ПОДРШКА... министар Бранко Ружић и генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев са бившим стипендистима, а данас стручњацима у НИС-у

Друштво

Стипендисти компаније НИС на састанку са министром просвете Бранком Ружићем

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО ЗАЈЕДНИЧКОГ ЦИЉА

• Министарство просвете и компанију НИС спаја исти циљ, а то је подршка талентованим ученицима и студентима. Заједно их мотивишемо да буду још бољи и да улажу у своје знање и професионални развој – истакао је министар просвете Бранко Ружић

Министар просвете Републике Србије Бранко Ружић разговарао је данас са делегацијом НИС-а, на челу са генералним директором компаније Кирилом Тјурдењевим и некадашњим стипендистима НИС-а, сада запосленима у компанији.

ЕНЕРГИЈА ЗНАЊА… стипендијама до посла и без размишљања о одласку из Србије

На састанку, који је одржан у Палати „Србија“ у Београду, представљени су резултати дугогодишњег улагања НИС-а у младе, образовање и науку у Србији, сумирана су заједничка достигнућа у оквиру сарадње компаније и Министарства просвете и дефинисани су даљи могући правци улагања. Највише речи било је о програму стипендирања студената који НИС спроводи у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“. С тим у вези, састанку је присуствовало више од 50 стипендиста НИС-а који већ граде успешне каријере у оквиру компаније.

Министар просвете Бранко Ружић изразио је задовољство што има прилику да од некадашњих стипендиста чује колико им је ова подршка значила и шта им је донела.

Министарство просвете и компанију НИС спаја исти циљ, а то је подршка талентованим ученицима и студентима. Заједно их мотивишемо да буду још бољи и да улажу у своје знање и професионални развој“, рекао је министар Ружић.

Он је такође захвалио компанији НИС, јер као друштвено одговорна компанија даје позитиван пример и указује на значај континуиране сарадње образовања и привреде, подржава талентоване ученике и студенте, унапређује услове образовања и пружа подршку образовним установама у Србији.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев истакао је значај дугогодишње сарадње компаније и Министарства просвете, усмерене на подршку младима и развој образовања у Србији.

Једна од најзначајнијих активности нашег програма „Енергија знања“ је стипендирање студената. На тај начин обезбеђујемо будуће стручњаке за нашу компанију и улажемо у дугорочни развој НИС-а. То је и наш допринос да млади стручњаци остану у Србији и ту остваре своје каријере. Настављамо да јачамо партнерство са Министарством просвете и да заједничким снагама градимо будућност ове земље“, навео је Тјурдењев.

Компанија НИС стипендира најбоље домаће студенте на универзитетима у Србији и Руској Федерацији, у складу са кадровским потребама и потребама тржишта у целини. До сада је стипендирано више од 130 студената.

Илија Баковић, стипендиста НИС-а, сада руководилац једне од служби у компанији, рекао је да је велика част бити стипендиста Нафтне индустрије Србије међу толиким бројем студената.

Стипендија је умногоме утицала на мој даљи развој, била велики мотив за даље учење и усавршавање. Битно је истаћи стручне праксе које је НИС организовао на нафтним пољима. Истакао бих и обуке у Москви, научно-технолошке конференције, као и боравак у иностранству. Оно што је јако битно је да то све имплементирамо у нашој компанији“, рекао је Илија Баковић.

Програм „Енергија знања“ НИС је покренуо 2012. године како би допринео унапређењу образовног система у Србији и приближио се академској заједници и младима. Кроз овај програм НИС остварује сарадњу са образовним и научним институцијама у земљи и иностранству, побољшава услове за реализацију наставе у школама и на факултетима у Србији, подржава развој природних наука и стипендира студенте. Путем овог, као и кроз друге друштвено одговорне програме, покровитељства и донације, НИС је у област образовања и науке од 2009. године до данас уложио око 6,3 милиона евра.

НИС је прва компанија носилац највишег признања за допринос образовању у Србији, престижне „Светосавске награде“, коју додељује Министарство просвете Републике Србије. Такође, НИС је већ годинама један од најпожељнијих послодаваца у Србији за младе.