Панчево

СВЕТА ЗЕМЉА“ СТИЖЕ У ПАНЧЕВО

• Градска библиотека ће од 10. до 21. априла бити домаћин изузетно занимљиве изложбе путописне фотографије уметничког фотографа Зорана Вујановића, настале током поклоничког путовања у Јерусалим, Витлејем, Назарет…

У понедељак, 10. априла 2023. у 19 часова, у Градској библиотеци биће отворена прва самостална изложба у Панчеву уметничког фотографа Зорана Вујановића.

Изложбу ће отворити панчевачка књижевница Гордана Влајић, заменица председника Удружења књижевника Србије.

О поклоничком путовању и историји српског задужбинарства у Светој земљи говориће Јован Петровић, студент богословије из Ваљева. На овој изложби, посетиоци ће, поред уживања у изложеним фотографијама, моћи и да прочитају утиске појединих ходочасника из Панчева: Душице Ивановић, Јована Винчића, Гордане Влајић

Зоран Вујановић се, иначе, фотографијом бави још од гимназијских данa. Док је живео у Канади, сарађивао је као фотограф у српско-канадском часопису САН, који излази у Торонту и намењен је нашим људима који живе у расејању. По повратку у Србију, пре две године, школовао се и усавршавао у области дигиталне фотографије и као члан Клуба Фабрике фотографа из Београда излагао на заједничким изложбама у Београду, Пули, Вршцу и Темишвару. Групне изложбе, са још двојицом српских фотографа из Торонта, имао је у Крушевцу, Београду и Новом Саду током 2022. године.

Вујановић најчешће фотографише природу, а посебно се бави минимализмом у фотографији. Од жанрова негује пејзажне, уличне, портретске, путописне и уметничке фотографије, као и фотографије мртве природе, биљног и животињског света, од којих ће безмало све бити заступљене и на овој изложби фотографија.

Улаз је слободан.

(Фото; З. Вујановић)