игре.

Школске 2007/8. године почела је са радом средња школа, с одсецима за савремене игре, као и за класичан балет. Припрема се велики број кореографија различитих жанрова и стилова. Рад са ученицима базира се на руској балетској техници уз примену Ваганове методике класичног балета. Са ученицима раде врхунски балетски педагози са искуством, уз помоћ корепетитора. Основну балетску школу похађа 173 ученика, распоређених у 18 одељења, а Средњу балетску школу 26 ученика у 7 одељења.