НА СВОМ ТЕРЕНУ... Тијана Штиглиц

На кафи са…

Тијана Штиглиц, в. д. директора КОЦ „Вук Караџић“ Пландиште

ЉУБАВ ПРЕМА ПОСЛУ РЕШАВА СВЕ ИЗАЗОВЕ

Културнообразовни центар „Вук Караџић“ у Пландишту, као централна установа културе у нашој општини, има врло динамичан и разноврстан план активности, тако да рад у једној таквој установи, осим стручности, захтева и одрицања, која се посвећеношћу и великом љубави према послу увек могу превазићикаже Тијана Штиглиц

На 8. седници Скупштине општине Пландиште, одржаној средином маја прошле године, за в. д. директора Културно-образовног центра „Вук Караџић“ у Пландишту именована је Тијана Штиглиц, мастер менаџер. Од тада је протекло четрнаест месеци и ево нас у разговару са директорком најважније културне институције у општини Пландиште, управо о томе, о њеном значају, о активностима које спроводи, као и о томе колико та установа значи за све грађане општине Пландиште.

Културнообразовни центар „Вук Караџић“ у Пландишту, као централна установа културе у нашој општини, има врло динамичан и разноврстан план активности, тако да рад у једној таквој установи, осим стручности, захтева и одрицања, која се посвећеношћу и великом љубави према послу увек могу превазићи – истиче наша саговорница, напомињући да се КОЦ „у одређеној мери бави и туризмом, као и спортским манифестацијама, пошто обављамо и послове Инфо- туристичког центра општине Пландиште“.

ЗА УСПОМЕНУ…Тијана Штиглиц и Сузана Петричевић (ФБ КОЦ-а)

Од наше љубазне саговорнице сазнали смо да је прва значајнија активност ове године, организована у режији КОЦ-а, била она којом се на прикладан начин обележио Дан матерњег језика – 21. фебруар, да би почетком марта, у сарадњи са Црвеним крстом, на посебно осмишљен начин, промовисана књига поезије „Мој ветар банатски“, песникиње новосадске песникиње Јелене Милић. У марту је обележен и Светски дан позоришта – 27. март, и то креативном и посебно забавном представом за децу „Свет магије“, у „Видовић“ продукцији.

-Када смо већ код деце, истакла бих да су нам они, омладина, али и припадници „трећег доба“ најважније циљне групе и да се трудимо да им се што више и што квалитетније посветимо. Тако смо за децу имали и представу „Залеђено краљевство – Фрозен“, у продукцији Алегрето Театра из Београда, као и недавно изведену урнебесну представу „Пеђолино шоу“, после које су сви наши мали гледаоци били одушевљени Пеђолином, који већ генерацијама траје и не губи сјај, тако да су на маскенбалу одржаном након представе били весели, а најрадосније је било троје малишана који су по први пут награђени за најуспелије маске – каже директорка Штиглиц, додајући да је нешто старију децу, омладину, приказан домаћи хит филм „Лето када сам научила да летим“ режисера Радивоја Андрића.

-Што се тиче позоришних представа, мислимо и на наше суграђане средњег и „трећег“ доба, тако да смо крајем маја пред пуним гледалиштем приказали упечатљиву представу „Пластика“, аутора Стевана Копривице, са Сузаном Петричевић и Нелом Михаиловић у главним улогама – додаје наша саговорница, напомињући да се, опет за децу, за крај крај године припрема гостовање, њима и те како омиљене Леонтине.

Нашу саговорницу питамо шта је то што се ради а да није филм или позоришна представа?

– Са удружењима риболоваца у општини организујемо дечја такмичења, као што је манифестација у спортском риболову за децу, као и манифестације са туристичком конотацијом – Туристичко-спортску манифестацију у спортском риболову Дани рибара „Јаношик – Јерменовци“, која се одржава од 1984. године. Такође саучествујемо у организацији два меморијална турнира у пецању, а то су „Јоње“ и „Урбан Бане Штиглиц“, која су посвећена особама заслужним за развој спортског риболова у нашој средини – каже Тијана Штиглиц.

Што се тиче оних који се сврставају у „треће“ доба, Тијана Штиглиц каже да се „брига о њима“ организује у сарадњи са малим привредницима, као и са удружењима жена и пензионера

-Та сарадња се реализује кроз учествовање на различитим изложбено-продајним, хуманитарним и осталим друштвено корисним акцијама (Ускршњи базар, сеоске славе, сајмови у Београду (Доброг вина и хране, Село у граду), Новом Саду…на којима чланице и чланови удружења могу да изложе своје рукотворине или производе и остваре сарадњу са сличним удружењима у Србији. Недавно смо са Домом за душевно оболела лица „1. октобар“ из Старог Леца одржали врло успелу продајну изложбу радова корисника Дома и тако обезбедили додатна средства за њихову радну терапију, на шта смо врло поносни – истиче директорка Штиглиц, подсећајући да је са директорком Дома др Изабелом Јовановић договорено да та манифестација буде сваке године и постане традиционална.

ПОСЛЕ 25 ГОДИНА… Пеђолино поново у Пландишту, и сала поново… (ФБ КОЦ-а)

Што се тиче поштовалаца визуелне уметности, у организацији КОЦ-а је последњег дана маја одржан 14. по реду Банатски ликовни салон, који је по први пут имао и међународни карактер, пошто су на њему учествовале и две сликарке из Румуније.

Кад је сликарство у питању, директорка Штиглиц каже да се почетком октобра, већ више од десет година, у сарадњи са Савезом УСАВ, организује Зонска смотра сликара аматера Војводине, а „потрудићемо се да за дан Преподобног Рафиала Банатског ове године организујемо и ликовну колонију.“

-Када сам већ споменула обележавање дана Рафаила Банатског, да кажем да је то најсложенији и најважнији догађај у нашој општини, у чијој организацији и у сарадњи учествујемо заједно са СПЦО Пландиште, и то је прилика да сви наши сарадници дају свој допринос, од фолклорних друштава, преко сликара, удружења пензионера и удружења жена и спортиста. Осим свечане литургије (уз пратњу црквеног хора из Сремских Карловаца), као централног и најважнијег догађаја прославе, биће ту и спортских сусрета, мини етно-вашар, гулашијада, луна парк за децу, вечерњи концерт популарне музике и, што је за нас јако важно, један изузетан културни догађај, а то је промоција прве књиге о доласку колониста у нашу општину пре сто година, која је и насловљена као „Долазак“, аутора др Милана Мицића, генералног секретара Матице српске, а чији је издавач управо наш Културно- образовни центар „Вук Караџић“, што је резултат наше добре сарадње са Матицом српском, на коју сам ја и моји сарадници изузетно поносни.“

И за крај, питамо, шта то значи бити културни радник?

-Посао у култури, иако делимично цикличан, није нимало лак, али је динамичан, леп и изазован и ако га заволимо, онда нам ништа није тешко и даје нам мотив да будемо све бољи и успешнији па се тако надам да ће и нама ова година бити успешнија од претходне, али и мање успешнија од оне наредне – с осмехом оптимизма закључује наша саговорница Тијана Штиглиц, в. д. директора КОЦ-а Пландиште, којој захваљујемо на пријатном разговору и што нам је улепшала прву страну.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.