УВЕК У АКЦИЈИ... Дивна Кирилов испред своје „друге куће“...

Наша саговорница

Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин

ДА, ДУНАВОМ ШАЈКЕ, А ШОРОМ ФИЈАКЕРИ!

• Треба увек размишљати о нечем новом, нечему што ће привући пажњу и оних мање зинтересованих за дешавања око њих, треба бити другачији од других да би остали своји, са својим обичајима, навикама и вредностима које нас чине особеним, а све то захтева и инвентивност, и константан рад – истиче Дивна Кирилов

Ево нас у посети Туристичкој организацији општине Ковин, у разговору са директорком Дивном Кирилов, која је на тој функцији пре пет месеци започела свој други мандат, што је својеврсни показатељ шта о раду установе на чијем је челу, мисли локална самоуправа општине Ковин.

Наша посета, случајно или не, свеједно, пала је у време између две најзначајније летње манифестације, са најразноврснијим културним и уметничким садржајима, по којима се Ковин препознаје на туристичкој мапи Војводине.

Последњег викенда јуна „Стари Лала“ је показао све богатство којим располаже, а располаже свим оним што је било јуче, а остало је и данас, баш као што ће остати и сутра, јер праве, аутентичне и традиционалне вредности никад не губе свој ексклузивитет, без обзира на све последице које са собом носи технолошка револуција, ма шта под њом подразумевали.

Манифестацију „Стари Лала“ већ једанаест година организују амбициозни и вредни предузетници Ковина, у сарадњи са Туристичком организацијом општине и Центром за културу, а под покровитељством Општине Ковин. Осим културно-уметничких садржаја, на тој манифестацији, која је једна од најпосећенијих у општини Ковин, промовишу се непролазне вредности, стари занати, стари обичаји, стари али увек актуелни гастрономски специјалитети, атрактивне рукотворине, најчешће женских руку дело, а ту су и незаобилазни фијакеристи са својим расним коњима и атрактивним фијакерима, јер није лако стићи до титуле оног најатрактивнијег!

… и у њој

Све то следи, са новим сјајем, како другачије, и за дане када се обележева 26. јул, Сабор Светог архангела Гаврила, слава Ковина, када званично започиње и Ковинско културно лето, које ће већ последњег викенда у јулу, на платоу испред Центра за културу, најавити и четири тамбурашка оркестра, у оквиру манифестације, четврте по реду, под називом „Нек’ звоне тамбуре“. Звониће, и те како, зна се већ!

Али да ми и званично започнемо разговор с нашим домаћином (онима који брину у језичкој родној равноправности се извињавамо, јер да кажемо са „нашом домаћицом“, баш…!) питањем шта значи бити директор једне туристичке организације, па била она и ковинска?

-Да, интересантно питање, сви мисле да бити директор једне овакве установе значи седети у канцеларији и планирати посете разним туристичким дестинацијама и уживати у њима, али није баш тако. Треба увек мислити о потребама свих наших суграђана, од деце па до оних који су у „трећем“ добу, и не само потребама, него и жељама, треба подстаћи интересовање за разноврсне културно-уметничке и историјске садржаје, треба створити адекватне услове за њихов креативан и инспиративан доживљај, треба увек размишљати о нечем новом, нечему што ће привући пажњу и оних мање зинтересованих за дешавања око њих, треба бити другачији од других да би остали своји, са својим обичајима, навикама и вредностима које нас чине особеним, а све то захтева и инвентивност, и константан рад, и труд да се увек буде у току, од изворишта до ушћа, како год то схватали – казује наша саговорница, напомињући да, поред ње, за све то, ту су само још њене две сараднице.

ШАЈКЕ И ШАЈКАЧЕ
Шајке су дрвени ратни бродови, коришћени на Дунаву и његовим притокама у периоду од краја 16. до почетка 19. века. Тада су то били лаки, уски и брзи окретни бродови – чамци са малим газом. Мањи чамци су користили весла, а већи једра и својим изгледом подсећали су на мале галије.
У Војводини су се шајке први пут користиле против турских упада у Угарску, да би шајкаче, које су борци у шајкама носили, од 1876. биле на главама српских војника, све до „титовки“.

Извориште и ушће, шта друго него да помислимо на Дунав, односно Дунавац, једна од туристичких атракција Ковина, посебно за љубитеље разних пловила, који су на пристану Дунавца „паркирарали“ 131 своје речно превозно средство.

Од директорке Кирилов сазнајемо и да ће на пристану ускоро бити постављени шипови, а уз видео надзор, биће ту и нова чуварска кућица, у којој ће 24 сата дневно боравити чувар, а шта то значи – знају они који ту врло често долазе, с разлогом, бројни Београђани, и не само они.

Али, сад долази оно „право“, нисмо случајно одлагали да кажемо шта, а то је – шајка.

-Захваљујући Министарству трговине, туризма и телекомуникација, који је обезбедило пет милиона динара, и уз три и по милиона динара од Оштине, на Дунавцу имамо шајку, надам се да ћу ускоро моћи да кажем – шајке, атрактивно речно пловило изграђено по угледу на оне шајке које су користили Српски шајкаши, још пре неколико векова, како би спречавали упаде Турака на ово подручје, а у чему их је на посебан начин подстицала и Аустријска царевина, посебно за време Мађарске буне 1848 – 1849. године, да би Марија Терезија 1763. формирала и Шајкашки батаљон – подсећа нас директорка Кирилов, истичући да је „шајка за кратко време потвдила сву своју сврсисходност, постајући прави бренд Дунавца, а тиме и наше туристичке понуде.“

Већ је познато, али вреди подсетити, да свако насељено место у општини Ковин има своју прпознатљиву туристичку манифестацију, од који су свакако најпознатије оне у Скореновцу, под називом „Дани мађарске кухиње“ (Скореновац је, иначе, изузетно атрактивно место за љубитеље руралног туризма), у Гају је то „Гајачки котлић“, на коме ће ове године учествовати бројни „котлићи“ из целе Војводине, Баваниште има своју славу „Велику Госпојину“, коју обележава бројним културно-уметничким садржајима, Мраморак је препознатаљив по окупљању извиђачких одреда из целог региона, Плочица сваке године подсећа на интересантне игре и вештине, Делиблато прославља Духове уз традиционалну манифестацију са јасном поруком „Крени у коло“ итд.

ПРВА… посебна атракција за све оне које воле пловни туризам

Директорка Дивна Кирилов подсећа нас и на бројне активности удружења жена, којих у општини Ковин има чак седам, а све оне су, кроз сарадњу са Туристичком организацијом, у функцији очувања традиционалних вредности, неговања свих оних садржаја који подсећањем на прошлост на својеврстан начин говоре у данашњем времену, са рукотворинама које никад не губе на атрактивности, као и са манифестацијама на којима подсећају на гастрономске специјалитете наших бака, па и бакиних бака.

-Оно што бих посебно желела да истакнем то је да имамо изузетну сарадњу са општинским руководством и локалном самоуправом, као и са Центром за културу, а поред већ поменутих удружења жена, на креативан начин сарађујемо и са децом, пензионерима, предузетницима, спортистима, културно-уметничким друштвима, тамбурашким оркестрима… са свима онима без којих наша активност не би имала превише смисла – напомиње Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин, једна од бројних успешних жена које се налазе на челу разних установа у општини Ковин, па и на самом челу општине Ковин.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.